Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nőtt a külföldi elkövetők száma

Több mint három és félszeresére nőtt a külföldi állampolgárságú bűn- elkövetők száma tavaly 2003-hoz viszonyítva a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén.
 Az emelkedő tendencia idén is folytatódik. Mint arról 2005. január 22-i számunkban „Határokon átnyúló bűnözés" címmel beszámoltunk, Burgenlandban tavaly minden hetedik külföldi bűnelkövető magyar útlevéllel rendelkezett, összesen 369-en. A Soproni Rendőrkapitányságon bűncselekmények miatt 632 személy – ebből 143 külföldi – ellen indult eljárás 2004-ben. (Ez utóbbiak száma 2003-ban nem érte el a negyvenet). A tavalyi 143-ból minden ötödik – huszonnyolc – osztrák állampolgár volt.

– A külföldi bűnelkövetők arányánál a látszat némileg csal, ugyanis a 143-ba azok a moldávok is beleértendők – szám szerint negyvenen –, akik a határról kerültek a kapitányságra hamis munkavállalási engedélyek miatt. Így ők nem jelentettek veszélyt a soproni térség közbiztonságára – mondta elöljáróban Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője.

Farkas Gábor rendőrkapitány elmondta: a kapitányság területén 2004-ben huszonnyolc gyanúsított osztrák állampolgár került a magyar hatóságok elé. Ugyanakkor ezt a képet is árnyalni kell: egyharmaduk török származású osztrák állampolgár volt. Súlyos bűncselekmény nem fűződik hozzájuk. Akadt, aki nem fizette ki a tankolást, s elkaptak olyanokat is, akik üzletekben italt, CD-ket loptak. Ezen túlmenően főképpen ittas járművezetés, illetve közúti baleset okozása miatt indítottak ellenük eljárást.

– A következő nagyobb csoportot a románok alkotják – folytatta a kapitány. – Pk nem riadtak vissza a lakásbetörésektől és a besurranásos lopásoktól sem. Három, egyenként négy–öt fős bandájukat is sikerült elkapnunk, de többen szólóban vagy párban „dolgoztak". Sajnos, az elkövetők között erdélyi magyarokat is találunk. Ezen túlmenően még törökök ellen kellett intézkednünk komolyabb számban balesetek okozása miatt.

Az év első hónapjainak tapasztalatai alapján Farkas Gábor szerint a külföldi bűnelkövetők növekvő tendenciájában egyelőre nincs változás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó várkerületi vendéglők, üzletek

A kényszer nagy úr. A soproni önkormányzat kénytelen maradék vagyonát is áruba bocsátania. A februári önkormányzati ülésen százegy üzlet, iroda, étterem, borozó, raktár került fel az értékesíthető ingatlanok listájára. Tovább olvasom