Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Nyilvános fülkék alkonya

Brennbergbányán az utolsó nyilvános telefonfülkét is leszerelte a Matáv jogutóda, a T-Com.

Brennbergbányán az utolsó nyilvános telefonfülkét is leszerelte a T-Com, illetve jogelődje, a Matáv Rt. A helyiek egykedvűen vették tudomásul a hírt, de a turisták még mindig keresik a nyilvános állomást.
Brennbergbányán régen három nyilvános telefonfülke működött: az egyik az iskolával szemben, a másik az Óbrennbergi úton, a harmadik pedig Óbrennbergben. A hegyek közé zárt egykori kis bányásztelepülésen azonban ma már egyetlen nyilvános állomás sincs, miután a távközlési szolgáltató leszerelte azokat. Az itt élők többségének ugyan van otthon vezetékes telefonja vagy mobilja, de többször előfordul, hogy szükség lenne egy nyilvános telefonfülkére a faluban.Brennbergbánya: Csak a turistáknak hiányzik a telefon
Nyilvános fülkék alkonya

– A helyiek már nem keresik a telefonfülkét, hiszen mindenki tudja, hogy leszerelték, de a turisták közül sokan hiányolják, mert nem mindegyik szolgáltató érhető el innen a hegyek közül – mondja a templom alatti bányászkocsmában az egyik vendég.

Telefonfülkék országszerte

Magyarországon jelenleg 21 ezer nyilvános telefonállomás működik, szemben a hírközlési törvényben előírt (ezer lakosonként egy állomás) 8860-nal.  Ebből a megyében 1077 van, Sopronban pedig 151. 
Szükség lenne egy fülkére

Molnár József, az iskola mindenese szerint azért egy fizetős állomást fel kellene valahová szerelni, mert akinek nincs telefonja, az kénytelen máshová „bekéredzkedni".
– Itt, az iskolával szemben volt az egyik fülke – mondja a helyszínen némi  nosztalgiával a hangjában Molnár József. – Nem tudom, hogy megérte-e üzemeltetni, de az biztos, hogy egyik telefonfülkét sem kímélték a vandálok. Összefirkálták, megrongálták, betörték az ablakaikat. Nem csodálom, ha leszerelték mindegyiket.

57 állomást leszereltek

– Sopron közigazgatási területén korábban 208 nyilvános állomást működtettünk, ebből 57-et szereltünk le – válaszolta érdeklődésünkre Balogh János, a Magyar Telecom nyilvános távbeszélő igazgatóságának igazgatója. – Az új hírközlési törvény szerint az ellátási kötelezettségünk ezer lakosonként egy nyilvános állomás. Sopronban az 56 ezer lakosra tehát 151 készülék jut, ami közel háromszorosa az előírtnak.

Havi 20 percet használták

Elsősorban azokat az állomásokat szüntettük meg, amelyek kihasználtsága minimális – havonta összesen 15–20 perces beszélgetés – volt. Brennbergbányán is ezért szereltük le az állomásokat.
Mint megtudtuk, arra van lehetőség Brennbergben is, hogy – üzleti alapon – havi négyezer forintért felszereljenek egy olyan állomást, amelyhez sokan hozzáférhetnek, de mégis védett helyen van, például egy üzletben vagy az iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődhet a Deák tér felújítása

Új fejezet kezdődött a Deák tér felújításának ügyében. Az önkormányzat immár a jogerős építési engedély birtokában aláírhatja a VÁTI Kht.-vel a pályázaton elnyert közel 600 millió forint lehívásáról szóló szerződést, és ősszel megkezdődhet a tér sokáig húzódó rekonstrukciója. Mint ismert, a Deák Tér Fórum elnevezésű civil szerveződés megfellebbezte az építési engedélyt. Tovább olvasom