Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Olimpián is szerepeltek tanítványai

Sopron - Budapesti egyetemi munkahelyet is kínáltak annak idején Nyikos Tivadarnak, mégis Sopronban kezdte pályafutását. Munkásságáért Sopronért emlékéremmel tüntették ki a helyi idegenforgalmi és vendéglátó szakképző iskola testnevelő tanárát.
Nyikos Tivadar tanítványai az elmúlt évtizedekben a magyar bajnokságokon túl számos sportágban – így atlétikában, kosárlabdában, mountain bike-ban, BMX-ben – kijutottak világbajnokságokra, Világkupákra, szép eredményeket érve el. Mint a BMX hazai válogatott szövetségi kapitánya elmondta, két versenyzője – így a soproni Radasits Vilmos is – a 2008-as pekingi olimpián képviselte hazánkat.

Edzői, gyógytestnevelői és tanári diplomát a Testnevelési Főiskolán szerzett 1980-ban Nyikos Tivadar, akinek bár fölajánlottak Budapesten egyetemi oktatói állást, inkább Sopronban kezdett tevékenykedni.

Nyikos Tivadar
Nyikos Tivadar

– Annak idején apósom, a legendás Krasznai Ferenc – akiről elnevezték az egyetemi sportcsarnokot, s kosárlabdakupa is viseli a nevét – hívására jöttem haza – emlékezik Nyikos Tivadar. – Rengeteget tanultam tőle. Többek között azt is, hogy noha fontos a sportban a teljesítmény, az első helyezés, a leglényegesebb szempont mégis a diák érdeke. Ez pedig az emberségre való nevelést és a tanulás fontosságának a hangsúlyozását jelenti, hiszen nem lehet mindenkiből bajnokot faragni. Ez az elv vezérelt mindig. S hogy mégis sikerült igazán jó és sikeres sportolókat kinevelnem? Azok közé tartozom, akik komolyan veszik az „Isten és haza" fogalmát: minden tőlem telhetőt megteszek bármilyen körülmények között, hogy segítsem a fiatalok felkészülését.

Radasits Vilmos Pekingben képviselte hazánkat.
Radasits Vilmos Pekingben képviselte hazánkat.

Jelmondatom: „Nem lehetsz igazságos, ha nem vagy emberséges, az igazságosság gyümölcse a béke."

