Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíjasotthon lesz a gyerekszanatórium

Sopron - Állványerdőben áll a volt gyermekszanatórium, amelyet az egyetemtől vásárolt meg egy debreceni magáncég. Terveik szerint emelt szintű nyugdíjasházzá alakítják az épületet. A felújítás még az idén megkezdődik.
Egyelőre csak az állványok állnak, de valami elkezdődött a volt gyermekszanatórium épületénél. Az egykor országos hírű intézmény éveken át állt üresen, aztán az egyetem tulajdonába került, ám egy idő után ők is eladásra kínálták a lövéreki ingatlant, kezdetben 470 milliós induló árral. Az évek során azonban egyre lejjebb csúszott a kikiáltási ár. Végül a hetedik pályázat volt sikeres: az épületkomplexumot 206 millió forint plusz áfáért vásárolta meg egy debreceni bejegyzésű kft.

– Emelt szintű idősek otthonát tervezünk a volt gyermekszanatórium épületében. Egyelőre még csak a felállványozásnál tartunk, tehát az előkészületeket tesszük meg a felújításra – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Böjthe Ágnes tulajdonostárs, aki azt is hozzátette, egy hónap múlva bővebbet tud mondani a várható munkálatokról.

Az egykori Gruber-szálló ma háromszintes, összesen 3525 négyzetméteres épület, s tartozik hozzá 4274 négyzetméteres kert is. 1962-től működött itt gyermekszanatórium. A Lövér körúton álló, csodás környezetben lévő országos hírű intézményt harminchárom éves működés után, 1995-ben szüntették meg. Az ingatlan 1997 óta eladó. Az állam a Nyugat-magyarországi Egyetem kezelésébe adta ugyan, de az oktatási intézmény – bár többlakásos továbbképző központot képzeltek itt el – anyagiak hiányában nem valósította meg a tervezett 500 milliós beruházást. Az értékes ingatlan tizenhárom éven át állt üresen, minden bizonnyal lesz mit felújítani rajta...

Egyelőre a felújítás előkészületeinél tartanak az új tulajdonosok. Fotó: M. D.
Egyelőre a felújítás előkészületeinél tartanak az új tulajdonosok. Fotó: M. D.

Olvasóink írták

 • 9. orgona 2008. május 02. 16:55
  „Sokan nemtudjak mar hova is a miliokkal ugyanis nagyon sok a gazdag ember,de üzletnek nem rossz aki teheti biztos odafog kerülni mert megtudja fizetni.Igy mi hetköznapi emberek megint lemaradtunk!Ezen nem is kell csodalkozni,csak sokszor kerdezem hova jutott Magyarorszag?”
 • 8. brumi2 2008. április 30. 10:54
  „Pontosan igy van, ahogy a nyögdíjas irja. Hagyták volna meg gyerekszanatóriumnak az épületet, arra nagyobb szükség lett volna.”
 • 7. nyögdijas 2008. április 30. 10:14
  „Hajrá megint a milliárdosok részére épitenek öregotthont. 5 millió a bekerülési összeg és havi 150.00 Ft a gondozási dij. mint a József Attila utcai emeltszintű nyugdijas otthonban. A többség
  sajnos nem engedheti meg magának. Aze gyedülálló nyugdíajsok
  közül kevesen tudják vállani, gyermekeikre, hozzátartozóikra nem támaszkodhatnak. Egyedül ez az új tulajdonosknak kedvez!”
 • 6. matriné 2008. április 30. 07:07
  „Úgy lesz ez mint a hatalom váltogatás kezdetén. Annyit fizettetnek a nyugdíjassal amiből vigan megél és az állami vezetés ugyan ennyivel dotálja a fej kvótával a befektetők profitját! Természetesen a közpénzekből, mint mindíg. Hisz máshoz nem értenek, mint a népet nyúzni més a közpénzeket osztogatni a siserehadjainak.”
 • 5. látó 2008. április 29. 17:31
  „Érdekes az egyetem kevesebb mint 250 milláért adta az épület el...a város 2 éve pedig több mint 800 millát fizetett az "apartmanlakások" tulajdonát birtokló kft-t...vajon ki csinált jó üzletet: akik a helyes választ tudják, közöttük életre szóló adómentességet sorolunk ki!”
 • 4. brumi2 2008. április 29. 10:17
  „Szerintem gyerekszanatóriumra is szükség lenne. Sopron mindig is ideális hely volt a légúti betegségek kezelésében. Országos szinten kevés az ilyen eü.-i ntézmény.”
 • 3. FJózsi 2008. április 29. 10:12
  „Okos befektető, aki előrelát. Nyilván nem a kispénzű nyugdíjasoknak épül, de nem csak ők vannak.HILD-szerű vállalkozás,nagyon is szükség van rá. Jobb, mintha üresen állna az épület.”
 • 2. brumi2 2008. április 29. 10:00
  „Nyugdíjasotthon kell, gyerekszanatórium meg minek???
  Ez sem a kis pénzű nyugdíjasoknak épül.”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 29. 04:04
  „Lassú víz partot mos, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés a Tercia Hubertusnak

Sopron - Rozmaring-díjat vehetett át a Tercia Hubertus étterem vezetősége hétfőn. Az elismerést a… Tovább olvasom