Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nyolc szabadegyetemet szervez idén a TIT

Sopron - A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat őszi szemeszterében nyolc témakörben szervezték meg a szabadegyetemeket, amelyek ingyenesen látogathatók.
– A szabadegyetemek száma nyolcra nőtt. Az egy-egy nagy tudományterületet felölelő előadás-sorozatok Sopronhoz vagy a régióhoz kapcsolódó neves tudósról kapták a nevüket. Idén is heti két napon várjuk a művelődni vágyókat – ajánlja a rendezvényeket dr. Faragó Sándor egyetemi rektor, a soproni TIT elnöke, aki ha csak teheti, elmegy egy-egy előadásra. Elfoglaltságai ellenére a természettudományi szabadegyetemnek dékánja, azaz vezetője is. Fontosnak tartja a művelődésnek ezt az ingyenes és magas színvonalú lehetőségét.
Itt garantált a tudományosság, hitelesek az előadók és a legtöbb esetben Sopronhoz köthetők a témák.

A Nikolics Károlynak emléket állító egészségtudományi szabadegyetemen szeptember 18-án az orvosi diagnosztika egy új lehetőségével ismerkednek meg a jelenlévők. Az ágyéki gerincoszlopot érő terhelés lesz a következő hónap témája, majd orvosi tévedéseket ismertet a patológus. Csapody István nevét viseli a természettudományi szabadegyetem, amely október 16-án a haszon- és a gyomnövények témakörével indít. Később a soproni botanikus kert lesz a téma, majd Izlanddal ismerkedhetnek az érdeklődők. A Környei Attila társadalomtudományi szabadegyetem október 9-én A terület- és településfejlesztés kihívása című előadással kezd, november 20-án pedig a Sopron vármegyei jobbágytestamentumokról lesz szó. A Breuer György madártani és természetvédelmi szabadegyetem szeptember 25-én a túzokokkal foglalkozik, decemberben pedig Rudolf trónörökösről mint ornitológusról lesz szó. A Winkler Oszkár műszaki tudományi szabadegyetemen október 2-án a nemzetközi geofizikai év 50. évfordulója, novemberben pedig a lézer lesz a középpontban.

A Fényi Gyula csillagászati szabadegyetemen szeptember 21-én a földönkívüli civilizációk utáni kutatásról, október 26-án a színképelemzésről hangzanak el előadások, később pedig a változócsillagok jönnek hozzánk közelebb, illetve kiderül, hazatelefonálhatna-e E.T. a fénysebességnél gyorsabban. Decemberben a Csillagos égbolt rezervátum a Zselicben címmel hangzik el előadás.

A gróf Almásy László keleti szabadegyetem október 12-én a Louvre egyiptomi kincseivel kezd, az egyiptomiak csillagászati ismereteivel folytatja. Megvizsgálják majd az egyiptomi és más civilizációk közötti lehetséges összefüggéseket, sőt, a hieroglifák csodálatos világába is bevezetik az érdeklődőt. A Renner Kálmán művészettörténeti szabadegyetemen szeptember 28-án a szecesszióval, októberben a magyar „Vadakkal", novemberben az erdélyi tájfestészettel ismerkedhetnek az érdeklődők.


Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapok a rács mögött - Sopronkőhida

Sopronkőhida - Sátoraljaújhelyen kívül jelenleg csak a sopronkőhidai fegyintézetben van különös… Tovább olvasom