Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Nincs szükség csendrendeletre

Sopron - Nyaranta felmerülő probléma, kinek kedvezzen az önkormányzat, a csendre, pihenésre vágyó idősebbeknek, családoknak, avagy a fáradhatatlanul bulizó fiataloknak.
Sopronban is egyre gyakoribbak a turistacsalogató szabadtéri rendezvények, adódik a kérdés: alkot-e nyaranta csendrendeletet az önkormányzat, mit mérlegelnek ilyenkor a szakemberek, mi a fontosabb a városnak, a virágzó turizmus, avagy az itt élők nyugalma?

– Az önkormányzat nem alkot külön „csendrendeletet", mert egy 2007-es kormányrendelet szabályozza a kérdést, így adott a jogszabályi környezet – tudtuk meg Kuslics Balázstól, a soproni polgármesteri hivatal sajtóreferensétől. – Nincs mérlegelési lehetőségünk, a jogszabályi előírásoknak kell érvényt szereznünk. Az önkormányzat az egyes városrészekre vonatkozó szabályozási tervekben – helyi rendelet – határozza meg a határértékeket, a maximális zajszint mértékét. Ezeket az előírásokat a szabadtéri programokat szervezők is igyekeznek betartani, így Sopronban – a rendezvények számához viszonyítva – szinte elenyésző a panaszos bejelentés. A zajszintet szükség esetén készülékekkel mérjük, nagyobb rendezvény esetén pedig – ilyen a VOLT Fesztivál is – a szervezők maguk is végeznek zajszintméréseket. A nyitvatartási időre vonatkozóan nincs korlátozás, sem országos, sem helyi rendelet nem szabályozza ezt a kérdést – zárta a sajtóreferens.

Sopronban gyakoriak a turistacsalogató szabadtéri rendezvények. Fotó: illusztráció
Sopronban gyakoriak a turistacsalogató szabadtéri rendezvények. Fotó: illusztráció

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. olvasó** 2008. június 20. 15:15
  „belekotty! Kösz az együttérzést,bár azt hiszem a gondjainkkal nem vagyunk egyedül. :)Sopronban a forgalom mindenütt jelentősen megnőtt az elmúlt 20-30-40 évben. Évtizedekkel ezelőtt nem hinném,hogy a mostani zajos helyen lakóknak lett volna hasonló problémája.Sok ismerősöm építkezett ,vagy vett lakást annó nyugis ,csendes helyen ,szép zöld övezetben,de ez az állapot csak addig tartott,amig a közelben nem kezdték el az iskolák,óvodák,játszóterek,szórakozóhelyek,több emeletes társasházak építését,szinte minden szabad helyet kihasználva. Mi lett a szép kilátást ígérő lakásvásásrlásra csábító ajánlatokkal?Az építtetők hirdetései mindig hízelgőek,de pár évtized múlva az ott élők lesznek hasonló helyzetben,mint amiben mi vagyunk. Akkor mindig ,mindenki költözzön el ,mint ahogy ezt a 19-es hozzászóló is tanácsolta a műveltségét bemutató hozzászólásában?”
 • 20. olvasó** 2008. június 20. 14:52
  „előrelátó!
  A legnagyobb örömmel hagynám itt a Fő-tér melletti önkormányzati lakásomat és költöznék egy saját tulajdonú csendesebb és benzingőztől mentes lakásba,vagy családi házba.. Sajna egyedülállóként 2 gyerekkel erre elég kevés az esélyem.Amikor idejöttünk 26 évvel ezelőtt még nagyon szép, csendes és nyugis volt a belváros és örültünk ,hogy ilyen csodálatos helyen lakhatunk.Azért kösz,hogy az utolsó két szavaddal bemutatkoztál..Köszönjük a kulturált véleményedet.”
 • 19. belekotty 2008. június 20. 07:48
  „Tisztelt előrelátó!

  A forgalmas helyen lévő lakást csak áron alul tudja az ember eladni, a nyugis hely meg kétszerese. Én nem tudok több milliós kölcsönt felvenni, korlátozottak a lehetőségeim . Sz.r-ból meg mint tudjuk nem lehet várat építeni.
  Amúgy nem siránkozom csak felvilágosítást adtam arra vonatkozólag, hogy a Volt csak 4 napig tart, másoknak meg minden nap zűrösebb.”
 • 18. előrelátó 2008. június 20. 06:36
  „belekotty: így járnak a magad fajták, szépen tessék felnőtt embernek lenni azt venni egy lakást vagy házat azt szépen el lehet nyugis helyre is költözni.......nem siránkozni kell hanem cselekedni.....mafla népség!”
 • 17. belekotty 2008. június 19. 20:56
  „Tisztelt Olvasó**!

