Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nyugdíj-kiegészítés méltányosságból

A méltányossági nyugdíj igénylésére 2002. július elsejétől nyílt lehetőség. Sopronban a tavaly beérkezett 8762 kérelem közül 3500-at elutasítottak, 2260 igénylést pedig – pénzhiány miatt – áthoztak 2003-ra.
Idén azonban a tavalyi keretösszegnél jóval kevesebb pénz áll a Nyugdíjbiztosítási Intézet rendelkezésére.

– A méltányossági nyugdíj-kiegészítéssel elsősorban a rossz szociális körülmények között élő, illetve megromlott egészségi állapotú nyugdíjasoknak kívánunk segíteni – tudtuk meg Kassai Róberttől, a soproni kirendeltség vezetőjétől. – A kérelem benyújtásához nem elégséges indok, ha valakinek a nyugdíja nem éri el az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, azaz a 43.600 forintot.
A sopronkőhidai Gaál József és felesége az előző év júliusában igényelte a méltányossági nyugdíjat.

– Férjem 82 éves és krónikus betegségben szenved, önellátásra képtelen – mondta Gaál Józsefné. – Lakáskörülményeink sem jók, a közlekedés nagy nehézséget jelent. Erre hivatkozva kértük a kivételes nyugdíjemelést, és nagy örömünkre megkaptuk.
A 61 éves Szűcs Károlynénak már nincsenek ilyen jó tapasztalatai.
– Magas a vérnyomásom, cukorbeteg vagyok. A nyugdíjam nevetségesen alacsony. Nagyon számítottam rá, hogy megkapom a nyugdíjemelést, de nem így történt. A hivatal elutasította kérelmemet.

– A legtöbb igény beadására 2002 júliusában került sor, naponta több száz ember kereste fel a kirendeltséget – folytatta Kassai Róbert. – Az ügyek nagy száma miatt legtöbb ügyfelünk csak idén januárban kapott választ beadványára. Az elutasítások miatt sokan csalódtak. A visszautasítások legfőbb oka az volt, hogy sok kérelmező úgy gondolta, az igénylés beadásához elegendő, ha nyugdíja nem éri el a 40.200 forintot. Ezért a legtöbb beadványban nem tüntették fel azokat az indokokat – hosszú szolgálati idő, szociális rászorultság –, amelyek alapján valóban jogosulttá válhat valaki a méltányossági nyugdíjra.
Idén kisebb keretösszeg áll a nyugdíjbiztosítási kirendeltség rendelkezésére, mint tavaly. Ezért ebben az évben valóban csak a legrászorultabbak számára tudják biztosítani a kivételes nyugdíjemelést. Lehetséges, hogy az odaítéléshez az intézet munkatársai környezettanulmányt készítenek majd a kérvényezőknél. Kassai Róbert azt javasolja, csak azok a nyugdíjasok adják be kérelmüket a méltányossági nyugdíjemelésre, akiknek életkörülményei ezt valóban indokolják.

Elsőbbséget élveznek

A kivételes nyugdíjemelésnél elsőbbséget élveznek azok a férfiak, akik 35 évnél, illetve azok a nők, akik 30 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. Előnyt élveznek a hetven éven felüliek, a százszázalékos rokkantak, a krónikus betegségben szenvedők, de az egyedülállók is kedvező elbírálásra számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy ár a hirdetésért

A rendőrség nem állapított meg bűncselekményt, a sértettek a gyanútlanságukra fizettek rá. Aláírtak… Tovább olvasom