Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Növekvő óraszám, kevesebb jövedelem

Sopron - Sopronban csak az önkormányzati iskolákban negyven pedagógus-álláshely szűnt meg. A tanítók, tanárok fizetése a kötelező óraszám emelkedése miatt 10–20 ezer forinttal csökkent, s kevesebbet fizetnek a még lehetséges túlórákért is.Sopron - Sopronban csak az önkormányzati iskolákban negyven pedagógus-álláshely szűnt meg. A tanítók, tanárok fizetése a kötelező óraszám emelkedése miatt 10–20 ezer forinttal csökkent, s kevesebbet fizetnek a még lehetséges túlórákért is.
Ismét ráfizettek a nemzet napszámosai. Az oktatási reform keretében bevezetett központi kötelező óraszámemelés miatt – amelynek alapvető oka a csökkenő gyermeklétszám – Sopronban is jelentősen kevesebb lett a pedagógusok jövedelme, álláshelyek szűntek meg, néhányan pedig munka nélkül maradtak.

– Az előző tanévben 798 pedagógus-álláshely volt az önkormányzati iskolákban – mondta el a Kisalföldnek Abdai Géza alpolgármester. – Ez a szám idénre negyvennel csökkent a kötelező óraszám emelése miatt. Az intézményeket nem érte sokkszerűen a változás, hiszen egy évig készülhettek erre a helyzetre. Nyugdíjazásokkal, a nyugdíjas foglalkoztatottak elküldésével kezelték a problémát. Ebből a szemszögből nézve tehát sokkal több embert érintett ez a kérdés. És nem csak ezért, hiszen előfordult, hogy egy álláshelyre két embert alkalmaztak. Ez a lehetőség a gyakorlatban immár megszűnt. Munka nélkül azonban sokkal kevesebben maradtak, mint amennyi álláshely megszűnt – információink szerint csupán néhányan –, hiszen az intézmények mindent elkövettek azért – különböző átcsoportosításokkal, hogy az aktív dolgozóikat megtarthassák.

A kötelező óraszám megemelése húszról huszonkettőre azt is jelentette, hogy jelentősen csökkent a pedagógusok jövedelme – 10–20 ezer forinttal –, attól függően, hogy általános vagy középiskolában oktat – hiszen elveszett számukra a túlórákért járó pénz.

Tehát a heti két elveszett túlóra miatt az általános iskolákban 12.800, a középiskolákban pedig 16 ezer forinttal visz haza kevesebbet a pedagógus.

Persze a túlórákat nem lehet teljesen száműzni az iskolákból, de csökkent az értük járó díj is, tíz százalékkal. Eszerint az általános iskolákban egy túlóráért a korábbi 1600 forint helyett 1440, a középiskolákban pedig 2000 helyett 1800 forint jár. Ha egyáltalán jár, mert a cél nyilvánvalóan a túlórák csökkentése (is). A pedagógusok tehát zsákutcába kerültek, mert akkor sem tudnak többet dolgozni (és keresni), ha szeretnének.Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádonyi László: A jobb pályázat nyert

Sopron - A jelenleg működő városi internetes honlap már nem felel meg a törvényi és szakmai… Tovább olvasom