Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Olcsóbb fűtést ígértek Pestről

Sopron - Az eddiginél olcsóbban kapta volna a hőt egy Ibolya úti tízemeletes háztömb, ha szerződést köt egy pesti céggel, de meghiúsult az üzlet.

Sokan sajnálják, mások azonban nem, hogy így alakultak a dolgok.

Egy új távfűtési lehetőségről értesítette a nyolcvannyolc lakásos háztömb lakóit a közös képviselő: egy budapesti céggel lehetne szerződést kötni távhőszolgáltatásra és a fűtési rendszer üzemeltetésére. ˝Ez a lakástulajdonosoknak semminemű többletkiadással nem jár. Az új szerződés lényege, hogy 3250 forint + áfa hődíj, valamint változatlan alapdíj és használati meleg víz mellett köthetjük meg a szerződést. Az új szerződés szerint 400 forint/GJ-lal olcsóbban kapnánk a hőt˝ – áll a tájékoztatóban.

Sokaknak tetszett a ˝megtakarítás˝ lehetősége, mások azonban fölvetették: mégis hogyan működne mindez Budapestről a gyakorlatban? Miként lehetséges, hogy olcsóbban adnák a hőt? Miért állna ez a pesti cég érdekében? S meddig garantálnák ezt a lehetőséget? Utána milyen mértékben emelnék az árakat? Biztosítanák-e az eddigi megszokott hőfokú meleg vizet? Felvetődött ugyanis a gondolat: csak akkor adhatják olcsóbban a meleg vizet és a távfűtést, ha kevesebb lesz a víz hőfoka, kevésbé kell azt felfűttetni. Az alacsonyabb hőfokú vízből aztán többet kell majd fogyasztani, azaz a lakók ugyanott lesznek, ha nem rosszabb helyzetben, mint korábban.

Sok kérdés vetődött fel az olcsóbb fűtéssel kapcsolatban, konkrét válaszok azonban egyelőre nincsenek. Fotó: M. D.
Sok kérdés vetődött fel az olcsóbb fűtéssel kapcsolatban, konkrét válaszok azonban egyelőre nincsenek. Fotó: M. D.

Az igazság kiderítése érdekében ezeket a kérdéseket elküldtük az érintett fővárosi céghez, de választ bő egy hét után sem kaptunk. Telefonos érdeklődésünkre tömören annyit mondtak csak: nem részletezendő akadályok miatt nem jön létre szerződéskötés.

– Úgy tudom, a pesti cég képviselői megbeszélést folytattak ez ügyben a városvezetéssel, de a tárgyalások nem jártak sikerrel – mondta szűkszavúan az Ibolya úti közös képviselő.

A városháza szóvivőjétől, Kuslics Balázstól kapott tájékoztatás szerint a cég képviselői nem tárgyaltak a városvezetéssel. Mint mondta, dr. Dobos József jegyző fogadta a cég képviselőit egy bemutatkozó látogatáson, ahol az energiaszolgáltatási engedély kiadásának módjáról is szó esett. Azóta viszont ezzel kapcsolatban nem érkezett kérvény a hivatalhoz.

