Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Olvasónk az ingyenes vizsgálatokról - Lerámolás négy óra alatt Sopronban

Tanulság mindenkinek, aki telefonhívásra, elmegy „ingyenes vizsgálatra". Olvasónk megúszta, de többen beugrottak a csőbe.
- Évek óta visszautasítok mindenféle meghívást különböző előadásokra, vételre, eladásra. Mindenki ismeri ezeket a lehetőségeket - kezdte soproni olvasók, Bertáné Szita Myra.

– A telefonban a női hang közli, hogy „Országos egészségfelmérő körút" alkalmával Sopronban (ilyenkor már szólni szoktam, hogy kösz nem, de jó hangulatban voltam és hagytam beszélni) ingyenes, teljes körű vizsgálatot végeznek az erek állapotáról. Tegyek az egészségem érdekében annyit, hogy hagyom magam ingyenesen megvizsgálni és megtudni, hogy milyen állapotban vannak az ereim.

Több tíz éve szedem rendszeresen és rendesen a magas vérnyomás elleni gyógyszert, háziorvosom igazolhatja.

Na, gondoltam oké, most az egyszer kivételt teszek, megkérdeztem még egyszer, hogy valóban ingyenes és nem akarnak semmit sem eladni? Igen, hangzott a válasz, csak egy ingyenes vizsgálat. Jó, üsse kő, küldje a meghívót.

Ha akarom, hozzam el a „kedves páromat", vagy bárkit. Este „kedves páromnak" mesélem, hogy mi a tervem, ismervén előre a véleményét, hogy ő aztán nem, de mit ad isten az volt a válasza: oké kíváncsi vagyok az ereim állapotára, ha már ingyenes adjunk egy lehetőséget a felkérésnek.

Pár nap múlva megérkezett a meghívó és a jelzett időpont előtti napon ismét rákérdeztek telefonon, hogy akkor megyek-e és kivel. A férjem elkéredzkedett a munkahelyéről (ahogy a telefonban tájékoztattak, másfél órára) és megjelentünk a helyszínen. Úgy 45-50-en jöttünk össze.

Az első percben, a meghívó átadáskor megkérdeztük, hogy meddig tart és közölték, hogy mintegy négy órát vesz igénybe. Nem ezt ígérték, de ha már eljöttem végigviszem a dolgot, gondoltam.

Olvasónk esete a vizsgálattal. A kép illusztráció - fotó: delmagyar.hu
Olvasónk esete a vizsgálattal. A kép illusztráció - fotó: delmagyar.hu


Bevezetésképpen az erek állapotának fontosságáról beszélt egy hölgy. Közben elkezdődtek a hőkamerás vizsgálatok, majd négyünket kiválasztottak, vörösvértest túlzott összetapadása miatti vérvizsgálatra. Ujjbegyből egy kis pacni vér egy kis üveglapra, ez rendben, ígérték, elvégezték. Mint a cunami, úgy zúdult ránk a sok példával tarkított információ, hogy a bátyám, az anyám, az apám, a gyógyszergyárak hatalmas haszna...

Többször kihangsúlyozták, hogy ez az összejövetel nem olyan, mint sok másik, nem kínálnak megvételre fazekakat, lépegető eszkavátort és gyapjú cihát. Még egy dolgot kiemelek, a „doktor úrnak" nevezett előadásából, akit majdnem kirúgták az állásából, mert egyik hasonló egészségi napon egy idős hölgy könyörgésére CD-n kiadta neki a hőkamerás felvételt, pedig a gyártó - állítólag - szerzői jogvédelem alá helyezte a kamerával készítette képfájlokat.

Mindezek ellenére, az érdekünkben, aki szeretné, annak kétezer forintért kimásolják egy CD-re. Én nem akartam ezt igényelni, de mivel a férjem másfélórai eltávozást kért a munkahelyén, így elment, gondoltam CD-n legalább megnézheti az állapotát.

Rövid idő elteltével közölték, hogy a kiválasztott négy személynek, (szerénységemnek is) egy kis kütyü használata és vízfogyasztás után újból megismétlik a hőkamerás vizsgálatot és a vér levételét. Közben az előadó már előre vetítette annak árnyékát, hogy vásárlás nélkül innen nemigen lehet elmenni. Kezdte nyitogatni a felállított csapdát.

