Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nincs két egyforma rajzolatú fa

Az ezerarcú fa színvilága című előadással folytatódott kedden a Soproni Nyugdíjasegyetem nagy sikerű programja.

A résztvevőket dr. Náhlik András, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese köszöntötte, míg Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető egy-egy Kisalföld-könyvet adott át a múltkori kvízkérdések nyerteseinek, Csókáné Balogh Ilona és Berényi Lászlóné hallgatóknak.

Orbán Júlia Latinovits-díjas előadóművész, a helyszín házigazdája a magyar nyelv napja alkalmából Reményik Sándor versével kedveskedett a közönségnek. Ezt követően lépett a mikrofonhoz dr. Tolvaj László egyetemi professzor, aki a fa felépítéséről, színanyagának milyenségéről tartott nagy tapssal jutalmazott vetített képes előadást. Egyebek között japán, vietnami, finnországi utazásainak élményanyagából merítve részletezte a faanyag mintázatának és formájának egyediségét, különleges szerkezetét. Megtudtuk: nincs két egyforma rajzolatú fa, miként azt is, hogy „az ember a fától tanulta meg a vasbetonkészítést". Az olykor száz méter magasra is növő fák belső színezete pedig a gombáktól és más kórokozóktól védi a fát. (Az előadásról részletesebben a szombati Kisalföld Szieszta mellékletében olvashatnak.)

A fából készült tárgyak idővel elszíneződnek - hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi
A fából készült tárgyak idővel elszíneződnek - hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi

– A gimnáziumban biológia tagozaton tanultam, így annál érdekesebbnek találtam a fákról szóló előadást. Nagyon szeretjük az erdőt – mondta Szántó Zoltánné GYSEV-nyugdíjas. – Amikor a férjem éppen fát vág, mindig is rácsodálkozunk erezetük szépségére.

– Építészmérnökként a kővel foglalkoztam, de a fa jobban tetszik. A professzor remekül rávilágított a fa csodálatos világára – említette Vados Imre nyugdíjas-egyetemi hallgató.

– Odahaza én készítettem a belső faburkolatot, sőt, a bútorzatot is. Így aztán lelkesedéssel hallgattam a nagyszerű előadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukadíszítési akció Sopronban

Hazánkban elsőként Sopronban tartanak kukadíszítési akciót. Tovább olvasom