Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Nyolcszázezer euró támogatás a nemzeti parkoknak

Fertő-táj - A Fertő tó magyar, illetve osztrák oldalán lévő két nemzeti parkban 840 ezer euró összköltségvetésű projektek valósulnak meg az elkövetkezendő négy évben. A határ mentén erősítik a környezetvédelmet s a természet bemutatását.
A Fertő–Hanság – Neusiedler See–Seewinkel együttműködés a természetért elnevezésű projektről tartottak tájékoztatót tegnap a fertőújlaki Csapody István Látogatóközpontban. Magyar oldalról Haraszthy László, a környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkára, az osztrák fél részéről pedig Werner Flab-Meixner, Burgenland tartomány természetvédelmi tanácsnoka ismertette az elképzeléseket.

Elhangzott, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, valamint az ausztriai Neusiedler See–Seewinkel területén az elkövetkezendő négy évben több mint nyolcszázezer euró értékű projektek valósulnak meg. Fő cél, hogy a természeti értékeket mind szélesebb körnek mutassák be, továbbá a környezet védelmének tudatosítása a határ minkét oldalán. A közös osztrák–magyar környezeti nevelési program keretében a térség iskolásai számára a különböző tájegységeken túrákat, ismeretterjesztő foglalkozásokat szerveznek.

Fersch Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese ismertette a magyar–osztrák projekt részleteit. Fotó: Magasi
Fersch Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese ismertette a magyar–osztrák projekt részleteit. Fotó: Magasi


A két országban működő három oktató- és látogatóközpont munkáját is összehangolják.

A szervezetek együttműködnek a környezetvédelem, a kutatás hatékonyságának növelése érdekében. Elősegítik a másik megismerését, jobban kihasználják a meglévő erőforrásokat és közös kommunikációt dolgoznak ki. A központok feladatai a természettudatos magatartás és a Fertő tó–Fertőzug–Hanság örökségtudatának erősítése, a természeti területek egységességének bemutatása és az együttes felelősség nyomatékosítása a természeti erőforrások fenntartható felhasználásának tekintetében.

Az együttműködés keretében közös magyar–osztrák új nemzeti parki programokat dolgoznak ki, a vizet és a vizes élőhelyeket bemutató kiállításokat tartanak, mindezek mellett újságokat, könyveket, programfüzeteket is kiadnak, valamint elkészül a túravezetői kézikönyv is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás Kópházán: a betegszállító nem kockáztatott

Kópházán az egyik utca sarkon hajtott végre kényszerleszállást egy osztrák betegszállító helikopter.… Tovább olvasom