Olvasóink írták

 • 11. villámcsapás 2010. február 27. 14:31
  „pistika!
  A fogyasztás hogyan minimatizáljuk,ha nincs miből?
  A 7-8-10-es hozzászólónak van igaza,és írja meg a valót!A hőérzékelő automaták úgy vannak beállítva,ahogy a kk-kel megegyeztek az illetékesek!Ez az éjszakai fűtésre is vonatkozik,mert a kk-k kérték a távhőnél a lényeges
  éjszakai csökkentést!Így hiába próbálunk fűteni ha nincs miből!!!Most már annyira leszabályozták,hogy úgy ahogy mondom,HIDEG A RADIÁTOR!Nem azért,mert elzárom.Hanem azért mert cső is hideg!
  A fűtéskorszerűsítés mellett a számla majdnem 30 000 ft!Ilyen szar fűtésre még nem emlékszem,ennyi tarifa mel-
  lett!Modern fűtéskorszerűsítés???”
 • 10. MacGyver 2010. február 24. 23:49
  „Érdemes lenne ellenőrizni, hogy a 90-70´C fűtővíz hol készül, de hogy nem a távhőnél az biztos.. Az ára viszont tuti a nem is létező 90´C fűtővíz.. Jelentős túlszámlázás..
  Miért nincs geotermikus hőenergia hasznosítás nálunk? Egyszerű. El kell szedni a Magyar lakóság pénzét, hogy ne tudjon megtakarítani.. Felsőbb érdekek.. Jó nagy tisztogatás kellene, hogy rend legyen.”
 • 9. pistika 2010. február 23. 21:50
  „modernsopron: előbb tessék a fogyasztást minimalizálni, utána már jöhet a megújuló. Pazarolni azt se kell, másrészt támogatni se illik az irracionális beruházásokat.”
 • 8. magasi 2010. február 21. 07:13
  „A mi lakóközösségünk is megkapta a meglehetősen agresszív és lekezelő ajánlatot. Igen, lekezelő azért, mert minden előkészítés és megfontolás, ill. bármi írott, vagy aláírt konkrét szerződéstervezet nélkül kellett volna dönteni egy ,,röptében" összehívott lakógyűlésen a kk. gyanús biztatására. Lekezelő még azért is, mert azt tételezi fel a panelben lakókról, hogy ők már nem is gondolkodnak, hanem egy minden egyéb információt nélkülöző pusztán csak egy 400 forintos kedvezmény megvillantásával ugrani fognak és kötik a látatlan szerződést. Lekezelő még azért is, mert úgy gondolta a t. cég, hogy elég meg...ni a kk.-t és alapozni az idős kisnyugdíjasokra, akik már rég nem értenek semmit az agyonbonyolított házdolgokból és csak azt látják, hogy talán kicsit több marad a betevőre . Nem értem a cég üzletpolitikáját sem. Ha ez a dolog tényleg kedvező lett volna a lakóknak... tételezzük fel, akkor miért így futottak neki a projektnek. Vagy nagyon rosszul csinálták, vagy nagyon nem stimmel itt valami.”
 • 7. Bokk 2010. február 20. 19:35
  „A megfelelő hőmérsékletről annyit, hogy (távhő) fűtéskorszerűsítéskor a tervező azt mondta, hogy a társasházunk 70-90 fokos vízre vannak tervezve. Ehhez képest a leghidegebb napokon úgy 65 fokos a bejövő ágon a víz hőmérséklete. A térfogatáram szintén nem előírásszerű. Se nyomás, se hő, így aztán a maximum az 20-21 fok tekerhetjük bárhová a radiátorszelepet. Szóval nem kell ehhez átverős pesti cég.”
 • 6. modernsopron 2010. február 20. 10:25
  „Az egyedüli megoldás: hatalmas szolár-rendszerek minden soproni panelház tetejére rakni, geotermikus fütés megcsinálni, vagy bio-gáz erömüveket építeni a város szélén. Szélerömüvek a magyar Fertö partján is felállítani, és sokkal több ahogy most vannak. Vagy akarunk még 20 év múlva is függeni Ukrájnából vagy Oroszországból ?!?!? Tessék kezdeni arról beszélni a városban, nem mindig csak gáz-támogatásról, ...... ez csak megoldás a jövö évig, de nem hosszú távra.....”
 • 5. modernsopron 2010. február 20. 10:20
  „NEM A GÁZ A JÖVÖ ZENÉJE, HANEM AZ ALTERNATÍV ENERGIA FORRÁSOK !!
  EZT MIKOR VÉGRE ÉRTENI FOGJÁK POLITIKUSAINK, MIKOR KAPJUK ITT IS TÁMOGATÁSOK ERRE MINT NYUGAT-EURÓPÁBAN ????
  http://alternativ-energia.blogspot.com/”
 • 4. villámcsapás 2010. február 20. 10:01
  „Az előttem lévőknek ˝TELJESEN˝igazat adok.
  A mi10.emeletes panelünk pályázati fűtéskorszerűsítése,külső szigetelé,radiátor csere,azbeszt ment,lépcsőház- nyílászárók,és lift csere.Ez oké.Az össz költsé erre 65 000 000ft!!!!A radiátort azért cserélté ki,hogy szebb legyen,mert azóta nem a radiátor,hanem fűtés cső is hideg mindkét szobába!!!Ez igaz!Amióta ez a csere megtörtént a lakók mást nem csinálnak,csak felbosszantva a kk-höz mennek reklamálni!Igaz a kk.feladata,hogy
  rendbe legyen téve minden,de Ő csak hiteget,megnézi valaki hozzá nem értő,stb.Mi meg fizetjük a ˝magas
  díjat a lakók között egyformán elosztva. Mi lesz ha nem fizetünk?A hőmennyiség mérőt ezekután miért raknák fel?Híszen nincs is kész az egész rendszer????”
 • 3. MotorosPista 2010. február 20. 07:27
  „Megint a mutyizás, csúsztatások, mellébeszélések!
  Mikor meg kérdés van, ők vannak megsértődve.”
 • 2. hóvirág12 2010. február 19. 23:13
  „Nem csak az Ibolyán adott ilyen ajánlatot a cég, hanem a Jerevánon is.
  És mindez nem is most történt, hanem jópár héttel ezelőtt......

  Ja, és a Jerevánon se volt hajlandó a cég szerződést mutatni a döntés előtt, csak a reklámszöveget nyomták.
  És ott ráadásul a közös képviselő is nagyon agitált..... Lehet, hogy rosszmájú vagyok, de van tippem, miért....”
 • 1. otromba 2010. február 19. 14:09
  „Szerintem jobb ha ilyenbe,és hasonló szerződésbe a lakóközösségek nem dölnek be!Ha nem kapjuk a megfelelő
  hőfoku melegvízet,hőt,akkor a termó csaptelepeket 5-ös fokra kell állítani,de akkor sem lesz meleg a radiátor!
  A mostani fűtésnél is úgy van tudtom szerint,hogy a kk-ök a távhővel megegyeztek az éjszakai távhő csökken-
  tésében.Nekünk fogyasztóknak be akarnak magyarázni mindent,és csak fizetünk!Sokszór a semmiért!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangú támogatás közfoglalkoztatásra

A Szociálpolitikai Kerekasztal csütörtöki ülésén úgy döntött, egyhangúlag támogatja a 2010-es… Tovább olvasom