Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nyereséggel zárhatnak a termelők

Akár ötvenezer forintot is adnak a felvásárlók egy tonna malmi búzáért. A magas átvételi áraknak köszönhetően a gazdálkodók hektáronként akár 50 ezer forint nyereséggel is számolhatnak.

A gabonatermesztők éve volt az idei. Az őszi búza termésátlaga megyénkben ugyan alig haladta meg a négy tonnát, az átvételi árak viszont a betakarítás kezdete óta folyamatosan emelkednek. Az aratás kezdetekor egy tonna malmi búzáért 38 ezer forintot adtak a kereskedők, míg tegnapi információk szerint az ár már eléri az 50 ezer forintot.
A több mint kilencven hektárt művelő szakonyi Hasza Zsolt elmondta, hektáronként 200–300 ezer forint bevétellel számolhatnak gazdák.
– A költségeket leszámítva hektáronként mintegy 50 ezer forint maradt a termelők zsebében – folytatta a családi gazdálkodó. – A képet ugyanakkor árnyalja, hogy például az elmúlt pár hétben a műtrágya tonnája hetvenezerről százezer forintra drágult, azaz a nyereségünk egy részét mindjárt tovább is adjuk. Még hátravan a cukorrépa és a kukorica, bízunk abban, hogy ez a két növényfajta is nyereséges lesz.

Hasonlóak a tapasztalatai az ágfalvi Kertvárosi Szövetkezet Kft. ügyvezető igazgatójának, Murányi Istvánnak. – Cégünk tárolási gondok miatt az aratás közepén értékesítette a búzát, az árpát és a repcét, de még így is jelentősen többet kaptunk a gabonáért, mint tavaly – mondta el az ügyvezető. – Az, hogy most magasak az árak, nem jelentheti azt, hogy egyoldalúvá váljon a termesztés. Figyelni kell a vetésforgóra, mert néhány éven belül visszaüt, hogy ugyanabba a táblába folyamatosan egyfajta növény kerül. A magas gabonaárak ellenére jövőre a mostaninál kevesebb búzát és repcét vetünk.

Megyénkben az összes kalászos gabona vetésterülete eléri a 112 ezer hektárt, ebből 67 ezer hektáron került a földbe őszi búza.
 Janák József, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vezetője elmondta, búzából az átlagosnál kevesebb, mintegy 275 ezer tonna termett, de nem lesz hiány. Sőt, jutott exportra is. Mivel a gazdálkodók saját maguk döntik el, hogy hol értékesítik a terményüket, így csak becsülni lehet majd, hogy mennyi búza jut Ausztriába és Olaszországba.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a szennyvíztisztítót

Röjtökmuzsaj - Röjtökmuzsajon falunap keretében adták át az úgynevezett gyökérzónás szennyvíztisztítót. A beruházás összesen 350 millió forintba került. A hálózatra az ebergőciek is csatlakozhatnak. Régi gondja oldódott meg a hétvégén a röjtökmuzsaji és ebergőci embereknek. Tovább olvasom