Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

NYME: a jövőben időben megérkeznek a fizetések

A tervek szerint még a héten megkapja a Nyugat-magyarországi Egyetem az 1,5 milliárd forintos támogatást.

 A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem jövője, illetve a felsőoktatás helyzete volt a fő témája a kedden tartott sajtótájékoztatónak.

- Az egyetem, ezáltal a felsőoktatás és a város között mindig is jó volt a kapcsolat, ez a viszony nem változott - kezdte Fodor Tamás, Sopron polgármestere. - A 2020-ig tartó pályázati időszak rendszere még szorosabb együttműködést kíván. Közös lehetőség és feladat, hogy minél több pluszt még megszerezzünk.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte, az elmúlt huszonöt évben folyamatosan változott a felsőoktatás rendszere.

- Azon elvárás teljes mértékben teljesült, hogy mind szélesebb kör tanulhatott - húzta alá. - A társadalmi mobilitás fő eszköze az oktatás volt. A kérdés most az, hogy a megszerezett diplomával milyenek az elhelyezkedési esélyek. A képzés végeztével megállnak-e a munkaerőpiacon. Az elmúlt időszakban több olyan képzési forma is létrejött, amely ezt nem biztosította. A felsőoktatási stratégiát várhatóan még az idén elfogadja a kormányzat és a jövő év elején elkezdődhet a megvalósítása.

Az egyetem működése nincs veszélyben. Fotó: kisalfold.hu archívum
Az egyetem működése nincs veszélyben. Fotó: kisalfold.hu archívumAz államtitkár hozzátette, meg kell határoznia az egyetem és a főiskola közti különbséget. Az egyik a tudományos élet számára képez szakembereket, a másik pedig a munkaerőpiacra.

- Az intézmények számára meg kell találni a működés optimális feltételeit - mondta. - Nem igaz azon állítás, hogy kicsik nem működhetnek jól. Megszüntetésről a jövőben sincs szó. Sőt, Salgótarjánban a következő évtől lesz ismét felsőfokú képzés. Az tény, hogy az egyetemek, főiskolák a költségvetésüket tekintve nagy szabadságot kaptak. S egyáltalán nem biztos, hogy jól használták fel a forrásokat. A kormány korábban úgy döntött, hogy az adósság rendezésre plusz forrást biztosít. A Nyugat-magyarországi Egyetem 1,5 milliárd forint támogatást kap.

- A soproni erdészeti és faipari képzés nemzeti érték - közölte Firtl Mátyás Sopron és a térség országgyűlési képviselője. - A város élén olyan személy áll, aki ismeri az NYME mindennapjait. A további fejlődés akkor biztosított, amennyiben a jövőben a posztján marad a polgármester.

Faragó Sándor rektor elöljáróban leszögezte: az egyetem adta a város polgármesterét is, az elmúlt két ciklusban már csak azért is jó volt a kapcsolat.
- Az alakuló felsőoktatási koncepció öt pillért határoz meg, a Nyugat-magyarországi Egyetemen ezen szakma területek közül négyet oktatunk. Így az intézményünk biztos lábakon áll.

A rektor a kisalfold.hu kérdésére válaszolva elmondta, a másfélmilliárd forintos támogatásról szóló szerződést már aláírták, így a pénzt a héten megérkezik. Így a jövőben biztosan megérkeznek majd az alkalmazottak fizetései. Mint megtudtuk, az NYME esetében még nem nevezték ki a kancellárt. A döntést várhatóan még ebben a hónapban meghozza Orbán Viktor.
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aradi tizenháromra emlékeztek Sopronban

A tizenhárom aradi vértanúra emlékezett hétfőn Sopron az evangélikus temető előtti emlékparkban. Tovább olvasom