Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Nyilatkozat: Fertőd becstelen kálváriája

Felháborító, egyben szomorú az az arcátlan nyilatkozat, amit Irinkov Mihály alpolgármester tett az eszterházai iskola bezárásával, majd későbbi hasznosításával kapcsolatban - közölte Takács György.

Takács György, a Fertődi Lokálpatiróta Egyesület elnöke közleményt adott ki, a Fertőd: Egy helyen az alsó és a felső tagozat című írásunkra.

Igen, valóban fájdalmas, de kinek? Fájdalmas minden jó érzésű lokálpatrióta embernek, a szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, de leginkább a gyermekeknek! Aztán fájdalmas lesz vevőnek, eladónak egyaránt, ha meg tudja, hogy egy 2009.-ben befejezett CÉDE pályázaton nyert tízmilliós felújítás kapcsán, az épületet, 2014 közepéig nem lehet más, csak iskolaként működtetni!

Legyünk pontosak, a fűtés, a villany a víz, évente, 2,5-3 millióba kerül a városnak , az alsó tagozat esetében. Menny is az annyi? Tehát ha végrehajtják a bezárást, 2,5-3 millióval lesz kövérebb az önkormányzat pénztárcája, ez az évi költségvetés 0,3 százaléka. Ezért kell összezárni, egy egyébként is szűkös, leromlott állapotú épületbe még 80-90 gyermekkel együtt több mint háromszáz különböző korú gyermeket? Nem beszélve arról, hogy alsó tagozatot nem rég újították fel. Gondoltak arra, hogy tűz esetén hogy tudja elhagyni töredék percek alatt ennyi gyermek az épületet? Ki fog először kiérni, a kis elsős, vagy a 16 éves? Az iskola épületében végzendő munkákhoz eddig építészeti, tűzvédelmi és egyébe tervek, szakhatósági engedélyek nem állnak rendelkezésre.

Felhívnám az alpolgármester úr figyelmét, hogy az iskola pályázat beadása még nem jelenti automatikusan a támogatási összeg megítélését. A tervek és pályázat valóban elkészült, s azok anyaga ma is rendelkezésre áll, így az eltelt közel 2 év alatt rég újra beadhatták volna. A pályázat nem iskolabővítésre, hanem az oktatási feltételek, javítására, színvonalának emeléséről szólt. Megjegyzem, ezt a pályázatot többször elutasították forráshiány miatt.

A jelenlegi városvezetést viszont az előkészítetlen, felelőtlen döntések jellemzik, amit leginkább a városrehabilitációs pályázat ellehetetlenítése fémjelez, amivel kapcsolatban úgy döntöttek a süttöri Kulturális és Szolgáltató Központ építésének elállásától, hogy az ügynökséggel le se egyeztették előtte, hogy azt támogatják-e, vagy sem. Ez azért lett volna elengedhetetlen lépés bárminemű változtatás előtt, mivel ha az erre irányuló kérelmet nem támogatják, akkor az 540 millió Ft helyett egy fillér sem érkezik az önkormányzathoz, ami tényleg nagyon-nagy bajt idéz elő.

Tisztelt testület kényszerítve nem voltak, sem megkötve nincsenek a képviselői székben. Ha csak ilyen áron megy a vezetés, a város érdekében lépjenek tovább, vagy legalább nőjenek fel annyira a feladathoz, hogy hátramutogatás nélkül tudják vállalni a felelősséget.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Az előző testületek, nagyon bölcsen és körültekintően, 500 millió forint értékű kötvényt bocsátottak ki, amiből 200 milliót azonnal tartósan lekötöttek! Ehhez még a mostani testület sem férhet hozzá, pedig meg próbálta többször is! Tehát megvan a bankszámlán és közben kamatozik. Átadáskor (a választások okán kettő is volt) 2010. októberében, az átadás átvételi jegyzőkönyvek tanúsága szerint, átadásra került 1x 137 millió, mint a nagy projekt önrésze, 1x80 millió, mint az iskola pályázat önrésze és a Vízközmű visszatérítésből 25 millió forint, összesen : 242 millió forint! Ez együtt, 442 milló Ft. Közben elkészült a Haydn sétány, a parkolók két helyen, a posta előtti tér, a süttöri Mária szobor környéke. Irinkov úr, ki élt fel és mit? Ezentúl működött a hivatal.

Nem kételkedem! A bérjellegű juttatások indokolatlanul közel 50 százalékkal nőttek, lassan elhagyjuk Kapuvárt etéren, de nincs 3 milló forint az iskolára évente? Ez az összeg a két alpolgármester éves bérének egynegyede ! A Városgazda Kft és a 3 hónapra megbízott vállalkozó, eddig együtt 5 hónap alatt 3 millióval többe került, mint időarányosan az elődje a Segítő Kéz Közhasznú Szociális Szövetkezet! Ne trükközzünk, a tények, adatok makacs dolgok! Ez akár önmaga is fedezné az iskola éves fenntartását! Uraim! Nem kell adót emelni, hisz mód sem nagyon van rá (hála Istennek), nem kell végkiárusítást tartani, mindössze önmérsékletet kell gyakorolni, és mint az elődök 20 éven át, ingyen dolgozni a városért! És főként el a kezekkel az iskoláktól, óvodáktól! Annál is inkább, mivel egy nappal később Kocsis Ferenc polgármester a következőt nyilatkozta, szintén a sajtónak: „előkerült 40 millió forint„. (hát ez nem akármi)!

Aztán: "a szóbeszédek ellenére likviditási probléma nincs, sőt hétfőn (melyiken ?) közel 60 milliót hívnak le a városrehabilitációs projekt részeként".

Ismereteink szerint, testületi határozattal a projektet visszaadták! Most ki mond igazat? Az alpolgármester, aki az iskola bezárását likviditási gondokkal magyarázza, vagy a polgármester, aki szerint a költségvetés stabil, „ sőt" ?! Jó lenne, ha legalább hasonlóan nyilatkoznának! Az már csak hab a tortán, hogy augusztus 2án, polgármesteri utasításra, a többszáz éves kislevelű hársfákat nyírják, a turista szezon közepén, a vegetációs idő közepén. Ezzel foglalkozik a Kft, miközben a várost ellepi a gaz, a parlagfű! Állítólag a kastély kérésére álltak neki az önkormányzat területén lévő fák nyesésének, mert a kastélytól nem lehetett látni a fertőszéplaki templomot?! A csodálatos széplaki templomba járni kell, nem 4 kilométerről nézni! De ha már van ez a lehetőség, legalább a vegetációs időn túl, péládul télen fűrészeljenek, mikor a fa nedvtartalma a gyökérben gyűlik össze!

Tisztelt Fertődiek, kérem álljanak az Igazgató asszony, a nevelők és a szülők mellé gyermekeink érdekében, mert a kispárnát is kiviszik a fejünk alól, ezzel együtt elveszik álmainkat, jövőnket, múltunkat! Ezek nélkül meg semmik leszünk és elveszünk, úgy Süttörön, mint Eszterházán, Fertődön!

A fertődi szülők, nagyszülők, volt képviselők, polgármester, alpolgármester nevében:

Takács György, a Fertődi Lokálpatiróta Egyesület elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dízelszennyeződés a Fertőn

Feltehetően figyelmetlenség következtében egy sétahajó tankolása közben dízel üzemanyag került a… Tovább olvasom