Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyílik a védett tőzike

Lassan virágba borul a csáfordjánosfai erdő, fehér szőnyeget alkot a fák alatt a védett tőzikés.

Csodálatos látvány kora tavasszal a csáfordjánosfai erdő, a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. Magyarországon a legnagyobb tömegben itt, a tölgy-kőris-szil erdő alját borítja olvadás után a tavaszi tőzike, melynek virágszőnyegébe ligeti csillagvirág, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa is vegyül.

A csáfordjánosfai erdő gyönyörű kora tavasszal, Magyarországon itt nyílik a legnagyobb tömegben a tavaszi tőzike.
A csáfordjánosfai erdő gyönyörű kora tavasszal, Magyarországon itt nyílik a legnagyobb tömegben a tavaszi tőzike.


– Már kinyíltak az első virágok, két hétig még biztosan nagyon szép látványt nyújt az erdő – mondja Németh Albert, Csáfordjánosfa polgármestere. A természetvédelmi területre ugyan a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai vigyáznak, ám a falu is lehetőséget lát a látványosságban. Ugyan a költségvetés nem enged nagyszabású programokat, turistacsalogató gesztusokban a testület is gondolkodik.

– Első lépésként meghívtunk egy keramikust, hogy hétvégéken települjön ki a faluba és a tőzikéshez kapcsolható emléktárgyakat is áruljon. Maradjon emlékük a látogatóknak Csáfordjánosfáról, egyrészt talán visszajönnek jövőre is, másrészt kedvet kaphatnak arra, hogy jobban megismerjék a falut – magyarázza a polgármester.

Németh Alberttől megtudtuk azt is, a költségvetés sok beruházásra nem ad lehetőséget, de igyekeznek kihasználni a pályázati támogatásokat. Tavaly felújították a falu egykori iskolájának épületét, idén a berendezésére szeretnének forrást találni. Terveik szerint itt rendezik közösségi program-
jaikat, s az egykori iskola faluházként működik majd.

– Régi tervünk, hogy végre legyen szennyvízcsatornánk, de ez egyelőre még mindig csak álom. Figyeljük a pályázati lehetőségeket és reménykedünk – zárta a polgármester. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk három helyen is próbálkozott, mégsem tudta leadni a kidobott monitort

Elment egy egész napom a hiába való ide- oda futkosásra, de a monitor még mindig nálam van - írta… Tovább olvasom