Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nyilvános WC-körkép: ön melyikbe merne bemenni?

Emitt van és még sincs WC, amott meg nincs és mégis van. Górcső alá vettük Sopron nyilvános illemhelyeit, melyből meglepően sokat találtunk. És képzeljék, némelyik éppen vasár- és ünnepnapon zár be. Ön végszükség esetén használna Toi-Toi-t? Vagy inkább becsinál?


Itt a turisztikai szezon kezdete, tele van a belváros sokan vágynak ilyenkor kültéri programokra. Gyakran előfordul, hogy az emberre éppen az utcán tör rá a szükség, és összeszorított lábakkal, esedező hangon kér bebocsátást valamelyik kávézó mellékhelyiségébe.

A kisalfold.hu felkerekedett, hogy utána járjon: miként alakul idén, a tavalyi kétségbeejtően szegényes nyilvánosvécé-kínálat. Tapasztalatunk viszonylag kedvező, hiszen a frekventáltabb helyeken találtunk WC-t, olyant is, mely sok bezárt év után újra üzemel, ám valamelyik most zárt be, sőt olyan is van, amelyiket csak munkaidőben üzemeltetik.

Deák tér (multifunkciós épület)

Kulturált, higiénikus, az ember háta nem borsózik, ha be kell menni. A közelben van a játszótér, így szükségessége vitathatatlan. Pénzt nem kértek, volt papír és szappan is.

Deák tér
Deák tér

Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ

WC nincs és mégis van, ugyanis a földszinti mellékhelyiség létezik, ám immár tábla hirdeti: „Privát". Tehát hivatalosan a vécé nem üzemel, ám a kedves személyzet beengedi az utca szorult helyzetbe került emberét. Tavaly egyébként 100 forintot kértek, mert boldog-boldogtalan besétált, mivel a környéken nem volt nyilvános vécé. Most sincs.

Nézegessen közvécéket és mondja el, melyiket használná szívesen!

Várkerület, Bástyagödör

Sopron első számú automata vécéjét 50 forint fejében tesztelhettük és bevalljuk, kissé megijedtünk, mikor becsukódott mögöttünk az ajtó. Mikor szemünk hozzászokott a félhomályhoz, megtaláltuk a papírt és a kézmosót is. A WC tiszta, rongálásnak szerencsére nyoma sincs.

Automata
Automata

Várkerület, "Régi piac"

Képzeljék, a régi piacnál található egykori illemhelyet ismét nyitva találtuk. A szag sajnos még emlékeztet arra, hogy valakik évekig nem vettek tudomást arról: a hely nem üzemel és nyugodt szívvel pisiltek a lépcsőlejáróba. A WC most kissé puritán, alulreprezentált, sőt meglehetősen retró, de a célnak megfelel. Személyzetet nem találtunk. Ha valaki sokáig vissza tudja tartani a lélegzetét, használja bártan!

Paprét, Toi-Toi

Egy nyári fesztiválon az ember akár a hot-dogját is odaadná egy olyan kvalitású mellékhelyiség használatáért, mint a papréti "Tojtojok". Legutóbb tavaly nyáron kerestük fel a Paprétet, az akkor büdös és koszos budikat most kedden teljesen optimális megoldásnak véltük. Papírt sajnos nem találtunk.

Paprét - ön bemenne?
Paprét - ön bemenne?

Kossuth Lajos utca plusz Washington-park

Mindkét "intézmény" falán tábla hirdeti, nyitás április 15, így keddi túránkon nem sikerült bebocsátást nyerni. Amellett azonban nem tudunk szó nélkül elmenni, hogy ezek a mellékhelyiségek csak munkanapon üzemelnek, 8 és 16 óra között. Hétvégén és ünnepnapokon azonban (tudják, amikor sok turista van a városban) zárva vannak. Tehát WC van és még sincs.

Erzsébet kert

A büfé mögötti – Kossuth utcaihoz hasonló – WC nem üzemel, de feltételezzük, szükség esetén a GyIK-ban lévők használhatók.

Ön melyikbe nem menne semmiképpen sem? Melyikkel kapcsolatban van kellemetlen vagy pozitív tapasztalata? Hol lenne szükség újabb nyilvános vécére? Írja meg!