Mindezzel együtt mint pedagógus úgy látom, a mostani rendszer nem jó irányba viszi az oktatást és a nevelést. Így most kiváltképp rajtunk, tanárokon múlik, milyen lesz a jövő generációja, s ez óriási felelősség.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. TancsKaszabell 2009. január 15. 12:41
  „Ha megmaradt volna eredeti szándékánál akkor nem igen polemizálnánk,láthatóan értelmetlenül!Ugye?
  Ha nem a "hozzáállásommal" foglalkozott volna akkor megint csak nem polemizálnánk.Ugye?
  Ha nem minősítene,mint most a HSz-ben akkor megint csak nem polemizálnánk.Ugye?
  "Idesanyám ,nem én kezdtem"Hát nem én szólítottam meg.Ugye?
  Hát a "legvéresebb diktatúrában" nincs politikai paletta.Ugye?
  Hát a baloldali emberek ,nem ok nélkül!Ugye?
  Hogy mennyire szélsőséges az nem tudom.De verbálisan már az!Ugye?
  A többi,szóra sem érdemes!
  "Persze egy kórusban hamar felismerik azt aki hamisan énekel."”
 • 21. karsa 2009. január 15. 12:22
  „Kedves TancsKaszabell!
  Elég messze kerültünk eredeti szándékomtól, hogy ha egy szóval is, de megemlékezzek a "MESTER"-ről és gratuláljak Tivadarnak.
  "Viszont minősít, ítélkezik,..." Erre csak azt tudom mondani, hogy "Idesanyám, nem én kezdtem!" A politikai paletta nem csak egy színű. Ez csak a legvéresebb diktatúrákban van így. Egyébként nem vagyok annyira szélsőséges, mint gondolná. Csak egyszerűen felháborított a hozzáállása. Melyik oldal mondja mindig a másikra, hogy kirekesztő? Hiányolja az érveket. A kizáráson, tiltáson túl én sem fedeztem fel sokat önnél. Egyébként általános iskolában tanítok, ahol semmi politika, viszont sok munka és a gyerekek segítése. Nagyon sok a segítségre szoruló gyerek és család... A helyi TancsKaszabell engem is ki akart kezdeni, de a helyben letöltött 26 év tisztessége megvédett.
  Várom válaszát, előre bocsátva, hogy részemről ennyi volt!”
 • 20. TancsKaszabell 2009. január 15. 11:32
  „m(17)-nek!
  Sajnálattal,de nekem is ez volt a véleményem.Mármint az ,hogy érvelni és nem minősíteni kellene ,a Hsz-e érveket sajnos most sem tartalmazott!Ezt már néhányszor tapasztaltam.
  "Próbálkozzon újra!"”
 • 19. TancsKaszabell 2009. január 15. 11:16
  „Kedves karsa !
  Jó szöveg!
  Csak érveket nem tartalmaz!Viszont minősít,ítélkezik,oktalanul historizál továbbá csak úgy ismeretlenül , nem tart vitapartnernek.
  Persze ez nem baj!
  Láthatóan nem értette meg írásom lényegét.Az ironikus jelzőt, sztereotípiának fogja fel??
  Ez sem baj!
  Hogy világos legyen: a politikai nézeteik azonossága okán nem töltött el örömmel hogy tanár lett.
  Más "kizáró" ok így ismeretlenül, nincs.Miért is lenne ? Kellene ,hogy legyen?
  A véleményemet ,hogy a "felerősödött szélsőjobboldali "nézetek ellen az egész társadalomnak fel kell lépnie, valamint azt a nézetemet,hogy ilyen gondolkodású ember nem való katedrára,továbbra sem ingatta meg.
  Miért ?
  Mert az ifjúság ilyen szellemű nevelése, már egyszer romba döntötte ezt az országot!Egyszer is elég volt!!
  Tehát még mindig az a véleményem:
  Ezért!
  "Ismert politikai nézetei miatt a gyerekeim nevelését nem bíznám Önre.Ha nem haragszik?"
  A sport tevékenységről: Én sportlövő voltam ,az első osztályban,majd válogatott ,később pedig edző és bíró.
  Határozottan állítom ott szó sem esett politikáról!
  A teljesítményről ,a szükséges motiváció megteremtéséből a szájtépést ki kell hagyni,persze én " az edző úr "
  politikai nézeteire gondoltam,gondolok az írása alapján!
  Ön mire gondolt?”
 • 18. karsa 2009. január 15. 09:18
  „Kedves TancsKaszabell!
  Engem tényleg így hívnak, nem bújok álnevek mögé. Az, hogy én tanár lettem, nem értem, így, teljesen ismeretlenül miért zavarja? Tivadarra nem a magassága, hanem a sporteredményei miatt néztem fel. Egy sportoló közösségben ugyanis nem a szájtépés, hanem a konkrét eredményesség a mérce. Egyébként nem magasabb mint én. Ugyanis magasugró voltam, akik úgy általában nem törpenövésűek. Ez is egy olyan sztereotípia, amelyek mentén gondolkodik. Remélem, ön nincs olyan döntési helyzetben, mint "Horger Antal úr" volt az ismert költővel kapcsolatban. Vagy ön átaludta az elmúlt 20 évet? Az ön által erősen kifogásolt nézetek felerősödésének szerintem egyik táptalaja a tancskaszabellizmus.”
 • 17. m 2009. január 15. 08:36
  „Tudtam, hogy ez lesz a válasza! De ez nem párbeszéd, kérem érthetően fogalmazzon.”
 • 16. TancsKaszabell 2009. január 15. 07:51
  „m(15)-re
  Képzavar.Választ nem igényel!”
 • 15. m 2009. január 14. 20:59
  „Tancs elvtársnak még mindig nem ízlik ez a demokrácia. Higgyje el uram, már nem az van, ami a cocializmusban, amikor az oskolában is hirdetni kellett a párt szavát. Képelje, sokan felnőttek már a feladathoz és nem keverik a politikát a munkával...”
 • 14. TancsKaszabell 2009. január 14. 14:50
  „karsa(13)-nak
  Nem okozott örömet hogy tanár lett!Persze egy kórusban hamar felismerik azt aki hamisan énekel.
  Azt hiszem példaképet "büntetlenül" csak a mesékből választhat az ember.Arra gyerekként mindenképpen felnéz aki magasabb nála.
  Nekem még mindig határozottan az a véleményem,hogy az ismert politikai nézetei okán nem alkalmas a katedrára,ez a sikeres sportember.”
 • 13. karsa 2009. január 13. 16:56
  „A sokak által méltán tisztelt és szeretett Krasznai Ferenc, a "MESTER" keze alatt atlétizáltam gimis koromban. Együtt is edzettem Nyikos Tivadar tanár úrral és mint pár évvel fiatalabb, fel is néztem rá. Ez pár évtizede volt. Azóta nem találkoztunk, én is tanár lettem. Ahogy a cikket és a hozzászólásokat olvasom, az az érzésem, hogy jó úton jár, ami egyesekből ilyen primitív megnyilatkozásokat vált ki. Minden jót és sok sikert kíván a tanár úrnak egy volt Széchenyis!”
 • 12. LAZA 2009. január 13. 16:35
  „Nos akkor a tárgynál is vagyunk.
  Mi is történik itt.Egy népszerü tanárember kap egy kitüntetést ehhez jön egy gratuláció aztán sokáig semmi.
  Talán azért mert egy- két másik ujságcikk kapcsán kialakul egy jó kis adok kapok.Egy ártatlan kis fényképeszkedés és az azt kővető idióta megnyilvánulásból kialakul egy jó kis perpatvar.Folyik az anyázás a fasisztázás a kommunistázás egy kis mocskolódással vegyítve.A töltények elfogytak a felek beleuntak az adok kapokban.No itt ez a Nyikos tanár itt, kialakulhat ismét valami.Talán megérkeznek a vítapartnerek is lehet folytatni.
  Tivadar Te pedig nagyon figyelj mert jönnek a volt Kommunisták aztán magyarkodnak, nyálaznak Te pedig itt maradsz behálózva átverve.”
 • 11. TancsKaszabell 2009. január 13. 15:01
  „Igen ,Én tudom.Persze akkor is ha viccelődöm,amúgy.......”
 • 10. Cerwin 2009. január 13. 08:14
  „TancsKaszabell
  Amúgy nem vagyok hülye, tisztában vagyok a jelentésével, fricskából kérdeztem. Tudjuk mindketten, hogy ki antiszemita és rasszista a történetben, de Ön se jobb. Ön ugyanolyan kirekesztő hozzáállást tanúsít, csak másképpen...”
 • 9. Cerwin 2009. január 13. 08:09
  „"Ismert politikai nézetei miatt a gyerekeim nevelését nem bíznám Önre"”
 • 8. TancsKaszabell 2009. január 12. 19:04
  „Cerwin(6)-nak
  Ezek után azt javasolhatom Önnek ,ne használjon idegen szavakat ,ha nincs tisztában a jelentésükkel!
  Talán azért, mert ha antiszemita lennék akkor Én irkálnák,persze nem hülyeségeket,a sporttevékenységéért megérdemelten kitüntetett, védencének védelmében.”
 • 7. thurvj97 2009. január 12. 18:42
  „Tivadar márcsak Apósa iránti tiszteletem miatt is gratulálok és egyben javaslom foglalkozzon azzal,amihez ért. A politika nagy falatnak tűnt Önnek.Nem lep meg TancsKaszabell megjegyzése. Én sem örülnék, ha gyermekeim politikai nézeteit Ön alakítaná.Ne hallgasson szirén hangokra. Itt, volt komcsi is próbál nyalakodni,meg valamilyen magyarságra apellálva biztatja Önt.Azzal teheti a legtöbbet, ha Feri bácsi útján jár és egészséges ifjúságért fáradozik. Na ehhez én is sok sikert kívánok!”
 • 6. Cerwin 2009. január 12. 18:22
  „TancsKaszabell

