Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: csodás faszerkezetű épületek

Hazánkban még nem, de másutt a világban egyre nagyobb teret hódítanak a faszerkezetes házak – hangzott el a Soproni Nyugdíjasegyetem előadásán.

– Míg Nyugat-Európában harminc-negyven százalék, a skandináv országokban pedig nyolcvan százalék a faszerkezetes házak, épületek aránya, addig hazánkban alig három százalék körül van – mondta dr. Szabó Péter építész, az NYME egyetemi docense a Soproni Nyugdíjasegyetem programján.

A fa csodálatos, élő anyag, de igényli a törődést, tudhatták meg a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi
A fa csodálatos, élő anyag, de igényli a törődést, tudhatták meg a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi


A nagy tetszéssel fogadott „A fa, ami körülvesz minket – faépítészet" című előadáson az is kiderült, hogy egy faszerkezetű ház akár 72 órán belül felépíthető, de sokan félnek a fától, mondván: ha víz éri, elrohad, gomba támadhatja meg, tűz emésztheti. Napjainkban a modern technológia megfelelő választ ad minderre. A világon többemeletes faházakat, óriási templomokat, faszerkezetű létesítményeket emelnek, amelyek jól példázzák a faépítészet művészi színvonalát – emelte ki dr. Szabó Péter.

(Az előadásról bővebben a Kisalföld november 19-i száma Ezüstkor rovatában olvashatnak.)

A Kisalföld-nyereménykönyveket a kvízkérdések megválaszolói közül ezúttal Kovács Marianna nagylózsi és Farkas Zoltánné egyházasfalui nyugdíjas-egyetemisták vehették át.

Gollnhoffer Sándorné
Gollnhoffer Sándorné


– Igen érdekes előadást hallhattunk, láthattunk. Nem is hittem volna, milyen csodálatos, szemnek és léleknek tetszetős épületeket hozhatnak létre fából. Ajánlom is majd az unokáknak – mondta Gollnhoffer Sándorné nyugdíjas óvónő, aki eddig mindegyik soproni nyugdíjas-egyetemi programon részt vett. 

   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CD-t adtak ki a szimfonikusok

Fennállása 185. évfordulóját lemez kiadásával ünnepli a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar. Tovább olvasom