Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nyomorban és szeretetben

Imre Andrea soproni újságíró, szerkesztő-riporter filmet forgatott az erdélyi emberek életkörülményeiről, álmairól. A „sajátos világ” vasárnap kerül adásba.
Százhúsz haldokló, csonttá soványodott kisgyermeket mutatott a híradó a romániai forradalmat követően. A csegődi árvaház kis lakóin akkor a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat segített. A szervezet budapesti elnöke hívta meg egy erdélyi forgatásra az MTV határon túli szerkesztőségének szerkesztő-riporterét, Imre Andreát. A soproni származású újságíró, televíziós szerkesztő egy hétig járta Csíkszereda, Csíkszentdomonkos és Gyimes tájait. Az ott lakók életkörülményeit, lehetőségeit, álmait mutatja be az a vasárnap adásba kerülő 34 perces dokumentumfilm, mely a romániai forradalomra való visszatekintéssel kezdődik.

– Az akkori körülményekhez képest valamelyest javult a helyzet – összegzi a film alkotója –, de még mindig sok szomorúságot és nyomort lehet látni azon a gyönyörű vidéken. A kórházakban számos újszülöttet hagy ott az anyja. Van olyan iskola, ahol mínusz húsz fokban is az udvaron lévő „illemhelyre" járnak ki a gyerekek. Otthon lavórban mosdanak, a tanítás után teheneket őriznek. A családtagok, barátok, közösségek azonban szeretettel fordulnak egymás felé. Pityókát esznek pityókával, másra nem telik. A maguk kis világában mégis boldogok – mondja Imre Andrea, aki dokumentumfilmjével a gyermekmentő szolgálat erdélyi tevékenységét is nyomon követi.

– A látottaktól az utómunkálatokat végző szerkesztőségi munkatársak teljesen elérzékenyültek – árulja el az alkotó, sugallva, hogy ez vár azokra a nézőkre is, akik vasárnap délután megtekintik az m2 műsorán 13.10-kor kezdődő Palackposta magazint. Benne a dokumentumfilmet, melynek címe: „Ne keseredj el..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a marhavágót

Megkezdődött a Soproni Marhavágó Kft. felszámolása. A dolgozóknak felmondtak, az üzem további sorsa egyelőre ismeretlen. Az elbocsátott dolgozók között sok a többgyermekes családapa, akik tanácstalanok. Elgondolni sem tudják, hogy hentesvégzettségükkel a megszűnő üzemből hova vezethet tovább az útjuk, hol nézhetnek ismét munka után. Tovább olvasom