Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Olvasói levél: a havazáskor miért nem szállhatott fel a fertőszentmiklósi diák a fertődi buszra?

Más célállomásra vinni a tanulót, mint ahova a bérletjegye szólt, különösen nagy felelőtlenség lett volna, hiszen az autóbuszvezető nem tudhatta, hogy Fertőszentmiklós helyett Fertődön várta volna-e a gyereket valaki.

A nagy havazás a gyermekeimet Sopronban érte. Mi szülők természetesen aggódtunk értük. Szerettük volna, ha épségben a lehető leggyorsabban hazaérnének. Sajnos a Kisalföld Volán képviseletében a délelőtt tíz órakor Fertőd felé induló busz sofőrje ezt nem így gondolta – írta egyik fertődi olvasónk, aki részletesen is megosztotta történetét.

Az iskolákat arra kérte a Kisalföld Volán a havazáskor (az elmúlt hét közepén), hogy a vidéki gyerekeket engedjék haza minél előbb, hogy biztonságban hazajussanak.

A gyermekeim iskolája is így tett. A Fertőszentmiklós felé induló buszt azonban lekésték. Folyamatos telefonkapcsolatban voltunk a gyerekekkel és az javasoltuk nekik, hogy próbáljanak meg Fertőd irányába hazajönni. Indult is egy busz hamarosan Fertőd felé. A sofőr azonban nem engedte fel őket, hivatkozva arra, hogy a bérletük nem erre a vonalra szól.

Ezen levelemmel szeretném megköszönni a sofőr segítőkészségét.
Végül is a gyerekek hazaérkeztek a délelőtt tizenegykor Fertőszentmiklós felé induló busszal, de korábban még nem tudtuk, hogy indulni fog ez a busz.

Olvasónk megjegyzései:
1. Budapesten a havazás miatt ingyenessé tették a közlekedést
2. A GYSEV elfogadta a buszbérleteket
3. A Kisalföld Volán képviselője megtagadja a gyermekek hazajuttatását.

Én nem tudok a három pont közé egyenlőségjelet tenni!
Még egyszer köszönöm a segítőkészséget, mit tapasztaltunk. Kívánjuk, hogy ő soha ne kerüljön ilyen helyzetbe! Soha ne érezze azt a tehetetlen bizonytalanságot, amit mi éreztünk akkor! Remélem, elgondolkodik azon, amit tett, illetve nem tett – zárta levelét olvasónk.

Az ügyben megkerestük a Kisalföld Volán Zrt.-t. A választ Bognár László, a társaság személyszállítási üzletág vezető-helyettese adta meg.

Természetes dolog, hogy minden szülő aggódik bejáró gyermeke biztonságos hazajutásáért az ilyen hófúvásos időszakban, mint amilyen az elmúlt hét utolsó napjaiban volt. Ilyenkor sajnos a menetrend szerinti autóbusz közlekedésben és a kommunikációban is zavarok keletkeznek, amelyek fölött néha nehéz úrrá lenni.

Ennek ellenére forgalomirányító és autóbuszvezető munkatársainknak mégis meg kell hozni bizonyos döntéseket, melyek esetleges következménye előre nem látható. Az adott napon ilyen döntés volt: megkértük a KIK (Klebersberg Kunó Intézet) soproni irodájának vezetőjét, hogy intézkedjék arról, hogy dél körül engedjék haza a gyerekeket a 12-13 óra körül induló autóbuszokkal. Ez rendben meg is történt, sőt az Irodavezető illetékességi területén túl, felvállalta az egyházi iskolák kiértesítését is.

Ezt követően arra nem számított senki, hogy a gyerekek már tíz óra körül megjelennek, de mindezek ellenére, ebből nem származott semmilyen különösebb probléma. Információnk szerint Sopronból valamennyi tanuló időben és biztonsággal hazajutott.

A helyközi autóbusz közlekedést felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volán társaságok részére semmilyen rendkívüli intézkedést nem adott ki (ellentétben a fővárossal, amely a BKV-t felügyeli), ezért a bérletjegyek elfogadása más vonalakon, vagy díjtalan utazás lehetőségének kérdése fel sem merülhetett. A GYSEV-vel megállapodás született a bérletjegyek kölcsönös elfogadására azonos utazási viszonylat esetén arra az esetre, ha az időjárási viszonyok miatt valamelyik közlekedési ág szolgáltatása szünetel.

Díjtalan utazás lehetősége itt sem merült fel.

Más célállomásra vinni a tanulót, mint ahova a bérletjegye szólt, különösen nagy felelőtlenség lett volna ilyen időben, hiszen az autóbuszvezető nem tudhatta, hogy Fertőszentmiklós helyett Fertődön várta volna-e a gyereket valaki. (Azt, hogy a szülő gyermekével mit beszélt meg, az autóbuszvezető nem tudhatta.) Az már csak egy adalék a dologhoz, hogy a kérdéses időben a 85. számú főút sokkal járhatóbb volt, mint a Fertő parti út.

A válaszlevél így folytatódott:

Az elmúlt hétvége történéseit összegezve elmondhatjuk, hogy működési területünkön az autóbusz közlekedéssel kapcsolatos személyi sérülés nem történt, forgalomirányító és autóbuszvezető munkatársaink nagy felelősséggel végezték munkájukat, melyért köszönet jár nekik. Nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb járművezető ilyenkor el sem indul, míg az autóbuszvezetőknek ilyenkor is kötelező. Nem tudhatják, hogy elérik-e a célállomást, vissza tudnak-e indulni, vagy az árokba csúsznak.

Ezen a napon csak Sopron térségében hét autóbusz csúszott le az útról.

Megértve a szülő aggódását, reméljük ő is megérti és értékeli munkatársaink felelősségteljes munkavégzését egyrészt abban, hogy intézkedtek a gyerekek elengedésére vonatkozóan, másrészt abban hogy lakhelyére és nem a szomszéd településre szállították gyermekét, ahonnan ráadásul nincs is autóbusz összeköttetés Fertőszentmiklóssal.
Mindezekből egyértelműen látszik, hogy munkatársunk szabályosan végezte feladatát és helyesen járt el – zárta Bognár László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római Birodalom: így jutottunk volna el Sopronból Szombathelyre

Egy angol nyelvű program megmutatja, hogy mennyi idő alatt juthatunk el a római korban az egyik… Tovább olvasom