Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Nincs pénz azbesztmentesítésre

Régió - Emberek tízezrei élnek ma is olyan épületekben, amelyek rákkeltő azbeszttel készültek. A panelekbe 1950 és 1982 között szinte mindenhová beépítették. Győrben 76 ezer, Sopronban 11.300, Mosonmagyaróváron 8800 négyzetméternyi épület várt mentesítésre, de tettek eddig csak a megyeszékhelyen történtek.
Az azbesztet alkalmazták tömítőanyagként, csövek szigetelésére, tetőfedéshez. Azóta kiderült, hogy a finom azbesztszálak belélegezve tüdőirritációt, több év alatt tüdőrákot okoznak.

Az Európai Unióba való belépéssel viszont nálunk is kötelezővé vált az azbeszt által okozott környezetszennyezés megszüntetése. Erre fél évtizede munkacsoport is alakult hazánkban. Tízéves programot hirdettek, mely teljes körű mentesítést foglalt magába.

Panelházak között: Információink szerint Sopronban nem volt azbesztmentesítési akció. Fotó: Magasi Dávid
Panelházak között: Információink szerint Sopronban nem volt azbesztmentesítési akció. Fotó: Magasi Dávid

–  Nemhogy a mentesítés nem valósult meg, de pontos felmérések sem készültek arra vonatkozóan, hol kellene elvégezni ezt a munkát. Még mindig több mint 60 ezer ember él olyan lakásokban, ahol a szigetelést azbeszttel végezték – adott hangot félelmének a mentesítés élharcosaként küzdő Levegő Munkacsoport elnökhelyettese, Beliczay Erzsébet.

A szórt azbesztet főleg tűz- és hőszigetelési célra használták közösségi épületekben, iskolák, óvodák, irodaépületek, pályaudvarok, sportcsarnokok, ipari létesítmények, raktárak építésénél és panelházaknál. 

Eddig csak Győrben történt meg a mentesítés, három évvel ezelőtt, támogatásból, 59 épületben.
Eddig csak Győrben történt meg a mentesítés, három évvel ezelőtt, támogatásból, 59 épületben.

– Az azbeszttel készült elemek zömét a volt győri házgyár készítette. Így azokból legnagyobb számban a megyében Győrben, Sopronban, de a többi városban is építettek – tájékoztatta lapunkat Zellei János, a Magyar Azbesztmentesítő Szövetség tagja. – Felmérésünkből kiderült, hogy Győrben 76.000 négyzetméter, Sopronban 11.300 négyzetméter, Mosonmagyaróváron 8800 négyzetméternyi épület várt mentesítésre. Eddig csak Győrben történt meg a mentesítés három évvel ezelőtt, támogatásból, 59 épületben. Ekkor másutt az országban is volt hasonló kampány. Sopronban nem. Azóta viszont a program teljes egészében leállt, a kormány és az önkormányzatok nem támogatják a mentesítést. Uniós források sem használhatók, mivel az unióban a magántulajdonú épületek környezetvédelmi problémáinak megoldását nem finanszírozzák. Regionális alapokból lehetne forrást teremteni, de sajnos a nyugat-magyarországi régióban – ahol arányaiban a probléma a legnagyobb – nem írtak ki ilyen célra pályázatot. A lakóközösségek és az önkormányzatok viszont támogatás nélkül nem tudják finanszírozni a mentesítés magas költségeit, ami átlagosan négyzetméterenként 40 ezer forint  – tette hozzá.

Információink szerint Sopronban nem volt azbesztmentesítési akció. Csak azok a házak újulhattak meg e tekintetben, amelyek részt vettek a panelprogramban.

Olvasóink írták

  • 2. taimagic 2009. április 29. 08:24
    „Miért adna Sopron pénzt az azbesztmentesítésre? Annak idején szinte ingyen kapták a lakásokat az emberek. Eltelt 20-30 év. Miért nem spóroltak erre? Egy családi házra mikor ad az állam (a város) pénzt? SOHA! Hát akkor lehet spórolni, pénzt gyűjteni, megoldani. A családi házhoz még ablak és szigetelési program sincs 30% önrésszel. A jó világnak vége panelosok! Én egy fillért se adnék.”
  • 1. Telepathia 2009. április 27. 11:17
    „Sopronban miért nincs pénz a házgyári lakások alagsorainak azbeszt mentesítésélre? Talán nem futja az év elején felvett 7 milliárd forintból az egészség megörzésére.Várom megtisztelő válaszát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiválasztják Fertőd borát

Fertőd - 2009-ben első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezik a Fertőd Város Bora… Tovább olvasom