Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Növekvő helyi adók és díjak

Sopron képviselő-testülete a decemberi közgyűlésen döntött a jövő évi díjemelésekről.

Ennek nyomán januártól nem csak a helyi adók emelkednek, de a víz-és csatornadíjak, parkolási díjak illetve a buszjegyek, bérletek árai is. Javaslatokat, költségkalkulá ciókat tartalmazó előterjesztés halmazok borították a képvise lők padsorait az év utolsó köz gyűlésén. Ekkor született dön tés a jövő évi helyi adók, illetve díjak növeléséről.

A megszava zott áremelésekből származó be vételeket az érintett cégek, vala mint az önkormányzat, fejlesz tésekre, fenntartásra kívánja fordítani. Több mint 70 millió forint nyereségre számít 2005-ben a Volán Rt. a buszjegyek, bérletek árának emelésével. A közgyűlés döntése (14 igen, 7 nem, 3 tar tózkodás) alapján januártól az utazók elővételben 140 forin tért, a sofőrnél 165 forintért vá sárolhatnak menetjegyet.

Az összvonalas havi felnőtt bérlet ára 3280 forint, a ne gyedévesé 9640 forint lesz. A diákbérletek ára változatlan ma rad, a havi bérlet 300 forintba, a negyedéves 880 forintba kerül. Növekednek viszont január 1-től a parkolási díjak. A lakos sági bérletért jövőre 3000 forin tot kell fizetni egy évre. A par kolás óránként – zónáktól füg gően – autók esetében 10 illetve 20 forinttal kerül majd többe, autóbuszoknál 40 forinttal emelkedik.

A víz és csatornaszolgáltatás díjai szintén módosulnak. Az ivóvíz ára januártól 175,6 forint/köbméter (+áfa), míg a csatornaszolgáltatás 187,5 forint/köbméter (+áfa) lesz. A kedvezményes csatornaszol gáltatási díj lakossági és intézmé nyi fogyasztók részére egysége sen 177, 5 forint/köbméter. A helyi adók sorában az épít ményadó emelése váltott ki na gyobb felháborodást a 11 fős el lenzék körében. Az erről szóló rendeletmódosítás kérdésében 14 igen és 11 nem szavazat szü letett. Az előterjesztés alapján az üdülők és garázsok adója nem változik, emelkedés az üzletek, a 100 négyzetméter feletti laká sok és vállalkozások céljára szol gáló építmények esetében lesz. Utóbbiak után – jövő évtől – 800 forintot kell fizetni négy zetméterenként.

Az építménya dóemelésből várható összbevé tel az előzetes kalkulációk sze rint megközelíti a 700 millió fo rintot. A vállalkozók kommunális adójának emelését is (16 igen, 7 nem, 2 tartózkodás mellett) megszavazta a képviselő-testü let. Ennek évi mértékét 2000 forint/fő összegben állapították meg. Ez az emelés 10 millió fo rint többletbevételt hoz a város nak.

Míg a 14 igen, 8 nem sza vazattal és 3 tartózkodással elfo gadott idegenforgalmi adó – személyenként és vendégéjsza kánként 314 forintra való – módosítása, további 3 millió fo rinttal gazdagítja majd a város kasszát. S. Takács Judit Növekednek január 1-től a parkolási díjak. A lakossági bérletért jövőre 3000 forintot kell fizetni egy évre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronért-díjas fotóművész

Több, mint harminc éve készít akt és műemlékfotókat Horváth Endre, a Soproni Fotóművészeti Kör elnöke, akinek 29 önálló és több mint 100 csoportos kiállítása volt. A művészt Sopronért-díjjal tüntették ki a hűség napján. A diplomás fotóművész számtalan nemzetközi és hazai díj tulajdonosa jelenleg az egészségügyben dolgozik. Tovább olvasom