Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyugat-magyarországi Egyetem - Szombathely nem válik le Soprontól

A napokban ismét felmerült, a Savaria Egyetemi Központ leválna az NYME-től. Egyelőre minden marad a régiben.


Az elmúlt napokban gyűlést tartottak Szombathelyen, az egyetemi központban. Nagy többséggel 110-7 arányban arról szavaztak, hogy váljanak le a Nyugat-magyarországi Egyetemtől.

Az egyesülés óta eltelt hét évben csak beválthatatlan ígéreteket kapott a Savaria Egyetemi Központ, Sopron csak egyféle gyarmatként tekint SEK-re, folyamatos megszorításokkal és leépítésekkel csak romlott a helyzet az elmúlt években - írta a nyugat.hu

Az alon.hu pedig arról cikkezett, hogy a vas megyeiek szerint Sopron évek óta elvonja a szombathelyi egyetem erőforrásait, most a könyvtár kerülne sorra. - írta az alon.hu, illetve késő fizetéseket, túlóradíjakat is említettek.

Ha a SEK független lehetne nem nőnének az anyagi erőforrásai, de legalább Sopron nem nyelné el azokat, ugyanis állítólag olyan is volt, hogy szombathelyi pénzekből fizettek más, soproni karokon tanító óraadókat. Egyenesen odáig mentek, hogy őket gyarmatként kezeli Sopron.

A Nyugat-magyaroszági Egyetem nevévben prof. dr. Faragó Sándor rektor és Dinnyés Álmos kancellár közös nyilatkozatot adott ki.

A felsőoktatási stratégia kiemelt célja, hogy a folyamatban levő és tervezett átalakításokkal az egyetemek jövője sikeres legyen, és megfelelő hátteret nyújtsanak az oktatás, kutatás egységén alapuló tevékenységeknek. Ez a munka összetett folyamat, melynek során a sokféle érdekek összehangolása az érintettektől felelős, konstruktív hozzáállást és türelmet igényel. Az új struktúrákban a képzési portfóliók, a kutatási irányvonalak kialakításakor kiemelten figyelemmel kell lenni a költséghatékonyságra, miközben a társadalmi felelősségvállalás változatlan.

A Nyugat-magyarországi Egyetem feladata a Nyugat-magyarország régióban a társadalom és a gazdaság igényeinek megfelelő magas színvonalú felsőoktatás végzése, a kutatási és fejlesztési tevékenységek biztosítása és bővítése. Ennek érdekében az egyetem vezetése olyan belső átalakításokat hajt végre, amelynek célja hosszú távon garantálni, hogy minden Campus (Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár) hallgatói értékes diplomát szerezzenek. Ezekre a belső átalakításokra az ország felsőoktatási stratégiája alapján kerül sor, a kancellári rendszer – törvény előírásainak megfelelő - koordinálásával.

A NYME Szombathelyre ugyanúgy számít, mint Győrre, Mosonmagyaróvárra és Sopronra, partnerként tekintünk minden városban a helyi vezetésre. Az egyetem tudja és megérti, hogy minden változás elfogadása nehéz az oktatásban dolgozók számára, és ezért kéri felelős és építő szándékú hozzáállásukat. A változások elkerülhetetlenek, és a fejlődést kell szolgálniuk. A NYME hangsúlyozza: valamennyi szombathelyi képzés is fontos az egyetem és a régió számára.

Miközben a jövőnkről szólunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy jelenleg a felvételi időszakban valamennyiünk érdeke megtartani és erősíteni a jelentkezők, a szülők bizalmát az intézményeink felé. Megnyugtatjuk és kérjük a szülőket is: a Nyugat-magyarország régió várja a gyermekeiket, az oktatás színvonalának növelése, a célul kitűzött diploma értékének fenntartása továbbra is valamennyi egyetemi dolgozó érdeke, amelyért mindent meg fognak tenni. Külön felhívjuk a figyelmet a szeptemberben induló duális gépészmérnök képzés fontosságára.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szándéka szerint kialakítható olyan oktatás szerkezeti struktúra, amely biztosíthatja a régióbeli képzés magas színvonalát hatékony gazdálkodási körülmények között, amely megfelelő gazdasági és működési megerősítést jelent a térség számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató Sopronban - Február 28-ig meghosszabbították az EKÁER-szám próbaüzemét

A január elsejével bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer próbaüzemét február… Tovább olvasom