Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nyugati víztározót terveznek

A szakembereket már régóta foglalkoztatja az Ikva vízszintjének szabályozási lehetősége. A jelenlegi elképzelések szerint a határ közvetlen közelében alakítanának ki egy tározót. Ettől függetlenül a Plaza mögött pedig úgynevezett jóléti tórendszer épülhet ki.
A Sopron egyik jelképének is számító Ikva ugyan ritkán lép ki a medréből, de nagy károkat tud okozni, elárasztva folyása mentén a pincerendszereket. Utoljára a kilencvenes évek közepén okozott „árvizet". A néhány évvel későbbi áradása „csak" a Balfi utcai pincéket mosta ki és elsodorta a Fűzfa sornál felette átívelő hidat.
– Az Ikva „megfogására" közvetlenül a határ után lenne lehetőség, egy tározó megépítésével – mondotta Kuslits Tibor, főépítész. – A patak vízszintje általában alacsony, de ha vízgyűjtő területén sok a csapadék, akkor kiléphet a medréből.

Ezért lenne szükség egy tározóra, amelybe szükség esetén az Ikva feleslegét lehetne vezetni. Tervek egyelőre nincsenek, csak elképzelések, ugyanis nem titok, hogy a város szeretné megépíteni az északnyugati gyűjtőutat, amely Ágfalvát kötné össze a jelenlegi 84-es főúttal. Ennek nyomvonala is a határ közelében húzódna, felmerült, úgy kell(ene) kialakítani, hogy az út egyben a tározó töltése is lehessen. Ez azonban a vízügyi és az úttervező szakemberek feladata. A közelmúltban szó volt arról, hogy a tervek elkészítéséhez az önkormányzat és a megyei vízügyi igazgatóság közös pályázatot nyújt be.

Az északnyugati városrész Plazától a határig terjedő még beépítetlen területei kapósak lehetnek a jövőben. Mint arról beszámoltunk, volt aki hatalmas látványparkot álmodott ide (azóta sincs hír felőle), mások pedig egy úgynevezett „jóléti" – pihenő, csónakázó – tórendszert szeretnének megvalósítani, amely illeszkedne a kialakult kereskedelmi és szórakoztató negyed filozófiájához. Pihenőtavak azonban csak akkor létesíthetők, ha már megszűnik az itt működő és a városi rendszerhez kapcsolódó vízmű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen is felmentették a kórház gazdasági igazgatóját

Bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette Tiborcz Sándort a Vas Megyei Bíróság. A… Tovább olvasom