Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Ők indulnak az Atlanti-óceánra? Túl fiatalok meghalni!

A Rakonczay házaspár első magyar párosként átevezte az Atlanti-óceánt. Kezdetben volt olyan szponzor, aki azért fizetett volna, ha nem indulnak el. A fiatalok Sopronban tartottak előadást.

Két, egykor soproni egyetemista merészet álmodott, s soha nem adta fel a reményt, hogy elképzelésieket valóra váltsák. ˝Az ember annyi, amennyit gondol és tesz˝ - véli Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor, akik saját tervezésű és építésű hajóval, első magyar párosként átevezték az Atlanti-óceánt.

A történéseket hajónaplóban rögzítették és a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának támogatásával könyv is született belőle. Viktória és Gábor hétfőn visszatért az Alma Materbe, s motiváló előadást tartottak kalandjaikkal kapcsolatban.

˝Az ismerősök közül többen arra fogadtak: maximum az első három napot élhetik túl˝

A Rakonczay házaspár ugyan az első, rendkívüli vállalkozásuk óta már a Föld megkerülésére is elindult egy vitorlás hajóval - erről blogot is olvashattak portálunkon -, most mégis a ˝régi˝ élmények őszinte, humoros, látványos tolmácsolásával ragadták meg a soproni egyetemen összegyűlt közönség figyelmét.

Így készült a Tűzhangya. Forrás: www.rakonczay.hu
Így készült a Tűzhangya. Forrás: www.rakonczay.hu

Láthattuk, hogyan készült a Tűzhangya - így nevezték el a saját építésű hajót -, s hallhattuk a ˝nyilvános bemutatkozás" nem zökkenőmentes történetét is. Viktória és Gábor az első percekben katasztrofálisan bánt az evezőkkel a vízben, s haladás helyett egyre messzebb sodródtak a parttól. Soha nem eveztek a nagy kaland előtt. ˝Ők indulnak az Atlanti-óceánra? Túl fiatalok meghalni˝, ˝Egyáltalán,hogy jutnak vissza a stéghez?˝ - találgatták a média képviselői. Kezdetben volt olyan szponzor, aki azért fizetett volna, ha nem indulnak el. Az ismerősök közül többen arra fogadtak: maximum az első három napot élhetik túl.

A fiatalok figyelmen kívül hagyták a borúlátókat, s eldöntötték: ˝csakazértis˝ sikerülni fog. Az előadás során is többször hangsúlyozták, minden a ˝fejben dől el˝. A hajó 70 napra elegendő élelmiszerrel, mindenféle szükséges műszerrel, felszereléssel megpakolva indult útnak a spanyol kikötővárosból, Cadizból. A Kanári szigetekre 51 nap 6 óra és 10 perc alatt értek át Rakonczayék, vegyes párosban világrekord idő alatt.

˝A fekete halászok hangos röhögésben törtek ki, amikor megtudták, hogy a páros motor nélkül érkezett˝

Nagy vihartól sem mentes kalandjuk alatt barátságos afrikaiakkal ismerkedtek: a fekete halászok hangos röhögésben törtek ki, amikor megtudták, hogy a páros motor nélkül, evezve érkezett. Segítőkész franciával találkoztak a nyílt vízen: a férfi azt tudakolta, szükségük van-e valamire. A magyarok elhárították az ajánlkozást, ám végül a dobozos, hideg sörnek képtelenek voltak ellenállni.

Forrás www.rakonczay.hu
Forrás www.rakonczay.hu

A mélypontokon átsegítették egymást, s nem hagyták, hogy a legapróbb vita is elterelje figyelmüket. Útjukat olykor delfinek kísérték, néha bálnák tűntek fel a horizonton. A természettel kialakult kapcsolatuk leírhatatlan, miként a célba érés pillanatai is elmondhatatlanok. Antigua kikötőjében szülők, járókelők zokogtak együtt Viktória és Gábor megérkezésekor.

Az 51 napos út után Forrás: www.rakonczay.hu
Az 51 napos út után Forrás: www.rakonczay.hu

Újra útnak indulnak

A páros szeme előtt továbbra is ott lebeg a cél, amely a Föld megkerülésére irányul: vitorlással 2013-ban újra útnak indulnak.

- Az Atlanti-óceánt átevezni főleg fizikailag volt megterhelő. A vitorlás viszont technikailag sokkal bonyolultabb eszköz, amelyet meg kell tanulni biztonságosan irányítani. A komfortérzet utóbbinál nagyobb, de a figyelmünk egy percre sem lankadhat. Jobb felszereléssel, erősebb hajóval indulunk majd útnak, hogy tényleg ˝legyen megkerülve ez a Föld˝ - fogalmazott a nyugatmagyar.hu-nak Viktória.

Az előadás, csakúgy, mint a júniusban megjelent Tűzhangya című könyv, ˝erős motiváció az álmod megvalósításához˝. Magával ragadó és hiteles beszámoló az emberi akaraterőről és célmegvalósításról.

Olvasóink írták

  • 1. töhötöm 2011. július 11. 20:28
    „Figyelemmel kísértem a beszámolókat, örültem volna, ha erről a programról korábban is tudok, elmentem volna az előadást meghallgatni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijelentés a GYIK-miatt: Kalmárt feljelentették

A Pro Kultúra Nonprofit Kft., valamint Nyerges Ferenc feljelentette Kalmár Istvánt. További hír,… Tovább olvasom