Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: Márai Sándor a középpontban

„Személyiségnek lenni a legtöbb… Elvek, eszmék, eszmények egy írói életmű kapcsán. Közelítések Márai Sándorhoz" címmel dr. Czetter Ibolya, az NYME Savaria Egyetemi Központ professzora tart irodalomórát a Soproni Nyugdíjasegyetem hallgatóinak kedden délután 4-kor.

– A kilencvenes évektől foglalkozom Máraival, elsősorban stilisztikai kutatásaimmal próbáltam hozzájárulni a hitelesebb Márai-kép megalkotásához, amely még mindig sok feltáratlan területtel adós – mondta témájáról dr. Czetter Ibolya.

– Márai Sándor a XX. század tanúja és krónikása volt, mégis az azt megelőző század gyermekének vallotta magát. Témái és sok tekintetben írói szemlélete inkább köti őt a XIX. századhoz, mint a későbbi időkhöz, amelyek – felfogása szerint – csak elvettek az értékteremtő ősök és a polgári osztály által teremtett erkölcsi és szellemi hagyatékból. Nem véletlen, hogy legtöbbet olvasott szerzői között Arany Jánost, Vörösmarty Mihályt és Goethét találjuk, akik élete csaknem kilenc évtizedén keresztül vezérlő csillagai voltak odahaza és idegenben egyaránt. Hihetnénk tehát, hogy írónk a múlt dalnoka, anakronisztikus szerző, s jelenünkhöz vajmi kevés köze van.

Ellenkezőleg: időszerű olvasmány, leckéi, tanításai, elvei, gondolatai máig hatóan tanulságosak. Forradalmat, világháborúkat és diktatúrákat éppúgy megélt, mint ez utóbbiak következményeit, a terrort, a menekülést, a belső, majd a tényleges emigrációt, az önkéntes száműzetést. Az előadás a magyar próza klasszikusának emberi és írói világához visz közelebb, az életmű nagyobb összefüggéseit igyekszik megvilágítani, s egyfajta mérleget von: megpróbál választ adni Márai időszerűségének és példátlan világsikerének okaira is.

Dr. Czetter Ibolya a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi bölcsészettudományi kara oktatási dékánhelyettese, az Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, tanára, a Savaria Egyetemi Központ elnökhelyettese. 1987 óta rendszeresen publikál tanulmányokat, kritikákat. 1999-ben látott napvilágot első önálló kötete „A stílus és a formák (Tanulmányok a nyelvművész Márai Sándorról)" címmel, amelyet Vas Megye Közgyűlésének Tudományos Szakbizottsága nívódíjban részesített. Több kötete jelent meg a Nemzeti Tankönyvkiadónál. Az utóbbi öt évben szótárszerkesztői teendőket lát el.

Tagja az MTA Magyar Nyelvtudományi Bizottságának, a Magyar Irodalomtörténeti, a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek Egyesületének. 2010 óta a Vas Megyei TIT elnökhelyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni advent hétvégi programjai

A soproni Fő téren a hétvégén is folytatódnak az adventi programot. Csokorba szedtük, hogy mikor ki… Tovább olvasom