  Mélységes sajnálatom, mivel a Fö tér roppant hangos és állandó.
  Én a Lackner K.utcában lakom, roppant nagy forgalommal, a buszok más írányba terelve, a körforgalmaknál. Amikor a Selmeczi utca felé mennek,a buszok, a dombnak felfele gázt adva reggel 4.30-kor indulnak és mindig erre ébredünk. Este 11-kor megy az utolsó, de nem csak a buszok. Az Interspár állandó hangot ad, ami éjszaka nagyon zavaró, egy folyamatos zümmögés hallatszik. Mikor ideköltöztem a zöld mezö volt utánunk, a kutya sem kérdezte meg, hogy belvárosban akarok-e lakni.Akkor miröl is beszélünk? Az Önkormányzat nagy ívben t..jik ránk.Ehhez képest szívesebben elviselném a VOLT-osok 4 napját!”
 • 16. olvasó** 2008. június 19. 16:00
  „Laknátok csak a Fő-térnél!!!! Mindent hallgatnunk kell,ha tetszik,ha nem ! Egyre több a rendezvény és egyre inkább az éjszakába nyúlnak a napokig-hetekig tartó zenés,zajos programok. Az ablakok úgy rezegnek,néha már azt hiszem kitörnek az üvegek.:)) Miracle! Örülj neki,hogy felétek "csak " 4 napig tart a zene-bona! :))”
 • 15. miracle 2008. június 18. 18:10
  „Megkérdezem újra, hogy ha csak 4 napra is, de mi fenének kell annak a zenének úgy szólnia, hogy 3 km-ről is hallani? Szerinted ott ki akarja hallgatni?”
 • 14. koloszár miklós 2008. június 18. 08:42
  „Lakodalom Lajos ragadta meg itt a lényeget. Egy-egy kiemelt esemény kapcsán még elfogadható a hangos zenélés, de az emberek rendszeres zajterhelése elfogadhatatlan. Létezik egy olyan fogalom, hogy zajszennyezés. Hasonlóan a dohányzáshoz, a döntéshozóknak azt kéne figyelembe venni, hogy aki nem akarja, ne kényszerüljön elviselni mások zavaró szórakozását.”
 • 13. stef 2008. június 17. 16:06
  „krisztina01! igy legalább volt 1 jó napod! de azé órákig nem hallgatnád?!”
 • 12. krisztina01 2008. június 17. 11:10
  „Stef! Igazad van! Sokszor azt hiszem valami rakéta közlekedik a földön, olyan hangos egyik-másik autó. Arról nem is beszélve, mikor annyira hangos a zene a kocsiban, hogy majd szétesik az egész. Akkorát nevettem egyik nap :), Golfban ült a gyerek és bömbölt a zene, de ő nem hallotta kívülről hogyan hallatszik az egész?! Én igen, még pár percig nevettem, olyan humoros volt! :)”
 • 11. Lakodalom Lajos 2008. június 17. 10:54
  „Én elhiszem, hogy a közelben lakókat zavarja a Volt fesztivál, de az csak 4 nap egy évben. Mit szóljon az, aki olyan vendéglő mellett lakik, ahol májustól szeptemberig minden hétvégén lakodalom van és hajnali 2-ig, rosszabb esetben 4-ig lehet élvezni a színvonalas lakodalmas zenét, meg a részegek üvöltözéseit. Tudom a választ, költözzön el. Akkor viszont akit a Volt zavar, arra a négy napra jóval egyszerűbb elutazni valahová, mint egy egész családnak elköltözni.”
 • 10. stef 2008. június 17. 08:56
  „a feltuningolt vagy éppen levágott kipufogók zaja sokkal zavaróbb, ráadásul azok egész évben "szólnak"...”
 • 9. miracle 2008. június 16. 20:10
  „Az rendben van, hogy legyenek zenés rendezvények, meg a vendéglátó helyeken is zene, de azt mondja már meg valaki okostóni turbóbulizó, hogy mi a fészkes fenének kell olyan hangosan szólnia, hogy 1 km-ről is leviszi az ember fejét??
  Bár ez részben érthető, mivel az ott bulizók 99%-a süket, mint az ágyú, a rozzant verdájában éppúgy full hangerőn járatja, mint az mp3 lejátszóján, a bulikban ordibálva, de leginkább mutogatva kommunikálnak, következésképpen 100 m-re a színpadtól alighanem a 100 decibellnél halkabb zenét már nem is hallanák.
  Ezek után a minimum az volna, hogy délelőtt, mikor alszanak, egy forma-1es kocsit kéne túráztatni a dobhártyájuk mellett órákig, mindjárt más véleménnyel lesznek az alvás/hangos zene kérdésköréről.”
 • 8. Tone 2008. június 16. 16:54
  „Más városokban még intenzívebbek a nyári szabadtéri programok, mégis túlélik a körzetben lakók. Sopron turisztikai célpont, ehhez mérten kell a programokat szervezni. A Fő tér jobb kihasználása mellett ott a megújult Deák tér, ahová szintén rendezvényeket lehet és kell vinni.”
 • 7. belekotty 2008. június 16. 15:57
  „Kedves Mindenki!

