Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Nyáron kevesebb az óvodás

Általában egy hónapra zárnak be az óvodák a nyáron. Sopronban ezalatt a társintézmények veszik át a gyermekeket, a falvak többségében viszont a szülő feladata megoldani az elhelyezést.

A nyári zárva tartás ideje alatt végzik el az óvodák épületeinek karbantartását, a helyiségek egészségügyi festését, a meghibásodások kijavítását. Az üres épületben gyorsabb és biztonságosabb munkavégzésre van lehetőség. Ebben az időszakban kerül sor a pedagógusok és egyéb dolgozók szabadságolására is.

Csordás Istvánné, a Jereváni Kék Óvoda vezetője elmondta, a nyári időszakban érezhetően csökken a gyermeklétszám, az intézményük 150 férőhelyes, de ma már csak nyolcvan gyermekkel foglalkoztak.

Sopronban az átmenetileg leálló óvodából a gyermekek a társintézményekbe járhatnak át. A pontos időpontokat és a listát minden intézményben kihelyezték.

– A tapasztalat az, hogy az iskolába menő nagycsoportosok már nem jönnek vissza óvodába – folytatta a vezető. – Az új gyermekek pedig általában szeptemberben kezdik meg az óvodát. Azok, akik év közben töltötték be a hároméves kort, őszig a bölcsődében maradhatnak.
A vidéki óvodák ugyancsak egy hónapra állnak le. Itt a szülők helyzetét nehezíti, hogy másik óvodába nem tudják átvinni a gyermeküket. Így marad a nagyszülő, rokon, ismerős vagy a nagyobb testvér, aki vigyáz az óvodásokra. Burus Károlyné, a sopronhorpácsi óvoda vezetője szerint a szülők nagy többsége a leállás idejére időzíti a szabadságolást. – Faluhelyen a harmadik életévüket betöltött gyermekek már másnap jöhetnek óvodába. Mivel bölcsődei elhelyezés legközelebb Sopronban van, ezzel a megoldással segítik a szülőket – tájékoztatott a vezetőhelyettes.

P. Horváth László

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végéig döntenek az iskolákról

Az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy saját fenntartásban vagy társulásban működtetik-e az iskolájukat. Miként arról is, hogy megszüntetik-e az intézményt. A törvény szerint június 15. és augusztus 31. között van lehetőség a változtatásokról dönteni. Tovább olvasom