Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nyolcszázan várnak áramra

Állnak vagy lassú ütemben haladnak az ÉDÁSZ Rt. működési területén a hálózatfejlesztések és az árambekötések. Jelenleg mintegy nyolcszázan várják, hogy kigyulladjon otthonukban a fény.
Fotó: Illusztráció Sopronban közel kétszázan várják, hogy lakásukban kigyulladjon a fény.
Az ÉDÁSZ Rt. működési területén mintegy 800-an, Sopronban közel 200-an várják, hogy lakásukba bevezessék az áramot. Amíg nem kötnek szerződést az áramszolgáltatóval, nem lehet áram alá helyezni az ingatlant, hiába végezte el a villanyszerelő a munkát. A szerződéskötés igen vontatottan halad, és ez nem a fogyasztókon múlik.
– Sajnos, igazuk van a reklamálóknak, ha türelmetlenek – mondta Lóderer Albert, az ÉDÁSZ Rt. hálózati osztályvezetője. – Kimutatásaink szerint az elmúlt év őszétől február közepéig mintegy nyolcszáz szerződéstervezet halmozódott fel, amelyek aláírásra várnak.

– A lassúság egyik oka, hogy szeptemberben üzembe helyeztünk egy nagy teljesítményű számítógépes rendszert, amely alkalmas például a számlázásra, a hibakezelésre és a szerződések nyilvántartására is – folytatta Lóderer Albert. – Annak ellenére, hogy negyed évig teszteltük, akadt néhány problémánk. Most már ott tartunk, hogy folyamatosan dolgozzuk fel a hátralékot. Várhatóan március közepére utolérjük magunkat. Sopron ilyen szempontból dinamikusan fejlődő város, ezért olyan magas a meg nem kötött szerződések száma.

– Ezen az adminisztrációs problémán túl egy december 28-án megjelent rendelet is fejtörést okozott szakembereinknekEbben a gazdasági és közlekedési miniszter újraszabályozta a hálózatra csatlakozás pénzügyi és műszaki feltételeit. Ez számos értelmezési kérdést vetett fel. Anélkül, hogy részletesen elemezném, csak egy példát említek. A csatlakozási díj ezentúl magában foglalja – szabadvezetékes rákötés esetén – harminc méterig a vezeték költségeit is. Ez azt jelenti, hogy a jövőben harminc méterig – az elosztóhálózat leágazási pontjától a mérőszekrényig – mi viseljük a költségeket, s csak a fennmaradó rész terheli a fogyasztót. Korábban ez nem így volt. Persze nem önmagában ez okozza a gondot, hanem az, hogy ki kivel – a fogyasztó az általunk minősített villanyszerelővel vagy velünk – kössön szerződést. Esetleg mi magunk legyünk a megrendelők és adjunk megbízást a szakembereknek, hiszen ezentúl mi is költségviselők leszünk. Hamarosan kidolgozzuk a technikákat. Emiatt nem állnak le a munkálatok. Sőt, úgy döntöttünk, egyelőre mi vállaljuk a csatlakozóvezeték költségeit, és nem méricskélünk centiről centire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Magyarországi Egyetem: közös szakokat terveznek

Az egyetem 2003–2006 közötti intézményfejlesztési terve közösen alapítandó és működtetendő… Tovább olvasom