Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Nő a szakszervezeti létszám

Sopronban van is, nincs is érdekképviselet a munkahelyeken. Ahol viszont van, ott egyre inkább sikerek jellemzik a munkavállalók érdekérvényesítési akaratát.
Sopronban számos olyan kisebb-nagyobb létszámú cég és vállalat üzemel, ahol a dolgozók nem élnek az érdekképviselet szervezett formájával. Ugyanakkor a megkérdezett szakszervezeti vezetők szerint az utóbbi években egyértelműen emelkedett a taglétszám, nőtt a szakszervezetek tekintélye. Mint mondták, a dolgozók egyre inkább felismerik az egységben rejlő lehetőségeket, hiszen egy évtizede immár élesben megy a szakszervezeti munka. Vajon mit sikerült elérniük az utóbbi időszakban az érdekképviseleteknek, s milyen terveket szövögetnek a 2005-ös évre? Soproni körképünk a teljesség igénye nélkül készült.

Orvosok, nővérek, műszaki személyzet

Szabó György műszaki munkája mellett ötödik esztendeje elnöke az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete Erzsébet-kórházban tevékenykedő alapszervezetének. Mint mondja, elnökké választásakor 130-an, jelenleg 215-en tagjai a szakszervezetnek. Ez is jelzi, hogy a kórház kilencszáz munkatársa közül egyre többen ismerik fel a szervezett érdekképviselet fontosságát. Alapszervezetükben orvosok és nővérek éppúgy megtalálhatók, mint a gazdasági-műszaki személyzet. A soproni szakszervezetnek köszönhetően a megyében a kórházak közül az Erzsébet az egyedüli, ahol megmaradt a törzsgárdatagság intézménye. Az elmúlt esztendő helyi szakszervezeti vívmánya, hogy a kollektív szerződés módosításával sikerült értékében is növelni a törzsgárdatagság anyagi elismerését. A szakszervezeti munka országos sikere, hogy az illetménytáblában rögzített összegek januárban 7,5 százalékkal, szeptemberben további 4,5 százalékkal emelkednek majd.

Bértárgyalások folyamatban

– Sopronban a cég munkavállalóinak mintegy kétharmada, ezer vasutas tagja a GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének – tájékoztat Balla György elnök, aki tizenkét éve tölti be ezt a posztot. – A taglétszám az utóbbi években stagnál. Az elmúlt esztendőben uniós csatlakozásunk és a technikai fejlesztések következtében mintegy százhúsz munkahely szűnt meg az rt.-nél. A szakszervezet aktív közreműködésével sikerült elérnünk, hogy ennek ellenére senki ne kerüljön az utcára: az érintettek választhattak a korengedményes nyugdíj, vagy egy más munkahely-munkakör között. A 2005-re vonatkozó bértárgyalások még folyamatban vannak. Nehezíti alkupozíciónkat, hogy a GySEV-nél egy sor területen még mindig magasabbak a bérek, mint a MÁV-nál. Ezért valószínűleg nagy küzdelem lesz a tulajdonosokkal – a magyar és az osztrák állammal –, hogy realizálódjék az általunk kért 9,5 százalékos emelés.

A 13. havi fizetés és a prémium

A több mint negyven dolgozót foglalkoztató téglagyárban huszonegyen tagjai az építőipari szakszervezetnek. Lőrincz Ferenc hat éve az elnökük. – Tíz fővel vettem át az érdekvédelmi szervezet vezetését, mára kétszeresére nőtt a létszámunk – mondja. – Nálunk a szakszervezet harcolta ki a 13. havi fizetést, miként az érdekképviselet munkája nyomán vezették be a gyártás és értékesítés után járó prémiumot is. Ennek összege 2003-ben például plusz egyhavi bért jelentett, a 2004-es év után járó pénz azonban ennél kevesebb lesz. Ugyanakkor vannak még olyan területek, ahol a szakszervezet további kedvezményekért küzdhet, ilyen például a nyaralási pénz bevezetése. Az idei bértárgyalásokat január végén a cég hazai gyárainak többi szakszervezeti vezetőjével együtt készítjük elő.

Tíz dolgozó már összefoghat

– Az egyesületi törvény értelmében egy munkahelyen tíz dolgozó már szakszervezetet alakíthat – tájékoztatott dr. Bihariné dr. Csánk Julianna ügyvéd. – A kis érdekképviseletek akkor léphetnek fel igazán hatékonyan, ha csatlakoznak egy-egy nagyobb szakszervezeti tömörüléshez, illetve szövetséghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb bérlet a helyieknek

Kevesebben parkolnak január elseje óta a Deák téren, ahol ekkortól vezették be a fizetőparkolást. Aki teheti, kissé távolabb, fizetésmentes övezetben teszi le gépkocsiját, mivel nem akar a harmadik díjzónába sorolt területen 80 forintot kiadni óránként a parkolásért. A tér környékén lakók természetesen mentesülnek a parkolójegy megvétele alól. Tovább olvasom