  A Volt 1 évben 1-szer 4 nap. Miért is nem lehet megcsinálni? Városban élünk, van egyfajta lüktetés, ha nem lennének rendezvények akkor még lepusztultabbak lennénk!
  A Fö tér melletti nyugdíjas otthont, aki oda tervezte, az tudta, hogy a Fö tér a lehetö legtöbb rendezvény helye!
  A többi eloszlik a városban, ezért nem értem azokat, akik állandóan aludni akarnak. Én nem szeretném, ha Sopron pihenö városként "alvó" városnak titulálnánk. A pihenés lehet egyfajta aktiv szórakozás is.
  A fiataloktól lesz sokszinü és nyüzsgö a város, ahova késöbb is érdemes lesz vissza jönni! Jó bulit!”
 • 6. barokk 2008. június 16. 14:00
  „Kedves erdész!

  Látom téged nem zavar a Volt fesztivál, mert ha épp hallanád, akkor tudnád, hogy nem tucc-tucc zene megy...”
 • 5. brumi2 2008. június 16. 09:52
  „Erdész!
  Nem kellene általánosítani, nem mindenki " nyughatatlan h...gyerek" !
  Egy évben egyszer van VOLT fesztivál, nem igaz, hogy ezt a pár napot nem lehet kibirni. Nem tudom mi lenne, ha a Várkerületen laknál, ahol nyáron minden éjszaka hőzöngés van. Én is felneveltem 2 gyereket, nem vagyok már fiatal, de nem tartom a gyerekeimet hülye gyerekeknek.
  Ezen a pár napon, hadd érezzék jól magukat a fiatalok!!!
  Jó szórakozást nekik!”
 • 4. Aggodó soproni 2008. június 16. 09:43
  „A képviselők igen is vitassák meg a csendrendeletet. Sopronban és környékén 11 óra után a vendéglátó egységeknek éskörnyékének csendben kellene lenni. Sopron üdülő és pihenő város.nem lehet a melegben ablakot nyítni, arra is kellen gondolni hogy többségében idősek lakják akiknek nyugfodt éjszakai pihenésre van szükségük.Akik ezt nem tartják be több 10 milliós pénzbírsággal kellene súlytani, legalább az önkormányzatnak lenne pénze és nemm kéne folyamatosan kölcsönökre támaszkodni.”
 • 3. Állampolgár 2008. június 16. 09:24
  „Ebből látszik, hogy egyeseknek foggalmuk nincs az egészről... A Volt az egyik olyan fesztivál, ahol a kultúra eléggé meghatározó. Úgyhogy aki a Voltot a tücctüccel azonosítja, az a közelében sem volt a fesztiválnak. Azonkívül ez egy közösségi tér, ahol lehet barátkozni, kacsolatokat teremteni, véleménytcserélni. Ilyen hely Magyarországon igen kevés van, és főként csak a kocsmákban tudnak összegyűlni az ifjak. Pedig a kapcsolat a demokrácia alapja. Ha ezt megtiltjuk, akkor megint kinevelünk egy ostoba tudatlan nemzedéket...”
 • 2. NoBo 2008. június 16. 09:01
  „Nem is lehetne más az első hozzászóló, mint az "erdész"...
  Már többször, többen írták: KÖLTÖZZ EL!
  Vannak, akiket mindig, minden zavar, csak közben elfelejtenek ÉLNI! Rendszeresen fikázni a fiatalokat, mindenkit drogosnak titulálni, névtelenül sárt dobálni valóban erdei "tuskóságra" vall!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázezer forintos adomány az óvodának

Sopron - Háromszázezer forint értékben adott át adományt a soproni Halász utcai óvodának az Arda… Tovább olvasom