Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Nincsenek veszélyben a ciklámenek

A soproni erdőben készülő kalandpark egyik részén van a környék leggazdagabb összefüggő ciklámentelepe. Talán már nem védett városunk e gyönyörű jelképe? - kérdezi olvasónk.

– Kicsit elszomorít, hogy ha bármilyen kezdeményezés történik, annak sokan a rossz oldalát keresik – mondta el portálunknak Kóbor Zsolt, a kalandpark kivitelezéséért s majd üzemeltetéséért felelős cég munkatársa.

– Környezetvédők vagyunk, szeretjük a természetet, én magam otthon napelemeket is használok, hogy ezzel is védjem a Földünket. A kalandparkban is vigyázunk a növényekre, az ott élő fajokra, sétaútvonalakat, tanösvényt építünk ki, ahol majd a forgalom bonyolódik.

Természetesen senki nem kezdhet az erdőben építkezésbe engedélyek nélkül, ezek közül is az egyik legszigorúbb a természetvédelmi hatóság feltételrendszere, de a mi beadványunkban ők sem találtak hibát.

Alapvető elvárás például, hogy ha a kalandpark már nem üzemel tovább, akkor az erdőt az eredeti állapotába kell visszaállítani. A pályák ele-meinek a felszerelésekor sem sérülnek a fák, hiszen nem fúrunk, vágunk, kívülről erősítjük fel a játékokat a törzsekre. Elképzeléseink szerint a már üzemelő kalandparkban oktatást is tartunk, amikor az iskolások figyelmét éppen arra hívjuk majd fel, miért és miként kell védeni a velünk együtt élő természetet – tette hozzá. 

Olvasóink írták

 • 8. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 25. 22:23
  „Koszi a kiigazitast. Nem voltam tisztaban a ketto kozotti kulonbseggel. A kalandpark az olyasmi ahol fak kozott fuggopalyan lehet kozlekedni. Ez nem rossz otlet biztos lenne ra kereslet. Ha legkozelebb hazalatogatunk ki fogjuk probalni :)”
 • 7. bentham23 2009. november 25. 09:33
  „5-re
  bp nagyon helyesen megfogalmazod, hogy a kalandpark és a vidámpark jellegében különbözik. Ugyanakkor a fenti cikkre reagálva, nagyvonalúan figyelmen kívül hagyod azt a tényt, hogy mindegyik létesítmény embereknek épül. Azaz használni fogják (vélhetően) nem is kis számban, mivel profitorientáltak, így a működtetőnek érdeke, hogy minél több ember látogassa. Ezáltal az adott területen meg fog nőni a gépjárműforgalom...stb, ami egy védett terület területnél nem feltétlenül előnyös. A részletek pontos ismerete nélkül azonban egy kérdés egyből felmerül bennem Kóbor Zsolt egyik mondatával kapcsolatban: ,,Természetesen senki nem kezdhet az erdőben építkezésbe engedélyek nélkül, ezek közül is az egyik legszigorúbb a természetvédelmi hatóság feltételrendszere, de a mi beadványunkban ők sem találtak hibát."
  Hogyan adhatott ki engedélyt a természetvédelmi hatóság egy olyan területre, ahol ilyen páratlan természeti értékek találhatóak?”
 • 6. hokiel 2009. november 25. 09:17
  „4. Nagy Imrének
  Üdvözlöm, és örülök, hogy érdekli az itteni helyzet. Azt kell mondjam, hogy azért nem lesz konkurencia, mert ide gyalog is ki lehet jönni akár kis gyerekkel is, Szentmargitbányára pedig hosszabb eljutni és valószínüleg drágább is..
  Aki a ciklámen miatt aggódik: menjen ki (persze gyalog) a Hidegvízvölgybe, a Ház hegyre és majd meglátja, hogy hol van sok ciklámen.
  Azért tervezték ide a kalandparkot, hogy az intenzíven látogatott parkerdőben legyen, ide összpontosítsa a látogatókat ill. a forgalmat (Károly kilátó, Deák kút, stb.)
  Miért gondolja mindig valaki, hogy akik szakmailag döntenek, mind hülyék?”
 • 5. bp 2009. november 25. 06:47
  „Kalandpark és vidámpark nem ugyanaz, jellegében teljesen más a kettő.”
 • 4. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 24. 21:05
  „Arra gondolt valaki hogy a Szt. Margitbanyai kalandpart nincs-e tul kozel?
  Veluk nehez lenne versenyezni. En nem ellenzem a project-et csak szerintem 2 kalandpark kicsit sok egy 10km-es korzetben.”
 • 3. LordByron 2009. november 24. 17:47
  „Ez jó ötlet! És milyen jó hogy végre nálunk is építenek ilyet!”
 • 2. józanparaszt 2009. november 24. 17:01
  „Bízom a fiúkban! Talán ha lehet 1 ötletem: a mindenkori belépök árából kapjon kedvezményt, aki gyalog, vagy biciklivel megy fel. igy kímélhetjük az erdöt a felesleges benzingöztöl.”
 • 1. Roben 2009. november 24. 13:34
  „Örülök neki,hogy megóvják az erdőt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fókuszban a gazdaságfejlesztés

A Sopron–Fertőd Kistérség Társulása és Fertőszentmiklós közösen szervezett vállalkozói estet a… Tovább olvasom