Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Olcsóbb gyógyszerezés várható a jövőben?

Az egészségbiztosítási pénztár a jövőben racionálisabb gyógyszerfelírásra ösztönzi az orvosokat. Kérdés, ez mennyiben érinti majd a betegek egészségügyi ellátásának színvonalát.
Dr. Kárpáti György
– Évek óta napirenden lévő téma a gyógyszerkassza túlköltekezése – mondta el érdeklődésünkre dr. Éger István peresztegi háziorvos, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.
– Az elképzelés, hogy a háziorvosokat érdekeltté tegyék az olcsóbb gyógyszerelésben, már a korábbi kormányzatok alatt is többször felvetődött.

Eddig rendre elutasítottuk ezt a kísérletet, mondván, morálisan nem elfogadható, hogy a betegen való „spórolásból" részesüljünk. Most azonban többről van szó. Hazánkban teljes körűen felmérik a gyógyszerelési szokásokat: ezáltal nyilvánvalóvá válhatnak azok a „zsákutcák", amelyeket a biztosító szakmai útmutatásainak segítségével kikerülhetünk anélkül, hogy a gyógyszerelés hatékonysága valamit is csorbulna. Ettől kezdve a megtakarított összeg bizonyos százalékát szétoszthatónak ítéljük meg az orvosok között. A készülő jogi szabályozást széles körű szakmai és társadalmi vita előzi meg. Szervezetünk is képviselteti magát a munkabizottságban, ám a megbeszélések során ott még nem tartunk, hogy a várható megtakarításból szétosztható százalékok, illetve összegek konkrét formát öltsenek.

– Kérdés, hogy ez az „olcsóbb gyógyszerezés" mennyiben fogja érinteni a betegek legmagasabb egészségügyi ellátáshoz való jogát – vélekedett dr. Kárpáti György, soproni házi- és üzemorvos. – Még ha bizonyos esetekben magam is szoktam olcsóbb, de azonos hatású gyógyszereket felírni, az kétségtelen, hogy az eredetiek és a más néven, másutt utángyártott készítmények között lehetnek olyan eltérések, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az eredetihez szokott beteg szervezetének. Félő, hogy aki előítélettel viseltetik az olcsóbb gyógyszerekkel szemben, az ezeket felíró orvost „feketebáránynak" tekinti majd. Tartunk attól, hogy az irányelv befolyásolhatja a „mi jobb a betegnek" mérlegelést és csorbíthatja a szabad választás lehetőségét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kialudtak a lángok a gyertyaraktárban

Az utolsó lángokat is eloltották a soproni tűzoltók a Somfalvi úti gyertyaraktárnál, ahol még tegnap… Tovább olvasom