Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Oda a világörökség cím és a gyönyörű kultúrtáj?

Fertő világörökség - Az UNESCO-t is megkeresik a burgenlandi sásonyiak (Winden am See), mert aggódnak, a Fertő tó környéke elveszítheti „Kultúrtáj világörökség" címét egy tervezett megaprojekt megvalósulása miatt.
Nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be az ezerszáz lelket számláló Sásonyban (Winden am See), hogy az UNESCO párizsi irodájához fordul aggodalmával a Bürgerinitiative Gruibert – Schütz das Welterbe (Gruibert Polgári Kezdeményezés a Világörökség Védelmében). Nevezetesen azért: veszélyezteti-e a „Kultúrtáj világörökség" címet a Fertő menti sásonyi szoborparktól alig hétszáz méterre elgondolt szívkórház és a hatemeletesre tervezett ötcsillagos szálloda megakomplexumának megépítése?

– Amikor először hallottunk a szívkórház és a hotel tervéről, nem gondoltuk volna, hogy a világörökség szívében, a Natura 2000 részében megépülhet egy olyan nyolcvanmillió eurós (mintegy 20,8 milliárd forintos) megaprojekt, amely kiterjedésére nézve sokkal nagyobb és magasabb, mint a bécsi Belvedere – mondta bevezetőjében Eveline Hejlek, a civil kezdeményezés képviselője. Hozzátette: ha ez mégis megvalósul, félő, hogy a dominóelv alapján nem lesz senki, aki megállíthatná a világörökségi területen vagy annak úgynevezett pufferzónájában létrehozandó nagyszabású építkezéseket.

– Munkahelyteremtés – ebben az egy szóban foglalható össze, miért is támogatja a politika elvileg a tervezett projektet – fogalmazott egyebek mellett Wolfgang Rathmeier, a civil kezdeményezés egyik szervezője. – Ötszáz munkavállalót alkalmazna a létrejövő projekt, miközben nyilvánvaló, hogy a Fertő-parti osztrák településeken nincs gond a foglalkoztatottsággal.

Christian Schuhböck ökológus, világörökségi szakértő kijelentette: ilyen volumenű építkezés nem valósítható meg a világörökségi kultúrtájon, sem közvetlen környezetében. Utalt hazánkra is: az ilyen léptékű fejlesztés nemcsak Burgenlandra és az osztrák államra, hanem Magyarországra is tartozik, hiszen a világörökségi cím esetünkben osztrák és magyar területre egységesen vonatkozik. Ha az UNESCO úgy dönt, hogy visszavonja a megtisztelő rangot, akkor ez a magyarokat is érinti.

Sabine König, a civilek egyik aktivistája mutatja: a megaprojekt kétszer olyan nagy, mint a bécsi Belvedere épülete. Fotó: Gosztonyi

Lapunk érdeklődésére Eveline Hejlek elmondta: tudomásuk szerint január végén munkacsoport jött létre a beruházás engedélyeztetésének meggyorsítására. A beruházó cég vezetőivel azonban a civilek képviselőinek nem sikerült személyesen találkozniuk. Rögtön a jogászukhoz irányították őket.

Most, hogy levélben fordulnak az UNESCO párizsi irodájához, úgy tudják, a válasz megérkezéséig – mintegy fél évig – semmiképpen nem kezdődik el az építkezés.

– Az osztrákoknak hazánkban nemcsak velünk, hanem a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságával is le kell folytatni a megfelelő egyeztető tárgyalásokat – nyilatkozta Ivanics Ferenc, a Fertő-táj világörökség magyar oldalának elnöke. – Különben van példa a világörökségi területen történő beruházásokra, ezért elképzelhető ennek a projektnek is a létrehozása. Feltéve, ha a nagy volumenű építkezést megfelelő szakmai és civil megbeszélések előzik meg.

Olvasóink írták

 • 5. Kiss Gyula 2008. március 04. 23:38
  „Ugy látszik Gosztonyi Miklóson (Kisalföld) kívül nem igazán érdekel más "közszereplőt" a környezet óvása. Ismételten neki mert futni pl. az őrült mucki luxuskórház ügynek is.
  Kedves Gosztonyi Úr! Azt gondolom, sokunk óhaja, hogy továbbra se engedje elaludni az ilyen ügyeket, és szívesen olvasnánk Öntől a pöffeszkedő hivatali nyilatkozók mellett néhány szakértői véleményt is, így pl. az Egyetem, a TÁEG, a Castanea és más (igazából ezért is fenntartott) intézményét és társaságét.”
 • 4. Putyilov 2008. március 04. 21:08
  „A Rába-szennyezés miatt miért nem fordulnak az UNESCO-hoz vajon??
  Nem mintha egyet értenék a megalomán tervekkel.”
 • 3. erdész 2008. március 04. 17:00
  „Az osztrákok az unescóhoz fordulnak.Mi nem fordulunk sehova,csak hagyjuk mint a birkák,hogy pénzéhes vállalkozók és politikusok tönkretegyék a környezetünket,lásd Muck!”
 • 2. Cseter János 2008. március 04. 09:29
  „Képzeljük el, mi lenne, ha oda akarnák a NATO radart felépíteni? Vagy akár a fertőrákosi köfejtő tetejére? A "sogorok" be vennék, hogy ez az Ő védelmüket szolgálná?”
 • 1. a Tibi 2008. március 04. 08:53
  „El a Világörökségtől !
  De még annak is aki igy gondolkodik mintIvanics.
  A mega projektotos!!! húzzzzon a francba.
  Bizom az osztrákokban ha már a mi képviselönkben nem lehet.
  Milyen kormányváltást akar Ivanics,hogy ő is telerakja a zsebét!!
  Ezért kell az összesnek menni a Parlamentből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig napirenden a határon átvezető utak kérdése

Budapest - Az Országgyűlés hétfőn külön napirendként újratárgyalta a schengeni csatlakozást követően… Tovább olvasom