Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nő a dohányadó Ausztriában

Július 1-től emelik Ausztriában a dohányadót. A lépés hatással lehet a határ menti, így a soproni dohánykereskedések forgalmára, sőt, a csempészési kedvet is megnövelheti.
Előzetes értesülések szerint július elsejétől csomagonként 15 centtel emelik a dohányadót Ausztriában. Az emelést azzal indokolták, hogy 2003. január 1-jétől az Európai Unió előírja a dohányadó minimális szintjét, ez azt jelenti, hogy a cigaretta végső eladási árának legalább 57 százalékát kell kitennie az adónak. Ez Ausztriában jelenleg 55,4 százalék. Az áremelés valószínűleg hatással lesz a határ menti, így a soproni dohánykereskedések forgalmára is. Az osztrák bevásárló-turisták legtöbbje visz magával egy-egy karton füstölnivalót.
A legtöbb cigaretta Magyarországon feleannyiba kerül, mint osztrák szomszédainknál. Míg egy doboz Marlboro itt 400 forint, addig náluk 3 – 3,5 euró, azaz 800 – 900 forint. Olcsók vagyunk, pedig a dohányáruk adótartalma nálunk is igen magas, egy doboz cigarettát 40 százalék jövedéki adó és 25 százalék áfa terhel. (Az előállítási költségeink viszont jóval alacsonyabbak, mint az unióban.)
A magas nyugati dohányárak miatt évről évre nő a cigarettát csempészők száma. A soproni Bécsi úti határátkelőn és a Ro-La terminálon idén 14 esetben értek tetten csempészeket, akik 700 millió forint értékben 16 ezer 500 karton dohányárut próbáltak illegálisan kijuttatni az országból, tudta meg a Kisalföld Cseh István soproni vámparancsnoktól. A pénzügyőr százados azt is elmondta, jellemzően magyarok próbálkoznak a „ virágzó " üzletággal, hol a személyautók karosszériájába, hol a kárpitba, hol egyéb, speciálisan kialakított helyre rejtve a csempészárut. Mások teherautóba, legálisan kiszállítandó rakomány közé rejtik a cigarettás kartonokat. A bűncselekmények felderítése 95 százalékban a kockázatelemzés módszere alapján történik. Ez annyit jelent: a szolgálatot teljesítő vámosok a gyanús körülmények és a „ megérzésük " alapján végeznek bizonyos esetekben tételes ellenőrzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiélezettebb lesz a küzdelem?

Soproni politikai körökben vegyes fogadtatásra talált, hogy dr. Gimesi Szabolcs, aki nyolc évig állt… Tovább olvasom