Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Növekedett a határforgalom

A soproni régió határátkelőinek forgalma tíz százalékkal növekedett az elmúlt évhez képest.

– A soproni Bécsi úti határátkelőn az év első hat hónapjában 4,6 millió utast regisztráltak. Ez a szám tíz százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – tudtuk meg Régi Zoltán alezredestől, a Soproni Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől.

– A növekedés elsősorban a közúti határhoz köthető, a fertőrákosi kerékpáros és a vízi időszakos, valamint a soproni vasúti átkelőn lényegében nem változott a tavaly első félévihez képest az átutazók száma. Útlevél, személyi igazolvány, illetve tartózkodási engedély meghamisítása miatt negyvennégy személlyel szemben indítottunk eljárást: ezek egyharmada magyar, a többi ukrán, moldáv és szerb állampolgár volt. Kirendeltségünk 54 kilométeres határszakaszon illetékes: a zöldhatáron idén ötvenkét külföldi állampolgárt tartóztattunk fel.

Az elfogott határátlépők zömében ukrán, grúz, moldáv, török és szerb állampolgárok voltak, akik tiltott módon akartak Ausztriába jutni – folytatta Régi Zoltán. – Tavaly ebben az időszakban már száz személynél tartottunk. A csökkenés oka elsősorban a határőrség hatékony mélységi ellenőrzési gyakorlatában rejlik. Schengeni csatlakozásunk után is hasonló akciókat fogunk alkalmazni. A soproni határőrök a közeljövőben osztrák rendőrökkel is közös járőrszolgálatot fognak ellátni, a felkészítés befejeződött.

– Az év első hat hónapjában 942 ezren utaztak át a kópházi határon, tavaly ez a szám 920 ezer volt – tájékoztatott Grassner György alezredes, a Kópházi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. – A többség magyar, osztrák és német útlevéllel rendelkezett, de regisztráltunk ghánai, dél-afrikai és dél-amerikai utazókat is. Közokirat-hamisítás miatt tizenkét személy ellen indult büntetőeljárás, míg a zöldhatáron huszonkét szerb, ukrán és román határsértőt fogtak el. Tavaly hasonló időszak alatt tízet.

A fertődi átkelőn idén június végéig 723 ezren utaztak át, 16 százalékkal többen, mint 2005 első hat hónapjában. A járműforgalom is 22 százalékkal emelkedett. A Fertőszentmiklós és Pomogy közötti vasúti határátkelő forgalma ugyanakkor nagyjából azonos, kilencezren szálltak vonatra. Halász Imre alezredes, a kirendeltség vezetője elmondta: négyen próbáltak meg hamis úti okmányokkal átcsúszni az ellenőrzésen, míg a zöldhatáron három embercsempészt és kilenc külföldi állampolgárt tartóztattak fel. 2005 első felében ez a szám tizenegy volt.

Több mint ezren dolgoznak

Kormányprogram szól arról, hogy a határőrség a rendőrség égisze alatt fog tevékenykedni. A Győri Határőr Igazgatóság munkahelyein összesen több mint ezren dolgoznak, hivatásosok, közalkalmazottak és köztisztviselők. Cseri József határőr ezredes, megbízott igazgató lapunknak elmondta: az előkészületek során a parlamentnek módosítania kell a vonatkozó törvényeket, valószínűleg e téma már az idén az Országgyűlés elé kerül. Csak ezt követően lehet konkrét szervezeti kérdésekkel foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókba kerül a védekezés

Mintegy 1500 liter olajjal szennyezett perlit került hordókba a soproni Lövérek júniusi talajszennyezése kapcsán a vizekből. A védekezés 5,5 millió forintba került, de ez még messze nem a végösszeg. – Hamarosan vizsgálat indul a soproni Lövérekben júniusban bekövetkezett olajszennyezés mértékének – és felelőseinek – megállapítására – tudtuk meg dr. Hajdu Klárától, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől. Tovább olvasom