Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Nyitás csak hatkor - Hajnalban sem vásárolhatunk

Az üzletek nyitvatartásáról szóló törvény szerint nem az élelmiszerboltokban. Nemcsak vasárnapi vásárlás szűnik meg, hanem a hajnali is.

– Amikor fél ötkor nyitunk, már itt állnak a vevők az ajtóban. Zömében olyanok, akik reggel hatra mennek dolgozni, sokan közülük a távolabbi üzemekbe.

Aki Lövőre vagy Sopronkövesdre utazik, esetleg Ausztriába megy és hatkor már a munkahelyén kell lennie, kénytelen kora hajnalban bevásárolni. De Sopronban is rengetegen járnak hatra – mondja Ambrus Éva, az Erzsébet utcai élelmiszerbolt vezetője. Döbbenetesnek tartja, hogy a törvény nem gondolt a korai munkakezdőkre, márpedig nagyon sokan vannak, akik hajnalban veszik meg egész napi hideg élelmüket; pék- és hentesárut, tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget és az üdítőket.

A korai üzletnyitás a vevők igényei miatt alakult ki. Március 15-től ez is változik.
A korai üzletnyitás a vevők igényei miatt alakult ki. Március 15-től ez is változik.


A március 15-én életbe lépő, a vasárnapi nyitvatartás tilalmáról elhíresült törvény az üzletek hétköznapi nyitvatartási rendjét is szabályozza. Kiskereskedelmi napokon hat és este tíz körül tarthatnak nyitva az élelmiszerboltok is. Csak a kizárólag pékárut és tejterméket árusító boltok nyithatnak ki hajnali ötkor. Ezentúl kakaós csigát kell ennie minden munkásembernek?

– A mi üzeleteink kifejezetten a vásárlók igényei miatt nyitnak fél ötkor és a vasárnapjainkat is a vevőink kérésére alakítottuk ki. Megértettük, hogy ünnepnap ezentúl zárva leszünk, de a korai nyitás tiltása nem életszerű és igazságtalan – fogalmaz Meszlényi Vilmos, a Sopronban tizenkét élelmiszerboltot üzemeltető Parola Team Kft. ügyvezetője.

Az élelmiszerforgalmazás is ellátás, s a törvény miatt most ellátatlanul maradnak emberek. – Mit mondok a vevőknek? – tárja szét a karját Meszlényi Vilmos. Üzleteiben a napi forgalom tíz százaléka realizálódik átlagban reggel hatig. Tehát Sopronban ezres nagyságrendben vásárolnak a korai órákban.
– Kiesés lesz ez üzletileg is, ahogy a vasárnapi zárva tartás is, de szerintem elsősorban a vásárlói érdekek sérülnek. Enni kell, meg fogják venni a betevőt esetleg előző nap, de le kell mondaniuk a friss élelmiszerekről – állítja a vállalkozó.

Ha valaki végiggondolná, mit jelent a gyakorlatban a kötelezővé tett hat órai nyitás, lelki szemei előtt megjelenhetnének azok a százak is, akik a városi munkahelyükre a környező falvakból utaznak fel. A kisebb településeken, csak néhány órát tart nyitva élelmiszerbolt, jellemzően délelőtt. Ők a városban szerezték be az élelmiszert, munkakezdés előtt.

Ha márciustól előző délután kell a műszakba vitt elemózsiát megvenniük, elutaztatják azt a falujukba, majd másnap vissza. A többit az olvasó fantáziájára bízom... Persze a pékségek, tejivók jelenthetnek alternatív megoldást (utóbbi mondjuk Sopronban nincs is), de aki fizikai munkát végez, annak ennél több kell.

– Ez probléma lesz, az biztos. Amikor hatra jártam én is hajnalban vásároltam, tudom, hogy nagyon sokan teszik ma is ugyanezt. Nem is értem... – fogalmazza meg egy vásárló, Varró Tamás sokak véleményét. És hasonlóan gondolkodik például Horváth Vilmos kamarai elnök is, márpedig ő hivatásszerűen véleményez.

– A vasárnapi munkavégzés tilalmával, mint társadalmi értékválasztással egyetértünk. Érdekes, hogy ez mekkora visszhangot váltott ki, miközben a hat órai nyitásból eredő problémákkal eddig senki sem foglalkozott. Márpedig életszerűtlen, hiszen százezrek élnek ebben az országban, akiknek fontos a korai nyitvatartás. Lehetővé kellene tenni az életmiszerboltok számára a hajnali kezdést – vélekedik a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hozzátéve: jelezni fogják a döntéshozók felé is ezt a véleményüket.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulóvezetős autó hajtott egy üzletnek Sopronban - videó

A baleset a Várkerületen történt. Egy autós felvette, ahogy a tanulóvezető jármű nekihajtott egy ház falának. Tovább olvasom