Megkérdezte a nagyérdeműt, hogy naponta mennyit áldoznának arra, ha lenne Sopronban egy átvizsgálási és kezelési lehetőség, amely javítaná az erek jelenlegi állapotát.

Páran mondtak különböző összegeket, akikre abban a pillanatban lecsapott és közölte, hogy akkor őket beveszi a már működő programba, így havi részletekben „csupán csak" háromszáznyolcvanezer forint körüli áron hozzájuthatnak a hő kamerához és a kütyühöz. Nyolc ember úgy besétált megigézve a kígyó szájába, hogy csak néztem.

Ezután felgyorsultak az események - ekkor már fél dél volt - akik nem mentek bele ebbe a nem éppen tisztességes játékba, azokat kiküldték az előtérbe, hogy majd akkor értékelik ki az ő felvételeiket, ha a programba belépőket lerendezték (ez már villámgyorsan történt, nehogy felébredjenek a kábultságból és meggondolják magukat). Én csak azért maradhattam bent, mert benne voltam abban a négyben, akitől vért vettek.

Közben én elkértem a CD-t, amelyre rosszul írták a nevem.  Nyugtát, vagy számlát nem tudok mutatni róla, mert azt „elfelejtettek" adni, senki sem kapott. Mivel a jelenlévők nagy része kért CD-t, szerény számításom szerint akkor ott 60-80 ezer forintot tettek zsebre, adómentesen.

És havonta hány ilyen előadást tartanak? Otthon megnéztem a CD-t. A nagy kapkodás eredményeként nem csak a rólam készült felvétel, hanem egy másik résztvevőjéé is rajta volt, viszonyt hiányzott róla az ígért vörösvérsejt állapot felmérés…

Jó húsz perc várakozás után az én értékelésemet is, kis ráhatással, elkezdte az előadást tartó úr.

Megmutatta a hő kamerás felvételek közti különbséget, a két pohár víz megivása előtt és után. Én elmondtam, hogy évek óta kezelik lelkiismeretesen a hypertoniámat és igyekszem egészségesen élni. Meghallgatta rövid tájékoztatómat, ahogy láttam rajta nem igazán érdekelte és javasolta, hogy akkor én is iratkozzak fel az „egészségi programosok" közé.

Mondtam, hogy nekem erre nincs pénzem és meg vagyok elégedve az orvosommal is. Ekkor már hátra dőlt a széken, kissé összehúzva szemöldökét, jelezve, hogy eddig tartott akkor a kiértékelésem.

Kértem, hogy értékelje ki a férjem felvételét is, mert neki vissza kellett mennie a munkahelyére, mivel abból élünk. Erre lecsapta laptop tetejét és közölte, elég indulatosan, hogy menjek ki az előtérbe, és majd ha mindenkit kiértékelt, akkor hajlandó a férjemmel foglalkozni, aki ott merte hagyni az előadást. Magyarul kidobott, mert nem vettem a két CD-n kívül semmit.

 Na, ekkor meglehetősen indulatosan közöltem vele, hogy ez inkorrekt és  távoztam a teremből. Az előtérben várakozók elhűlve, de maximálisan igazat adva hallgatták az egész rendezvényről alkotott véleményemet.

Igaza volt a hiszékenység vámszedőinek a bevezetésben, fazekakat és egyéb csecsebecséket eladni nem akartak, (az nem biznisz) de letámadva az emberek egyik leggyengébb pontját, az egészségét és abból komoly hasznot húzni, azt igen! Szóval ilyen volt az én „egészség másképp" napom.

Mielőtt elindultam, mint ahogy minden reggel szoktam, szerencsére bevettem a vérnyomás csökkentő gyógyszeremet, így nem lett magasabb a normálisnál.

S, a legfontosabb. Eddig udvariasan elutasítottam a telefonos invitálásokat, de ezek után szó nélkül leteszem a kagylót.  Köszönjék az ilyen és hasonló egészségvédőknek. Végezetül nem mellékes öröm az sem, ha megmarad közel négyszázezer forintunk, esetleg egy élvezetes utazásra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teszteltük a soproni kormányablakot - Írjon véleményt ön is

110 millióból készült el, mégsem sikerült elsőre akadálymentesíteni. Ezzel együtt vajon hány pontot adtunk? Tovább olvasom