Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Nyargonc és hőbörgővíz: Szómúzeum Sopronból

Sopron - Emlékezetes szavakat, neveket, címeket gyűjtött kötetbe a soproni Hajdu Endre. A Szómúzeum a rég nem használt kifejezések jelentését is magyarázza.
A szakajtóra még emlékezünk, a mángorlóra szintén, de mit jelent a nyargonc? Megmondjuk: kerékpárt.  A balerinát egykoron szöcskének hívták, miként a szódavíz hőbörgővíz volt.


Hajdu Endre húsz év alatt közel kettőezer, ma már nem használt szót, kifejezést gyűjtött össze.
Fotó: Magasi Dávid

Elődeink az oxigént élenynek nevezték, ha a lányok a magas, sovány fiút szerették volna megszólítani, akkor ezt mondták: giliszta kakas. 1844-ben Budapesten egy szabó így hirdette magát: nemzeti öltönyész, Jókai pedig bevezette a csizmogológiát, a csizmadiák tevékenységének tudományát.

Egyebek mellett a fenti szavakkal, kifejezésekkel és ezek magyarázatával is találkozhatunk a soproni Hajdu Endre Szómúzeum című könyvében. A 124 oldalas kötet negyven fejezetre osztva kétezer szópárt tartalmaz.

Hajdu Endre előbb erdész, majd matematika mérnöktanári diplomát szerzett. Furcsának tűnhet, hogy egy elméleti szakember ennyire vonzódik a szavakhoz. Mint azt a szerző elmondta, húsz évvel ezelőtt kezdte a gyűjtést. Eleinte hobbinak és kellemes szórakozásnak tűnt a keresés, az utóbbi időben pedig már hosszú órákat, napokat töltött a kutatással az Országos Széchényi Könyvtárban.

A könyvben található szavak, kifejezések többsége a XVIII. és a XIX. századból származik. Ilyen például a Kazinczy-kabát. Azt ma már csak a szakértők – vagy talán már ők sem – tudnák megmondani, hogy a nyelvújító milyen viseletben járt. Éles különbséget mégsem lehet tenni az egyes korszakok között, ugyanis Hajdu Endre napjainkban is sok érdekes névre bukkan.

A nyelv folyamatosan fejlődik, változik. Sok esetben a régi szakmák, foglalkozások mára kihaltak. Így az ott használt szavakat sem használjuk. De ne higgyük azt, hogy új szavak nem keletkeznek. A napjainkban megjelenő tárgyak, tevékenységek megnevezésére született meg például a mobil, szörf, pendrive, wellness és a fitnesz.

Olvasóink írták

 • 1. Vörös Ákos 2008. március 03. 11:40
  „A különbség Hajdú Endre és közöttem az, hogy ő matematikusként írt könyvet a nyelvről, én nyelvtanárként sosem fogok könyvet írni a matematikáról.

  Kedves Bandi!
  Nagy öröm lenne a könyvből egy példány, hol kapható?

  Üdvözlettel:

  Vörös Ákos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés Selmecbányával

Sopron - A testvérvárosi szerződés kidolgozásának részleteiről tárgyalt Pavol Balzsanka selmecbányai… Tovább olvasom