Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Olga Sopronból figyeli az ukrán válságot

Az orosz és ukrán tolmácsként dolgozó asszony szerint nem a népek állnak egymással szemben, hanem üzleti és politikai érdekek.

A harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városa a humanitárius katasztrófa szélére sodródott: napok óta nincs áram és vezetékes víz a megyeközpont jelentős részében, szünetel a szemétszállítás, nem működnek sem a vezetékes, sem a mobiltelefonok, az internet sem érhető el – olvassuk Olgával a legfrissebb híreket az ukrán válságról.

A Sopronban élő asszony Kijevben született, tizenöt éve él Magyarországon, 2008 óta Sopronban. Útlevele alapján ukrán állampolgár, de vele élő édesanyjával például oroszul beszél.

Zelenina Olga a békés Deák téren ülve biztonságban van, de aggódva figyeli az ukrán híreket. Fotó: Magasi
Zelenina Olga a békés Deák téren ülve biztonságban van, de aggódva figyeli az ukrán híreket. Fotó: Magasi


– Ha gyerekkoromban kérdezték, orosznak mondtuk magunkat, de hát akkor a Szovjetunióban mindenki oroszul beszélt. Magam sem tudom, hol a hazám, hiszen szerbek, lengyelek, ukránok, oroszok, kazahok is voltak az őseim között. Az egyik ükapám Krakkóban volt polgármester, apai nagyapámnak gyárai voltak Moszkvában, de jött Lenin és kitelepítették a famíliát Kazahsztánba.

Apám is ott született. Anyám viszont Bécsben látta meg a napvilágot. Folytassam? A bátyám Írországban él, a gyermekem pedig magyar. Talán ennek a génjeimben lévő sokszínűségnek köszönhetem, hogy elfogadó vagyok, nem is értettem soha, ha nemzetiségek álltak egymással harcban – mesél nevetve hihetetlenül izgalmas családfájáról a 41 éves Olga. Nevetős arca viszont mindig elkomorul, ha az ukrán helyzetre terelődik a szó.

– Nem akarok visszamenni Kijevbe, de ha rokonaim nem is, a volt osztálytársaim, a barátaim ott élnek. Szép volt a város, nem tudom, most milyen lehet... Sajnálom az ott élőket, biztos vagyok benne, hogy nem az orosz és az ukrán emberek háborúja ez.

Viszont ők az elszenvedői a válságnak, amit a politikai és az üzleti erők szítanak. Sosem szerette egymást különösképp az ukrán és az orosz, de megölni sem akarták egymást – vélekedik Zelenina Olga, aki gyakran szembesül az otthoniak problémáival úgy is, mint a bevándorlási hivatal tolmácsa.

De meg kell tapasztalnia az emberek közötti felesleges feszültségeket a Balfi utcában is, ahol lakást vásárolt egy közös udvarban.

– A nagyapám akadémikus volt, a kijevi operaházzal szemközti lakásban nőttem fel. Gyerekkoromban sokat jártunk Moszkvában, a Balti-tenger partján, miután áttelepültem, éltem Várpalotán, Zalaegerszegen, Budapesten. Soha nem támadtak azért, mert külföldi vagyok, de a Balfi utcában sajnos már nem is egyszer. Talán ha másoknak is ilyen gazdag lenne a családi múltjuk, több lenne egymás felé a tolerancia. De jó volna! – búcsúzott Olga.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taeg: erősödik a parkerdei jelleg

j tulajdonosa van huszonkét állami erdőgazdálkodó gazdasági társaságnak, közte a soproni székhelyű… Tovább olvasom