  Persze, persze, mert antiszemita. Így helyes inkább.”
 • 5. TancsKaszabell 2009. január 12. 15:44
  „Cervin(3).-nak
  Nem!
  Én hála Istennek , egészséges vagyok!

  Soproni(4).-nek
  Rájuk bíznám.Az Ő politikai nézeteiket nem ismerem.
  A gyerekeim megfelelő iskolákba jártak és már saját egészséges világnézetük van.

  Az imént Ön ítélt el!Láthatóan harsányan, haragosan.
  Én csak bátorkodtam,persze védhető érvekkel,a saját véleményemet kifejezni!”
 • 4. soproni 2009. január 12. 14:58
  „Csak annyit szerettem volna hozzászólni a cikkhez,hogy Nyikos Tivadarnak gratulálok és további sok sikert kívánok!
  Megdöbbentett és mélységesen felháborított TancsKaszabell hozzászólásának utolsó mondata,ezért úgy éreztem reagálnom kell rá.
  . Akkor,ha az ön gyermekeihez mentőt vagy orvost kellene hívnia,akkor először megkérdezi tőlük,hogy milyenek a politikai nézeteik és,ha nem egyezik az önével,akkor rájuk sem bízná őket? Az iskolában ahol az ön gyermekei tanulnak mi a helyzet? Az ön helyében én egy táblával a hátamon közlekednék és ráírnám,melyik párt tagjai azok,akikkel ön hajlandó kommunikálni.Gondolom a gyermekei még nem felnőttek,de,ha azok lesznek elképzelhető,hogy önnel ellentétes nézetet vallanak.....akkor mi lesz? Az is megdöbbentő számomra,ha valakit a politikai nézetei miatt elítélnek,megvetnek és véleményt alkotnak róla,mint ahogy azt ön is tette!”
 • 3. Cerwin 2009. január 12. 12:30
  „TancsKaszabell

  Maga rasszista?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohamkocsiért báloznak

Sopron - Péntek este 7 órától a Rotary Club Sopron tartja hagyományos jótékonysági bálját a… Tovább olvasom