Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyolcvan vádlott egyetlen perben

Sopron - Közel nyolcvanra emelkedett a vádlottak száma abban a büntetőperben, amely húszmillió forintos károkozás miatt indult még tavaly augusztusban. Osztrák bank is fut a pénze után.
A Soproni Városi Bíróság történetében még sosem fordult elő, hogy egy jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt indított pernek közel nyolcvan vádlottja legyen.

A tavaly kezdődött büntetőügy iratanyaga – az azóta befejezett további nyomozások eredményeképpen – mintegy ötezer oldalasra dagadt.

Az áruhitelekkel való visszaélés-sorozat egyik legkacifántosabb történetét tárgyalta tegnap dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa, valamint dr. Monostori Zoltán ügyész. Az elsőrendű, előzetes letartóztatásban lévő vádlott nemcsak a hazai pénzintézeteket károsította meg, hanem osztrák bankot is. Húszezer eurót (akkori értékben ötmillió forintot) vett fel egy fertőmeggyesi (Mörbisch) fióktól. Pizzériát akart nyitni, a pénz a kemencéhez és a sütőhöz kellett. A vendéglátós üzlet azonban meghiúsult.

Egy osztrák bankfiók 20 ezer eurójáról tegnap tárgyaltak a soproni bíróságon. Fotó: Magasi
Egy osztrák bankfiók 20 ezer eurójáról tegnap tárgyaltak a soproni bíróságon. Fotó: Magasi

– A pénzt kifejezetten a pizzéria felszerelésére adtuk, nem szabad felhasználásra – hangoztatta az osztrák banki ügyvezető a bíróságon. Hozzátette: mivel a magyar ügyfélnek volt osztrák kezese, nem gondolták volna, hogy a pénzt sosem látják viszont.

Ugyanakkor a vádlott váltig állította, szabad felhasználású hitelt vett fel, és pusztán formai okokból kellett beírni a pizzériát. Az más kérdés, hogy eleve azt akart nyitni, de az üzlet végül is nem jött létre. A pénzről annyit mondott, odaadta a kezesnek, juttassa vissza a bankfióknak. A kezes azonban elhunyt, ő többet nem tud a 20 ezer euróról. Az osztrák bankfiók ügyvezetője – a bírónő kérdésére – kijelentette, a fiók természetesen igényt tart a vissza nem kapott húszezer euróra.

A per tegnapi tárgyalásán további tanúkat és vádlottakat hallgattak meg, illetve szembesítettek. A büntetőügy márciusban folytatódik, ítélethozatal valószínűleg áprilisban lesz.

Olvasóink írták

 • 3. istván51 2009. február 05. 08:56
  „Szegény ember pizéria felszerelést akart vásárolni!Ugyan ugy ahogy a saját szüleit átvágta hogy olcsobb kamatu kölcsönt vegyenek fel a hiteltörlesztésre.Azota a végrrehajtó elvitte a házat,az apa belehalt a "bánatba".Nála csak a casino számitott.Most talán megkapja mit megérdemel.”
 • 2. jockey 2009. február 04. 13:32
  „1. Tabornok

  Talán ha nem lesznek benne a hatalomban jelenleg érintett politikusok.”
 • 1. Tabornok 2009. február 04. 10:52
  „A Kulcsár többmilliárdos ügye, mikor kerül erre a szintre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi Akadémia: előadások öt napon át

Nagycenk - Az Országos Széchenyi Kör a korábbi népfőiskolák folytatásaként, második alkalommal… Tovább olvasom