Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Nincs forrás az árkok tisztítására

Sopron - Csupán tűzoltásra elegendő a vízelvezető árkok rendbetételére szánt állami forrás. Miközben a rendszeres tisztítással, kaszálással megelőzhetők lennének a belvizek.

A múlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult helyzet számos kérdést felvet. Pontosabban ismét előjöttek a belvízelvezető árkok körüli szokásos problémák. Az egyébként csendesen csordogáló Rák-patak a közelmúltban majdnem kiöntött, több nagy értékű ingatlant veszélyeztetve. Mint megírtuk, az is sokat segített volna, ha előzetesen lekaszálják a gazt. Ám forrás hiányában erre nem volt lehetőség.

A Rák-patak egy része Sopronhoz, a másik része pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MGSZH) tartozik. A patak üzemeltetése viszont a Kapuvári Vízi Társulat feladata.

– Éves szinten mintegy nyolcmillió forintot tesznek ki a költségeink – közölte Németh Gy. Géza, a vízi társulat vezetője.

– A pénz felét Soprontól határidőre megkaptuk, ám a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) még adós a kifizetéssel. Az igénylésünket már az év elején leadtuk, ám pénzt még nem kaptunk. A legutóbbi kaszálást saját költségünkre végeztettük el- mondta Németh Gy. Géza.

A Rák-patakkal kapcsolatban a városvezetés a közelmúltban lakossági fórumot is összehívott. Mint elhangzott, a patak medrét több helyütt feltöltötték és illegális hidakat is építettek. Ezek akadályozzák a megduzzadt víz gyors lefolyását.

– Hivatalunk a vagyon kezelője, de a tulajdonos az állam – fogalmazott Janák József, az MGSZH földművelési igazgatója.

– A vízi társulat valóban elküldte a költségigényét. Ennek indokoltságát ellenőrizzük, majd továbbítjuk a minisztériumba, ahol az elvégzendő karbantartási feladatra a forrást biztosítják. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a munka elvégzése előtt hitelezze meg a minisztérium a költségeket.

Janák József elmondta, a belvízelvezető árkok külterületeken állami tulajdonban vannak. Állami támogatás hiányában az elvezető árkok karbantartása tovább húzódik. Aztán jön megint egy nagyobb esőzés, és ennek hatására a belvizesedés. Miközben odafigyeléssel és rendszeres, kisebb ráfordítással megelőzhetők lennének a károk. Feltéve, ha a (magánföld)tulajdonosok is így akarják, és a sok helyütt felszántott, betemetett árkok eredeti funkcióját – vagyis hogy elvezessék az időszakos belvizeket – visszaállítják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT: az uszoda, az éttermek és a taxisok is nyertek

A VOLT Fesztivál népszerűsége és látogatottsága az éttermek, a soproni Lövér Uszoda, valamint a… Tovább olvasom