Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

NYME - Egyelőre nincs különválás

A leválás nem volt témája a soproni szenátusi ülésnek, de megszavazták az egyetemi központok megalakulását. Most ennyi a változás.

Felkavarta Hende Csaba honvédelmi miniszter a nyugat-magyarországi felsőoktatás egyébként sem nyugodt vizét. Szombathely országgyűlési képviselőjeként azt nyilatkozta, a Savaria Egyetemi Központnak önállóvá kell válnia, mert csak így biztosítható, hogy a kormány által a gépészmérnökképzésre kínált összegeket ott használják fel, ahová szánták.

A leválás nem volt témája a soproni szenátusi ülésnek, de megszavazták az egyetemi központok megalakulását. Most ennyi a változás.  Döntés – megalakulnak az egyetemi központok, a vita most Sopron javára látszik eldőlni

– A 2008-ban végrehajtott intézményi reformok következtében az addig önálló szombathelyi felsőoktatás megszűnt és betagozódott a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezetébe. Nagyon vegyesek az ezzel kapcsolatos tapasztalatok, és akkor még finoman fogalmaztam – mondta dr. Hende Csaba az Echo tévé műsorában.

A hallgatók érdekére hivatkozva tervezik a jövőt Szombathelyen és Sopronban is. Az egyetemistáknak piacképes diplomát kell(ene) adni. Fotó: Kisalföld-illusztráció
A hallgatók érdekére hivatkozva tervezik a jövőt Szombathelyen és Sopronban is. Az egyetemistáknak piacképes diplomát kell(ene) adni. Fotó: Kisalföld-illusztráció


 Véleményét nem rejtette véka alá, keményen fogalmazott: „A kormány mintaértékű projektként kezeli a vállalatok igényei szerinti gépészmérnökképzést, ezért is fontos, hogy a források ott kerüljenek felhasználásra, ahová szánták őket. És nem valamely más egyetem adminisztratív költségeit, netán pazarló gazdálkodásából eredő hiányát fedezze..."

Hende Csaba szerint „véget kell vetni annak, hogy öncélúan, úgynevezett büfé-ruhatár szakokon képezzenek fiatalokat. Hitegetve őket azzal, hogy egy értékes diplomát kapnak. Hitegetve a családokat, akik nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a gyermekeik taníttatásáért. A végén pedig ott állnak egy olyan papírral, amivel jó esetben mosogatni mehetnek el" – jelentette ki.
A sarkos megfogalmazás szinte hadüzenetnek tűnhet a Nyugat-magyarországi Egyetem felé.

Szerettük volna megismerni a soproniak véleményét, de kiderült, a miniszter nyilatkozatát csak felsőbb szinten lehet kommentálni. Konkrét kérdéseinkre az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válaszban semmi új információ nincs:

„A Felsőoktatási Kerekasztal és a kormány által is elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című felsőoktatási koncepció egyik lényeges eleme a felsőoktatási intézményrendszer felülvizsgálata és bizonyos esetekben átalakítása az intézmények működési hatékonyságának növelése érdekében. Mindez hosszú távú következményekkel jár, tehát előkészítése, a lehetséges alternatívák gondos értékelése kiemelten fontos. Az átszervezési lehetőségekről elemzések készülnek, azok részleteiről az érintett szereplők véleményének ismeretében születhet döntés, amely az adott intézmény, illetve az intézményrendszer egészének jobb működését kell hogy szolgálja" – írta Poós Zoltán sajtóreferens.

Információink szerint az egyetemi falak mögött zajló vita most Sopron javára látszik eldőlni. A szerdai szenátusi ülésen elfogadták az SZMSZ módosítását, tehát felállhatnak azok az egyetemi központok, amelyek az önállóbb gazdálkodást teszik majd lehetővé.

A Sopronban megtartott szenátusi ülésen a szombathelyiek 32 tagú testületéből nyolcan voltak jelen, közülük két oktató igennel voksolt az új SZMSZ-re, így az megkapta a szükséges többséget. 

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi László: átlátható és jól finanszírozott oktatást kell létrehozni Sopronban

Soproni Szociális Intézmény feladata a szociális feladatok kezelése, enyhítése. A városvezetés őket… Tovább olvasom