Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

NYME - A nemzetközi gazdálkodás szakon 459 pont is kevés volt a felvételhez

A Nyugat-magyarországi Egyetemre idén 5584-en jelentkeztek. A legtöbb pont (460) a nemzetközi gazdálkodás szakhoz kellett.

A 2015. évi általános felvételi eljárásban a Nyugat-magyarországi Egyetemre jelentkezők száma 5584 , akik 6299 jelentkezést tettek. Részletezve:


A 2014-ig csökkenő tendenciát mutató jelentkezők és jelentkezések számai az idei felvételi eljárás során - az országos átlagnak megfelelően - kismértékű növekedést mutatnak. Míg 2012- ben 8260 , 2013-ban 6602, 2014-ben 6213, az idén 6299 jelentkezést regisztráltak.

A rövidítések:
• AK - Apáczai Csere János Kar
• BDPK - Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar
• BPK - Benedek Elek Pedagógiai Kar
• EMK - Erdőmérnöki Kar
• KTK - Közgazdaságtudományi Kar
• MÉK - Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
• SKK - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
• TTK - Természettudományi és Műszaki Kar

 
Az egyetem favorit szakjain az első helyes jelentkezések száma az alábbiak szerint alakul: Alapképzések területén: csecsemő - és kisgyermeknevelő BPK 51, óvodapedagógus BPK 202, óvodapedagógus német nyelven  BPK 12, gyógypedagógia AK 192, rekreáció- és egészségfejlesztés BDPK 44, AK 115, gazdálkodási és menedzsment KTK 51, építőművészet SKK 19,  tervezőgrafika SKK 42,  műszaki menedzser TTMK 30,  biológia TTMK18, turizmus- vendéglátás AK 129, anglisztika BDPK 37,  sportszervező BDPK 33, természetvédelmi mérnöki EMK 30. A mesterképzések területén: vállalkozásfejlesztés KTK 10, geográfus TTMK 17. Osztatlan képzés: erdőmérnöki EMK 77. Valószínűsíthető és szándékaink is ezt erősítik: a következő további években is támaszkodhatunk ezeknek a szakoknak a húzóerejére.

Idén 657-en jelentkeztek a Közgazdaságtudományi Karra. Fotó: kisalfold.hu archívum
Idén 657-en jelentkeztek a Közgazdaságtudományi Karra. Fotó: kisalfold.hu archívum


A meghatározó szakok - erdőmérnöki osztatlan, faipari mérnöki Bsc, osztatlan tanár, turizmus-vendéglátás, környezetmérnöki BSc,MSc, vadgazda mérnöki BSc, gazdálkodás és menedzsment BSc német nyelven, óvodapedagógus német nyelven, turizmus-menedzsment MA, számvitel MSc, vezetés és szervezés MSc, élelmiszermérnöki BSc, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc,formatervezés BSc, fizika BSc,, kémia BSc, matematika BSc, földrajz BSc- közül több unikális szak. Ezeken a jelentkezési létszámok minden évben megfelelőek, de kapacitásunk lehetővé teszi, hogy ezeken a szakokon magasabb évfolyamokkal is indulhassunk.

A Közgazdaságtudományi Kar racionalizálta képzéseinek indítását, hogy azokat még inkább a régió igényeihez igazítsa. Jelentkezési létszámán megmutatkozik az alapképzési szakokon elnyerhető önköltség kiváltás, mely lehetővé teszi, hogy hallgatóink, akár a teljes tanulmányi időszakukat ingyenesen teljesítsék. Ezért célszerű a jelentkezési rangsor első helyén szerepeltetni képzéseinket, hiszen a közgazdasági képzési helyekre más intézmények esetében ez nem jellemző.

A kormány és Sopron városa között elsőként létrejött megállapodás olyan fejlesztési programot vetít előre, melynek fontos eleme egyetemünk, mely leendő hallgatóinknak számos lehetőséget kínálhat. Német nyelvű képzésünk további erősödése megmutatkozik a jelentkezők számában is, amelyet  most már az első végzett évfolyamok rendkívül kedvező elhelyezkedési tapasztalatainak eredményei is igazolnak.

Ebben fontos szerep jut intézményünk határ menti adottságaiban rejlő lehetőségeknek is. A  szombathelyi képzésekre az NYME-re jelentkezők 31,2%-a adta be kérelmét, minden harmadik NYME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott.

  A 943 fő első helyes jelentkező 30%-os emelkedés a tavalyi (2014. év) 719 fő első helyes jelentkező számhoz képest és ez jelentősen meghaladja a 2013-as adatokat is. A szombathelyi felsőoktatás jelenlegi és jövőbeni kiemelt területei (pedagógusképzés, sporttudomány, műszaki) továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a jelentkezők körében, melyet megerősítenek az idei évi emelkedő jelentkezési adatai.

Kiemelkedő figyelmet fordítanak a 2015. szeptemberben először induló duális képzésekre, így a szombathelyi gépészmérnöki, a soproni faipari mérnöki és a zalaegerszegi duális képzésekre. Ezeken a szakokon, a jelentkezési számok kimagaslóak.  A duális képzések esetében új gyakorlati képzőhelyek csatlakoztak az eddigi együttműködő cégekhez, amely révén további lehetőség nyílik a duális képzésre való jelentkezésre. A fent említett szakok jelentkezési számai részletezve (a szak alapképzésére és duális képzésére összesen):


A felvételi létszámot befolyásoló tényezők: jogszabályi minimum alapképzéseken 280, felsőoktatási szakképzés 240 pont. (pozitív, hogy az emelt szintű mellett a nyelvvizsgáért és a szakképesítésért adható többletpont is beszámítható a minimumba.

Egyes szakokon az állami ösztöndíjas képzésre való bejutás feltétele magasabb a jogszabályi minimumnál. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 46. § (4) bekezdése alapján egyes alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakok esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszám) az alábbiak szerint határozta meg azzal a megjegyzéssel, hogy a ponthatár – jellemzően a szakos kapacitás okán – a megadott pontszám-követelménytől eltérhet (ezek a NymE  szakjai esetében):


A felvételi eljárás hátralévő időszakának fontosabb időpontjai:

2015. április 24-július 10.: az intézmények által szervezett alkalmassági vizsgák, felvételi elbeszélgetések, amelyekre a behívás karonként változó (vannak, akik e-mailen, és vannak, akik levélben küldik az értesítést).

2015. július 9.:
a jelentkezők adatmódosításának, sorrendmódosításának, a felvételi pontszámításhoz szükséges dokumentumok beküldésének végső határideje.

2015. július 23.: ponthatár megállapítás.

2015. augusztus 8.: felvételi döntések (határozatok) megküldése.
Várhatóan augusztus közepéig tart majd a pótfelvételi.

Felhívják a jelentkezők figyelmét, hogy az egyszeri sorrend módosítás előtt figyelmesen olvassák el a megjelölt szakok felvételi követelményeit  (például emelt szintű érettségi, tantárgyak megfelelősége).

Amennyiben hiányosságot fedeznek fel, a sorrend módosítással lehetőségük van arra, hogy az egyetemünkön megjelölt másik szakra váltsanak. Intézményünk honlapján, a www.nyme.hu és a www.felvi.hu felületen olvashatóak, a felveteli@sek.nyme.hu címen pedig kérhetőek  aktuális, friss információk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc a zebrán, utcán, téren Sopronban - fotó

Színházban ünnepelték a Tánc Világnapját Sopronban. A tánckommandó villámcsődülete és az esti gálaműsor nagy tapsot hozott a fellépőknek. Tovább olvasom