Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Nyitnak a bencés öregdiákok

Sopron - A Bencés Diákszövetség (BDSZ) erősítésének, közösségi és jótékony célú programjainak kérdéseivel foglalkozott Sopronban az országos elnökség. A Kodály-év alkalmából megemlékeztek a zeneszerzőről és lelki atyjáról, Nádasi Alfonz soproni és győri bencés tanárról.
– Az országban kilenc bencés gimnázium működött, köztük egy Sopronban, ám az államosítás után mindössze a pannonhalmi és a győri maradt meg a rend égisze alatt. Ezért is örülünk, hogy a BDSZ ezúttal megyénkben, Sopronban tartotta országjáró programját – mondta dr. Németh István, a helyi szervezet elnöke.

– A magyarországi rend diáksága olyan híres elődökkel büszkélkedhet, mint például Sajnovics János, aki a XVIII. században a mai napig is használatos Nap–Föld távolságot kiszámította Hell Miksával együtt, vagy napjainkban dr. Lámfalussy Sándor, aki az euró szellemi szülőatyja – fejtette ki Bischof Péter, a háromezer tagot számláló BDSZ országos elnöke. – Kitűnő tanáraink szellemisége is kötelez bennünket. Ülésünkön az országos és regionális közösségi programjaink kiszélesítéséről volt szó. Emellett a szövetség erősítésére, a diákság támogatására nézve számos olyan életrevaló javaslat hangzott el, amely megvalósításra vár. Így például egykori alma matereinket évente egymillió forinttal támogatjuk három esztendőn át, s a mostani diákok legjobbjainak segítését is új alapokra helyezzük. Tömören összefoglalva: iskola- és ösztöndíjalap létrehozásával nyitunk az aktív diákság felé – hangsúlyozta Bischof Péter országos diákszövetségi elnök.

Himnuszunk megmentőjét méltatták

A megyeházán Szokolay Sándor Kossuth- és Szent Márton-díjas zeneszerző, Jáki Teodóz bencés zenetudós, Cs. Varga István egykori bencés diák, irodalomtörténész nagy ívű gondolatokkal, lebilincselő személyes élmények közreadásával emlékezett meg Kodály Zoltánról, halála 40. évfordulója alkalmából. Mint elhangzott, az ő kiállásának köszönhetjük, hogy Himnuszunk a negyvenes-ötvenes években is megmaradt magyar himnusznak. Az előadók a zeneszerző lelki atyja, Nádasi Alfonz egykori soproni, majd győri bencés tanár legendás alakját és tudós portréját is felelevenítették, aki tíz éve távozott közülünk. Felkért hozzászólóként Nagy Alpár főiskolai docens Nádasi Alfonz és a soproni Éneklő Ifjúság történetét villantotta fel.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország kérdez, az MSZP válaszol

Sopron - Az MSZP párbeszédet indít olyan kérdésekről, melyek az emberek mindennapjait érintik. Az… Tovább olvasom