Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Nyertek, mégis veszítettek

Hihetetlen, de mégis valóság: egy lakóközösség nyert az iparosított technológiával épített házak korszerűsítési pályázatán, mégis minden marad a régiben.
Boldogok voltak májusban a Jegenye sor 7. szám alatti 18 lakásos társasház lakói, mert kiderült, sikeres volt pályázatuk és korszerűsíthetik lakásaik nyílászáróit. Az öröm azonban nem tartott sokáig...
– Még tavaly novemberben adtuk be pályázatunkat – mondotta Bartosné Kardos Ágnes közös képviselő.


– Idén májusban kaptuk az értesítést, hogy nyertünk – folytatta Bartosné Kardos Ágnes közös képviselő. – Ez egy úgynevezett egyharmados pályázat volt, tehát az összeg egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat, a többit pedig a lakók vállalták. A pályázatban szereplő összérték nálunk 12 millió 294 ezer forint volt, tehát 4 millió 98 ezer forint terhelte a lakókat. Annak rendje és módja szerint megnyitottuk a számlát, a családok pedig vállalásaiknak megfelelően befizették a rájuk eső pénzt. Különböző összegeket, mert volt, aki már részben vagy teljesen kicserélte ajtóit, ablakait, mások pedig nem.

Ötmillióval kevesebb

– Az önkormányzat kiírta a közbeszerzési pályázatot, három cég nyert. Mi a Fotonnal szerettük volna a munkákat elvégeztetni – egyébként ők voltak a legolcsóbbak –, de kiderült, a rendelkezésünkre álló pénz mintegy ötmillióval kevesebb, mint amennyiért vállalni tudják. Nem értettük, miért van ilyen nagy különbség a pályázatban szereplő összeg és a valóság között, hiszen előzetesen a Fotontól kértünk árajánlatot. Lenyeltük volna a békát, mert úgy számítottunk, ha egyharmados a pályázat, akkor a pluszköltségeken is egyharmad arányban osztozunk. Nem így történt. Közölték velünk, ezt a lakóknak kell vállalni. Ebbe viszont mi nem mentünk bele. Arra gondoltunk, ismét pályázunk, de az önkormányzatnál nem tudták garantálni, hogy nyerünk, ezért lemondtunk a korszerűsítésről, a lakóknak pedig visszautaltuk a pénzt.
Bartosné Kardos Ágnes meggyőződése, hogy valaki hibázott, de nem ismeri el. Nem érti, miért sújtanak egy lakóközösséget önhibáján kívül? Úgy tűnik, az ügy egyik kulcsszereplője a Foton, de kiderült, máshol csúszott hiba a számításba.

Nem volt helyszíni felmérés

– Igen, ismerem a Jegenye soriak gondját – jelentette ki a Foton soproni irodavezetője, Völker Szabolcs. – A probléma – a mi olvasatunkban –, hogy a pályázatban szereplő összeg nem fedezte a szükséges számú ablak és erkélyajtó cserét, még úgy sem, hogy a mi ajánlatunk volt a legolcsóbb. Mi nem hibáztunk, mert előzetesen konkrét felmérés alapján készített árajánlatot nem adtunk. Általában szinte lehetetlen megmondani, hogy mennyibe kerül például egy ablak cseréje, mert függ a méretétől, az üvegtől, a kamrák számától, a keret színétől, a beépítés módjától és még sorolhatnám. Ezért árat csak helyszíni felmérés után tudunk adni. Ez történt a Jegenye soron is.

Ma már nehezen bizonyítható, de – a nevük elhallgatását kérő szakemberek szerint – előfordulhatott, hogy a pályázat készítői megpróbálták belegyömöszölni az adott keretösszegbe az említett társasházat, mert van egy központilag meghatározott, lakásonként maximálisan felhasználható összeg. Arra azonban senki sem gondolt, hogy ezt eredetileg a panelházakra találták ki, de hozzájuk képest a József Attila-lakótelep épületei „üvegpaloták".
A kérdés persze, hogy mi lesz a hoppon maradt emberekkel?

Újra pályázhatnak

– Az önkormányzat ebben a helyzetben csak annyit tehet, hogy felajánlja segítségét – mondotta Kalmár István alpolgármester. – Arra valóban nincs lehetőség, hogy a pluszköltségeket is egyharmad arányban osszák fel, de a város vállalja – amennyiben a lakók hozzájárulnak –, hogy közösen állják a költségeket. Amennyiben nem, akkor lehetőségük lesz újra pályázni szeptemberben, amelyet befogadunk és figyelemmel kísérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megloptak egy nyugdíjas asszonyt

Sopronban az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat azok a bűnözők, akik százezer forintot… Tovább olvasom