Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Növekvő egyházi támogatás

A következő évben harminc százalékkal több pénz áll a hazai egyházak rendelkezésére – mondta Hegykőn Szalai István címzetes államtitkár.

Hegykő nemrég elhunyt plébánosa, Maitz Imre kanonok emlékére rendezett vasárnapi templomi hangversenyen részt vett a község szülöttje, Szalai István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért fele lős címzetes államtitkára is.

A politikus a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta, nem iga olódtak be azok a kormányváltás után rendre megfogalmazott aggodalmak, miszerint az elkövetkezendő időben az egyházak háttérbe szorulnak. A magyar állam jövőre az eddiginél is nagyobb összeggel – az idei 24 milliárddal szemben 32 milliárd forinttal – támogatja a hitéletet és továbbra is gondot fordít az egyházi műemlékek helyreállítására.

Hegykő nemrég elhunyt plébánosa, Maitz Imre kanonok emlékére rendezett vasárnapi templomi hangversenyen részt vett a község szülöttje, Szalai István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára is. A politikus a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta, nem igazolódtak be azok a kormányváltás után rendre megfogalmazott aggodalmak, miszerint az elkövetkezendő időben az egyházak háttérbe szorulnak. A magyar állam jövőre az eddiginél is nagyobb összeggel – az idei 24 milliárddal szemben 32 milliárd forinttal – támogatja a hitéletet és továbbra is gondot fordít az egyházi műemlékek helyreállítására.

– Mennyiben vallásos az egyházi kapcsolatokat felügyelő államtitkár? – kérdeztük a politikustól.
– Katolikusnak kereszteltek, templomban esküdtem, s a gyermekeinket is megkereszteltettük – válaszolta Szalai István.
– Ugyan akkor nem vagyok rendszeres templomba járó. Vallásomat úgy gyakorlom, mint a hívek túlnyomó többsége: a vallásszociológuok felmérése szerint a magukat vallásosnak nevező emberek alig tizenöt százaléka tartja be az egyházi előírások mindegyikét.

– A kormányváltáskor az egyházak háttérbe szorítására vonatkozó aggodalmak is megfogalmazód tak...

– Nos, ez nem így történt, s mindez nyomon követhető az egy házak finanszírozásánál is. A magyar állam tisztességesen támogatja a hitéletet: államtitkárságomon keresztül a következő évben összesen 32 milliárd forint áramlik az egy házakhoz, s ez mintegy harminc százalékkal nagyobb a 2002-es ke retnél. Jelenleg százharminchat be jegyzett egyház működik, ebből körülbelül harminc tekinthető je lentősnek. Ugyanakkor az egyházaknak magukba kellene nézni, hogy a közakaratnak megfelelően csak a hitélettel foglalkozzanak, s tartózkodjanak a politikába való direkt beleszólástól.

Sopron gazdag egyházi műemlékekben

– Folytatódhatnak-e a soproni és a városkörnyéki templomok felújításai?
– Ami a templomok restaurálását, megszépítését illeti, az ilyen célra elkülönített hárommilliárd forint feléről közvetlenül az egyházak rendelkeznek. Az egyházak előzetes közmegegyezése alapján az állam osztja el közöttük ezt az összeget, amelynek felhasználásába az állam már nem szól bele. A másik másfél milliárd forint sorsáról viszont az államtitkárság dönt.
Sopron és környéke igen gazdag egyházi műemlékekben. Éppen ezért úgy vélem, van esély arra, hogy a püspökséggel való össze hangolt elképzelések megfogalmazása után a benyújtott ilyen irányú kérelmek pozitív elbírálásban ré szesüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakbérhátralék

Az elmúlt két hónapban öt soproni önkormányzati lakásból lakoltatták ki a bérlőket. Valamennyien… Tovább olvasom