Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nyugat-magyarországi Egyetem - Diplomák ezrei a raktárban

A Nyugat-magyarországi Egyetemen is több ezer olyan diploma vár tulajdonosára, amelyeket nyelvvizsga híján nem vehettek át a végzett hallgatók.

Orbán Balázs környezetmérnök azok közé tartozik, akiknek nincs nyelvvizsgájuk. Emiatt nem kaphatta kézhez diplomáját, noha 2012-ben sikerrel elvégezte az NYME Erdőmérnöki Karán felsőfokú tanulmányait.
Hazánkban több mint ötvenezer kiadatlan diploma van a felsőoktatási intézményeknél a hiányzó nyelvvizsgák miatt.

– Most már bánom, hogy nem vettem komolyan a nyelvvizsgát, s nem fektettem erre nagyobb hangsúlyt. Terveim között szerepel, hogy a közeljövőben ezt is megszerezzem – mondja a Pécsen élő fiatalember. – Szeretem a szakmámat, s hogy a tanultakat hasznosítsam, 2013 januárjában vállalkozást alapítottam, energianyárfákkal foglalkozom. De tudom, sok hozzám hasonló társamnak nincs ilyen lehetősége. Munka mellett nagy feladat lesz a nyelvvizsgára való felkészülés.

Dr. Cseh Sándor a kiadatlan diplomák egy részével. Az okleveleket magyar és angol nyelven is kiállítják.
Dr. Cseh Sándor a kiadatlan diplomák egy részével. Az okleveleket magyar és angol nyelven is kiállítják.


A helyzet jobbítása érdekében az NYME szenátusa a közeljövőben a belső nyelvvizsga intézményi szabályozását tárgyalja. A leendő vizsgázókat az egyetem nyelvi intézetei előkészítő tréningekkel segítik. A belső nyelvvizsgára a törvény szerint csak azok jelentkezhetnek, akik a záróvizsgájukat legalább három éve teljesítették.

Tehát 2015-ben azok, akik 2012-ben vagy előtte végeztek. Az vezérli az egyetemet, hogy a megszerzett ismeret, amely a diplomák mögött van, mihamarabb hasznosuljon: a belső nyelvvizsga teljesítésével kézbe vehessék az érintettek oklevelüket és szakképzettségüknek megfelelő területen helyezkedhessenek el. Várhatóan a szemeszter végén, júniusban már elkezdődhetnek a nyelvvizsgák.

Az NYME ugyanis ez idáig nem élt a 2011. évi nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben megfogalmazott könnyítéssel. Nem szervezett önállóan belső nyelvvizsgát, hanem továbbra is az államilag akkreditált középfokú nyelvvizsga teljesítéséhez kötötte s jelenleg is köti a diploma kiadását. Tette ezt azért, mert kiemelt fontosságot tulajdonít a nyelvtudásnak, s igazságtalannak tartotta e könnyítés megadását azokkal szemben, akik az előírásokat betartva a tanulmányok alatt teljesítették a nyelvi követelményeket.

– Hazánkban több mint ötvenezer kiadatlan diploma van a felsőoktatási intézményeknél a hiányzó nyelvvizsgák miatt. Tény, hogy a végzett hallgatók döntő többsége diploma nélkül is dolgozik, de általában nem a szakképzettségének megfelelő területen – tájékoztatott prof. dr. Cseh Sándor, az NYME oktatási rektorhelyettese.

– Nálunk 2001 óta napjainkig 41.510-en tettek sikeres záróvizsgát, közülük 11.532-en nem rendelkeztek a záróvizsga időpontjában nyelvvizsgával. A kiadatlan diplomák tulajdonosai közül 2015 februárjáig 4540-en teljesítették a követelményeket, így jelenleg 6992 diplomát őrzünk. Harminc darab még 2001-ből való, a legtöbb 2009-es, kilencszázegy darab. Tapasztalataink szerint sokan a tanulmányok befejezése előtt néhány hónappal kezdenek intenzív nyelvtanulásba, amely gyakran nem hozza meg a várt eredményt.

Az aktuális kormányzatok, látván az egyre csak romló helyzetet, jogszabályokkal próbáltak könnyítéseket bevezetni, amelyek nem voltak ösztönzők. A diplomamentő program bevezetése is ilyen, ez a felkészülés költségeinek állami átvállalását jelenti.

A nyelvtanulás elodázására hathat az a tény is, hogy a nyelvvizsgapótlás idejéről sincs rendelkezés, a hallgatóra van bízva, mikor szerzi meg a középfokú nyelvvizsgát. Az NYME minden körülményt mérlegelve – a nyelvtudás szükségességéről vallott elveit nem feladva – úgy döntött, megvizsgálja a belső nyelvvizsga bevezetésének a lehetőségét – mondta dr. Cseh Sándor.

Átlagban hatszáztizenheten


Az NYME-n az utóbbi fél évtized átlagait tekintve – átlagosan közel hároméves csúszással – évente 617 végzett hallgató mutatta be utólag sikeres nyelvvizsgáját. Annak hiányában viszont évente 834 diplomát tart vissza az NYME, tehát a kiadatlan diplomák száma halmozódott.

Gond a nyelvtudás

6992 diploma tulajdonosa nyelvvizsga híján nem vehette át a végzettségét igazoló oklevelét a Nyugat-magyarországi Egyetemen.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban az újlemezes Bin-Jip - videó

Harcsa Veronika, Andrew J és Gyémánt Bálint közös munkájának eredményeként megszületett a Bin-Jip második nagylemeze, a Heavy, mellyel a zenekar február 27-én érkezik Sopronba. Tovább olvasom