Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nyereséges lehet a mélygarázs

Sopron–Debrecen - Határozott várospolitikával, erőteljes marketinggel és a felszíni parkolási rendszer megváltoztatásával nyereségesen is üzemeltethető a mélygarázs. Debrecen példát mutathat Sopronnak.

Az elmúlt héttől végre használható a soproni mélygarázs. Az első tapasztalatok szerint egyre népszerűbb a létesítmény, de lehet, hogy mindez csupán az újdonság varázsának és az ingyenességnek tudható be. Az igazi marketingmunka most kezdődik, hiszen a jövőben az autósokat meg kell győzni, hogy a felszíni helyett inkább a föld alatti parkolót használják. Az is fontos, hogy jól kitáblázzák és már a város bevezetőútjain is jelezzék, miként közelíthető meg a parkoló. Az országban több városban épült mélygarázs, az ottani tapasztalatok hasznosak lehetnek a soproni üzemeltető számára.

Az igazi marketingmunka most kezdődik, hiszen a jövőben az autósokat meg kell győzni, hogy a felszíni helyett inkább a föld alatti parkolót használják.
Debrecenben öt mélygarázs működik, ezek közül három önkormányzati, kettő pedig magánberuházásban valósult meg. A föld alatti létesítmények közül négyet – amelyek összesen 557 autót fogadhatnak – a Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) üzemeltet. A vállalat a tulajdonosoknak a bevétel 30 százalékát fizeti ki bérleti díjként. A cívisvárosban a felszíni és a felszín alatti parkolást együtt kezelik, idénre a várható bevétel elérheti az 590 millió forintot. A parkolásból befolyt bevételek egy részét közvetlenül a város működtetésére, valamint közlekedési és parkolási üzletágak fejlesztésére fordítják.

– Az eredményes üzemeltetéshez határozott várospolitikai akaratra van szükség – mondta el portálunk megkeresésére Kovács Attila, a DKV kommunikációs osztályvezetője. – Hosszú távú, akár két évtizedes megtérülési idővel kell számolni és azt sem szabad elfelejteni, hogy az első időben alacsony lesz a kihasználtság. Így volt ez a mi esetünkben is. Hét év alatt jutottunk el arra a szintre, hogy vannak olyan időszakok, amikor teljesen megtelnek a parkolók.

Kovács Attilától megtudtuk azt is, a felszíni parkolási rendszert is át kellett alakítani. Debrecenben a mélygarázs környéki utcákban csökkentették a parkolók számát, illetve teljesen megtiltották a megállást. Emellett a felszín alatt jóval olcsóbb a parkolás. Az üzemeltető időről időre reklámozza a mélygarázst, ráadásul a városban figyelemfelhívó plakátokat is kihelyeztek, továbbá a megközelítésüket táblák is segítik.

Olvasóink írták

 • 14. FREDDY/S 2009. augusztus 10. 08:51
  „Kukac40
  Egy rossz megoldásra rá kell fogni, hogy a köz érdeke, és akkor máris rendben van minden, nemde...”
 • 13. vitriol2 2009. augusztus 10. 05:35
  „Stefano 2009.08.09. 15:32 -nak
  Ha Soproni lennél, tudnád. Bövebb magyarázatot azért mellözök mert a moderátor-fura és/vagy segédje nem hagyná moderálaltlanul válaszomat.”
 • 12. egysoproni_ 2009. augusztus 09. 22:46
  „Nyereséges? Mennyi idő alatt? Az elpereskedett pénzt és kiesett időt is bele kell számolni és mindjárt megnő az időintervallum a nyereséget illetően. Azonban én még mindig tudni szeretném, hogy milyen javításokat végeztek 80 millióért?! A T. polgármester úr erről is tájékoztathatná a soproni polgárokat és nem csak az előző vezetést kellene szidni immáron 3 éve! Mutassa meg ez a vezetés, hogy ők sokkal különbek és bezsámolnak mindenről tényszerűen és csak az igazat mondját, nem korruptak egy fikarcnyit sem ha már vannak egyenlőek de ők engyenlőbbnek érzik magukat!”
 • 11. Stefano 2009. augusztus 09. 15:32
  „moderálva”
 • 10. vitriol2 2009. augusztus 09. 15:20
  „moderálva”
 • 9. Kukac40 2009. augusztus 09. 09:31
  „FREDDY/S milye emberi jogot sért a köz érdeke? A mélygarázs a parkolási gondok enyhítésére épült. Színház utca, Ógabonatér sok helyen járhatatlan gyalog, illetve babakocsival. Ha megtiltanák a parkolást, illetve másként engednék a parkolást mindenki jobban járna. Bár ezt már régen ki kellett volna dolgozni, idő bőven volt rá.”
 • 8. idurboy 2009. augusztus 08. 17:41
  „üdv! kinek a számára lesz nyereséges!!”
 • 7. TancsKaszabell 2009. augusztus 08. 08:48
  „Nem is oly régen mélyebben utánanéztem a mélygarázsépítések témájának.Elsősorban a létesítés finanszírozási konstrukciója, az üzemeltetés módja és a megtérüléseik időtartama érdekelt.Hát elég sziszifuszi munka volt.
  A fene tudja miért az építtető mindenütt jól járt.
  Az üzemeltetésre sokféle megoldást találtam,olyat is amit itt terveztek, többet is.A legnagyobb eltéréseket a megtérülési időben, ezek többnyire becsült időtartamában találtam.
  Kérem szépen mindenütt úgy ítélik meg megérte ! A legtöbb kritikai észrevételt a használók tették !
  Érdekes!
  Talán ilyen és az eddigi városi hozzáállást tekintve ez lesz az első ellenpélda ? Az LB szerintem jól összekutyulta ezt a gazdasági vállalkozást.No és itt Sopronban hol is van ennek a vége ?”
 • 6. kumpala 2009. augusztus 07. 19:29
  „Na ja, nézzük csak:
  Kósa vs. Fodor
  Szerintetek???”
 • 5. SAmu 2009. augusztus 07. 18:56
  „Tessék mondani, hol van a "határozott várospolitika és az erőteljes marketing " ? Aki látta ezeket, szóljon!
  Hazudik , aki szerint a költségeket néhány éven belül meg lehet keresni.....”
 • 4. hehe08 2009. augusztus 06. 20:37
  „azért én örülnék, ha a házunk előtt nem parkolhatna akárki csak az itt lakók..... ..... tele van azzal, hogy nem tudok az utcában parkolni mert belváros..... ha meg egy másik utcába teszem le a gépet akkor meg vehetek jegyet, mert oda nem jó a saját házam elé szóló éves bérlet..... hm.....
  erre ausztriában azért odafigyelnek......(pl kismarton).....
  jaaa, debrecen ezerszer annyit fejlődött a rendszerváltozás óta mint sopron..... <moderálva>”
 • 3. zooberon 2009. augusztus 06. 20:05
  „moderálva off”
 • 2. FREDDY/S 2009. augusztus 06. 20:04
  „A környező utcákban csökkentik a parkolók számát, ez egy picit etikátlan és sérti az alapvető emberi jogot, mellyel ezek szerint vissza lehet élni, nemde...”
 • 1. vitriol2 2009. augusztus 06. 16:13
  „moderálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányfelújítás miatt lezárnak két vasúti átjárót Sopronban

Két napon keresztül le lesznek zárva Sopronban a Batsányi utcai és a Frankenburg úti vasúti átjárók.… Tovább olvasom