Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Oklevelet hamisítottak, egymilliót zsákmányoltak

Meghamisított bizonyítványok soproni elosztóközpontjának leleplezéséről, egymillió forintos zsákmánnyal járó lakásbetörésről és közterületen elkövetett rablásról rendeztek sajtótájékoztatót szerdán a Soproni Rendőrkapitányságon.

– A soproni rendőrség pár hónapja értesült arról, hogy a városban egy bizonyos személytől 80-150 ezer forint közötti összeg fejében meghamisított bizonyítványokhoz lehet jutni – tájékoztatott Farkas Gábor alezredes, a  soproni kapitányság vezetője.

Több mint húsz gyanúsított


Az ügyben indított nyomozás eredményes volt: a napokban közokirat-hamisítás alapos gyanújával eljárást indítottak egy 24 éves soproni lakossal szemben. Előzőleg tizenkét darab meghamisított közokiratot – szakképzettséget, illetve nyelvvizsgát igazoló dokumentumokat, érettségi bizonyítványokat, diplomákat – foglalt le a rendőrség. Ezek zömében budapesti intézmények bélyegzői szerepelnek. A bizonyítványok nyomdatechnikailag eredetinek minősülnek, csak a személyes adatok, a tantárgyak, osztályzatok, a dátum és a bélyegzések kerültek be utólag. Hogy az üres okiratok miképpen jutottak avatatlanok kezébe, azt a nyomozás hivatott megállapítani. Az ügyben több, mint húsz gyanúsítottat – részben megrendelőt, részben készítőt – hallgattak ki. A rendőrség a meghamisított bizonyítvánnyal elhelyezkedők munkáltatóival is felvette a kapcsolatot. A hamis közokirat előállítóját és a felhasználót is három évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.

Készpénzre utaztak a betörők

Sopronban, a Kitaibel utca egyik tízlakásos háztömbjében kedden délelőtt betörés történt. A sajtótájékoztatón Lőrincz Zoltán őrnagy, a nyomozó alosztály vezetője a lakossághoz fordult segítségért. A felderítés eredményessége érdekében kéri, ha valaki bármilyen gyanús mozgást, várakozó gépkocsit észlelt a Kitaibel Pál utcában kedden reggel 8 és déli 12 óra között, az jelentkezzen a kapitányságon. A nyomozás szerint az említett időszakban hengerzártöréses módszerrel ismeretlenek hatoltak be az egyébként kaputelefonos, zárt bejárati ajtóval rendelkező ház egyik lakásába. Valószínűsíthető, hogy egy lakó jóindulatból engedhette be az idegeneket, mit sem sejtve azok szándékáról. A betörők 750 ezer forint készpénzzel, arany ékszerekkel, digitális fényképezőgéppel, mobiltelefonnal távoztak: a kárérték meghaladja az egymillió forintot. Feltevések szerint utazó bűnözők garázdálkodhattak az adott lakásban: ugyanis néhány óra múltán Kapuváron is történt hasonló bűncselekmény.

Brutális rablás fényes nappal

A Várkerületen, a Bástyagödör telefonfülkéinél kedden délután fél 3 óra tájban egy négytagú társaságból két 17 éves fiatal közrevett egy 15 éves tanulót. Megfenyegették, ha nem adja át arany nyakláncát, pórul jár. Nyomatékot is adtak szavuknak, egyikük megfejelte a fiút. Ezután leszabták nyakáról a 18 ezer forint értékű, bérmálásra kapott nyakláncot, s elszeleltek. Dr. Reinhoffer Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: a forró nyomos csoport a személyleírások alapján még a tegnap hajnali órákban elfogta a feltételezett tetteseket. Egyiküket hat másik bűncselekmény elkövetésével is vádolják.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is lesz új hangletapogató

Amerikából már érkeznek azok a mozifilmek, amelyek csak egy új fajta hangletapogató berendezéssel… Tovább olvasom