Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Nyolcvan tonna PET-palackot dobtunk el tavaly

Az elmúlt évben megháromszorozódott Sopronban a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken leadott műanyag mennyisége. Tavaly több mint nyolcvan tonna PET-palacktól szabadultunk meg a város harminc pontján elhelyezett gyűjtőknél.
Az elmúlt évben megháromszorozódott Sopronban a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken leadott műanyag mennyisége. Tavaly több mint nyolcvan tonna PET-palacktól szabadultunk meg a város harminc pontján elhelyezett gyűjtőknél.

Sopron évente körülbelül huszonháromezer tonna háztartási hulladékot „állít elő". A ’90-es évek elején – elsők között Sopronban – kísérleti jelleggel bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, ami a kezdeti gyerekbetegségek után mára teljesen elfogadottá vált. A legnépszerűbb tavaly az úgynevezett PET-palackok gyűjtése volt. Az összes, háztartásban előforduló anyag közül a műanyag az egyik legveszélyesebb, ha kikerül a természetbe, akár kétszáz évig nem bomlik le.

Tavaly óta külön gyűjtik

Szalai Mihály, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. hulladékkezelési részlegvezetője szerint egyre több háztartásban gyűjtik külön a kiürülő üdítős- és ásványvizes üvegeket. – Tavaly indult a műanyag szelektált gyűjtése, de már egy év alatt is rohamos változást tapasztaltunk: kezdetben hetente elég volt egy alkalommal üríteni az edényeket, mára háromszor szükséges – mondja a részlegvezető. – Tavaly több mint nyolcvan tonna műanyag palacktól szabadultak meg a város lakosai. Fontos tudni, hogy nemcsak az összenyomott üdítősflakonokat, de a tejes és üdítős papírdobozokat is bedobhatják ezekbe a gyűjtőkbe. A hangsúly az összenyomáson van, nemcsak azért, mert így jóval több hulladék fér az edénybe, hanem mert az elszállítás is gazdaságosabbá válik. A kupakot az összelapított flakonra célszerű visszacsavarni.

Száz százalékban újrahasznosítható

Az eldobható, úgynevezett PET-palackok a legkönnyebben, szinte száz százalékban újrahasznosítható műanyagok, amelyek ismét csomagolóanyagként születnek újjá, de a kidobott műanyaghulladékból készülnek DVD-tokok, háztartási eszközök, öntözőcsövek, kerítésoszlopok, sőt – ki hinné –, még polárpulóverek is, utóbbiból egy darab előállításához 27 palackot használnak fel.

Három Gellért-hegynyi palack évente

A műanyagok szelektív gyűjtése egyre fontosabbá válik, hiszen a Magyarországon évente keletkező mintegy három Gellért-hegynyi szemét közel húsz százalékát teszik ki, s az egyéb háztartási szemét nagy részével ellentétben évtizedek múltán sem bomlanak le. Kísérletek szerint a betemetésük után 20–30 évvel az újra kiásott, szeméttelepeken eldobott palackokra és más műanyag csomagolóanyagokra a legkisebb változás nélkül bukkantak rá, és szakértők szerint kétszáz év sem elegendő a lebomlásukhoz. Ami a technológiát illeti, a műanyagokat a legnehezebb újrahasznosítani, ennek az anyagtípusnak ugyanis számos különböző formája van forgalomban, s gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő- és színezőanyagokat, különböző adalékokat kevernek az alapanyagba.

Tisztán dobjuk ki a flakonokat

Fontos tudni, hogy a – sárga címkés, azaz „műanyagos" – szelektív gyűjtőkbe sem dobható mindenféle műanyag. Itt a helyük a PET-palackoknak, az elöblített tejfölös- és joghurtospoharaknak, a műanyag zacskóknak és reklámtáskáknak, műanyag fóliáknak, valamint az élelmiszerek és kozmetikai termékek flakonjainak, dobozainak. Ne ide dobjuk a szennyezett, zsíros csomagolásokat, ezek ugyanis megnehezítik a többi műanyag újrahasznosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőt takarítottak

Pezsgősüveg, sörösdoboz, cigarettacsikk – mindezekkel már a találkozó helyszínén, az uszodához közeli Printz-pihenőnél találkoztak az erdőtakarításra érkező soproniak. Első látásra fel sem tűnik, hogy mennyi szemét lapul a bokrok, fák tövében, de ha alaposabban körülnéz az ember, máris van miért lehajolni. Esőkabátban, zacskókkal két csoportban indult el szemetet gyűjteni 15-20 soproni. Tovább olvasom