Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Nyáron dolgoznak a fadoktorok

Sopron - Jókora ág hasadt le a napokban a Lövér körutat szegélyező egyik gesztenyefáról. A szakemberek rendszeresen vizsgálják a város fáit, az azonban kivédhetetlen, hogy viharban letörjön egy-egy ág, állítják.
Egyik vasárnap délelőtt, amikor még szerencsére nem volt nyitva a fagyizó, fogta magát a Lövér körúti hatalmas gesztenyefa, és ledobott magáról egy jókora ágat. Szerencsére senki nem volt a közelben, így nem történt baleset. Nagy Zsolt városi főkertészt arról firtattuk, léteznek e vizsgálatok, amelyekkel az ilyesfajta meglepetések megelőzhetők.

Szerencsére senki nem sérült meg, amikor a Lövér körúti hatalmas gesztenyefáról letörött a jókora ág. Fotó: Magasi
Szerencsére senki nem sérült meg, amikor a Lövér körúti hatalmas gesztenyefáról letörött a jókora ág. Fotó: Magasi


– Rendszeresen figyeljük Sopron fáit, különösen a lakott területen, az utak, járdák mentén, a játszótereken, parkokban, intézmények udvarán lévőket. A vizsgálatok szemrevételezéssel történnek, napi, heti rendszerességgel. A külső tünetek alapján többnyire meg tudjuk ítélni, egészséges e az adott növény, szükség van-e beavatkozásra. Ha elkerülhetetlen, akkor is csak ritkítjuk, csonkoljuk, a korhadt fákat, végső esetben folyamodunk csak a kivágáshoz. Ha nincsenek látványos tünetek, de azt gyanítjuk beteg lehet egy növény, akkor egy úgynevezett fakopp szerkezettel – hangrezonancia elvén működik, a soproni egyetem fejlesztése – alaposabb vizsgálatot végzünk – mondta a szakember.

Nagy Zsolt – aki végzettségét tekintve növényvédelmi szakmérnök és a növényorvosi kamara tagja – azonban hangsúlyozta, a fenti eljárásokkal a fák törzsét tudják vizsgálni, s a gyakorlatban mindig a fa törzse az, ami képet ad a növény állapotáról. Az sajnos szinte kivédhetetlen, ha vihar során a lombkoronában eltörik, s lezuhan egy ág. A szakember elmondta azt is, 5 éve kezdtek egy átfogó vizsgálatot a városban, melynek során nyaranta kivágják az elszáradt fákat. Akkor kétszáz növény várt szomorú sorsára, most mindössze huszonöt kitermelésre váró fával akadt dolguk. A kivágott növények helyére ősszel újakat telepítenek, s a koncepció az, hogy a kivágottnál mindig több fa kerüljön a város közterületeire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drakula szelleme Fraknó várában

Fraknó - Új művekkel gyarapodott a fraknói (Forchtenstein) vár Esterházy-gyűjteménye. A bécsi… Tovább olvasom