Olvasóink írták

 • 12. AHA. 2009. április 16. 09:18
  „Ma megint nincsenek hírek,hogy egy az egyben visszatették képekkel az összes tegnapit?”
 • 11. Becsület 2009. április 16. 07:20
  „Jó reggelt!
  A kulturáltság és a hozzáállás az illemhelyek tekintetében is meglátszik! Melyikbe mennék be? Egyikbe sem!”
 • 10. elemér 2009. április 15. 19:40
  „Itt nem járt még Cziráki Viktória.

  http://www.dailyhaha.com/_pics/romania.htm”
 • 9. KicsiCsíra 2009. április 15. 18:51
  „Kedves Cziráki Viktória!

  Ez szép magyarosra, irodalmira sikeredett! :(

  "Vagy inkább becsinál?"

  Tán egy kicsit többet kellett volna gondolkodni a megfogalmazáson és valami értékelhetőbb is megszülethetett volna.”
 • 8. soproni 2009. április 15. 18:49
  „1 omm! Azért az durva volt! :) Egy olyan helyen max hányni bírnék.”
 • 7. Franetic 2009. április 15. 18:47
  „Sopron nem panaszkodhat nyilvános illemhely ellátottságban, hisz a forgalmasabb helyeken van illemhely, méghozzá többségük ingyenes. A főbb helyeken: Papp réten a Toi Toi ingyenes és hétvégéken is nyitva, a Deák tér is nyitva asszem, a Várkerületen a Mozgáskorlátozottak által is használható automata Wc is non-stop nyitva. 50 Ft-os üzemelése csak ennek van, (véleményem szerint ez az egyik legolcsóbb országos viszonylatban) ez pedig elenyésző, ahhoz képest, hogy a wc-ket valamiből fenn kell tartani, tisztítani, stb. ,mindegyiknek van kezelője, nekik munkabérük van.
  Ha a többi 3 wc hétvégén is nyitva lenne megtérülne a városnak?
  A Kossuth l. u-i, Washington parki wc-k kihasználtságát szerintem csak a hajléktalanok rongálása jelenti.
  Nagyobb rendezvényeken nem a rendező biztosít külön wc-ket? Pl: Volt fesztivál...”
 • 6. Gabika22 2009. április 15. 18:25
  „A turista is és normális ember is inkább bemegy a legközelebbi vendéglátó helyre, hisz egymás hegyén hátán vannak ugy is...ennyi”
 • 5. ASHER 2009. április 15. 15:34
  „ha mar valaki megis arra kenyszerul hogy a "termeszet lagy olen" rottyantson egyet,legalabb jelolje
  meg hogy pl; vigyazat "taposoakna"!!!!
  mar volt szerencsem latni ilyen "aknamezot" is!!”
 • 4. mézgaaladár 2009. április 15. 14:31
  „Sajnos eddig egy városvezetés se vitézkedett nyilvános budifronton. Minden esetre a cikk nekem inkább pozitív kicsengésű, mert a legfontosabb helyeken a WC-k inkább rendben voltak, ezt kellene most tényleg rendbe tenni.”
 • 3. Telepathia 2009. április 15. 13:51
  „A városvezetés figyelmébe ajánjuk a cikke. Mindent az idegenforgalomért, vagy talán mégse?”
 • 2. tricse 2009. április 15. 10:31
  „Nekem mindegy csak menjenek be valahova,mert a házunk mögötti bokros,fás részt használják illemhelynek! Kitisztította a komszol frankón a gazt,szinte be lehet látni a bokor sűrűjébe,egy méterre tőle az erkélyek,ablakok és fényes nappal ott guggolásznak és rondítanak! Komolyan mondom az orrát beleverném főleg annak aki előtte a közeli kocsmában ivott és nem bírta volna az ottani wc-t használni!
  Még jó hogy én amagasan lakom,de képzeljétek a földszinten még a szag is érződik! Le kellene őket fényképezni oszt föl a netre!”
 • 1. omm 2009. április 15. 07:42
  „Ha a szükség nagy úr, valszeg olyan helyre is bemennék, ahová Ewan McGregor is bement a Trainspotting-ban.
  A kúpokat azért nem keresném vissza:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelújítás

Fertőd - Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán elnyert pénzből újítják fel a Fertő-parti út… Tovább olvasom