Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nincs elég pénz a helikopterleszállóra

Sopron - Egyelőre egy helyben topog az Erzsébet-oktatókórház helikopter le- és felszállópályájának megvalósítása. Uniós pályázat elnyerése oldaná meg a kérdést.
Több éve, hogy felvetődött egy soproni mentőhelikopter-leszállópálya építésének a gondolata. Két variáció közül választottak a szakemberek. Az Erzsébet-kórház udvarának egyik parkolójából kialakítandó le- és felszállópályát a térség környezeti terhelései miatt nem tartották követendő példának, legfeljebb szükségmegoldásnak.

Az az elképzelés győzött tehát, amely a kórház főépületének tetejét jelölte meg a leszállópálya helyéül. Az előkészületek megtörténtek, ám lassan egy éve, hogy leállt a le- és felszállópálya projektje. Az okok az anyagi források hiányára vezethetők vissza.

– Időközben, még nyáron az önkormányzat megpályáztatta a kiviteli tervek elkészítésének lehetőségét – tudtuk meg Fábiánkovits Ferenctől, a győztes Mestervonal Kft. ügyvezetőjétől, a projekt vezető tervezőjétől. – Akkor össze is állítottuk a szerződéstervezetet. Ennek aláírása a kórház fenntartója, az önkormányzat részéről egyelőre még nem történt meg. Amennyiben erre sor kerül, két-három hónap alatt készek lennénk a kiviteli tervekkel. Ezzel párhuzamosan a kivitelezési tendert is el lehetne indítani.

– Anyagi problémák hátráltatják a kórház mentőhelikopter-pályájának építését, a jogerős építési engedélyt már beszereztük – tájékoztatott Tiborcz Sándor, az Erzsébet-oktatókórház gazdasági igazgatója. – A kivitelezés összege megközelíti a százmillió forintot, viszont a minisztériumtól mindössze hétmillió forintot nyertünk ilyen célra. Jelenleg csak a megyeszékhelyeken működő megyei kórházak – és fenntartóik – pályázhatnak mentőhelikopter-pályára.

A város tehát uniós forrásra vár, hogy a finanszírozás biztosított legyen.
Mivel a soproni projekt tenderköteles beruházás, a polgármesteri hivatal az illetékes a le- és felszállópálya munkálatainak indítására. Schengeni csatlakozásunk után, a határok eltűnésével Sopronnak nagy lehetősége van regionális központi szerepkör ellátására, ezért bizakodóak lehetünk az előttünk álló légi mentési beruházás pénzügyi támogatása tekintetében. Hazánkban Sopronhoz legközelebb a szombathelyi megyei kórházban létesült mentőhelikopter le- és felszállópálya, ott is az egyik újonnan épített kórházi tömb tetején.

Olvasóink írták

 • 9. Egy soproni 2008. január 05. 10:20
  „Anmíg ingyenes volt akkor miért volt tele éjjel nappal?? Akkor nem kellett gfyalogolni?
  Ugyan nekem nincs autóm, de ha lenne akkor nálam a biztonság is szerepet játszana ha választanom kellene az utcai parkolás és a mélygarázs közt. Egy mélygarázs őrízve van...
  Előbb utóbb ugyis a füld alatt fog parkolni minden autós mivel a belvárosban meg lesz tiltva a parkolás ami csak idő kérdése.”
 • 8. Na,mégegy soproni. 2008. január 05. 09:45
  „Teljesen felesleges volt ez a mélygarázs,százméterre van a másiktól,azt sem használják(én sem).Ki a franc gyalogol 10-15 percet néhány elintéznivalóért?Naponta használom a város parkolóit,egy kis türelemmel lehet parkolót találni.Ezt nem nevezném lustaságnak,rohanó világban élünk,versenyt futunk az idővel,egyszerűen nincs idő lemenni a garázsba és utána mászkálni a városban.SZERINTEM.”
 • 7. Egy soproni 2008. január 04. 19:00
  „Sopronban van egy mélygarázs a Hátulsó utcában amit az autósok csesztek kihasználni. ott olcsóbb volt a parkolás mint bárhol máshol a városban és ha minél hosszabb időt töltöttél ott akkor ugy csökkent az óradíj. Tudod mi az érdekes? Amíg ott ingyenesen lehetett parkolni 1 - 2 hónapig amikor megnyitott addig mindig full tele volt, de mihelyst fizetni kellett érte egyből alig volt ott lent autó. Erre szükség van csak ha már fizetni is kell valamiért meg mondjuk a nagypostáig vagy a várkerületig el kellene sétálni akkor már nem mennek le. Fizetni is meg sétálni is ez nem megy az autósoknak.
  Ezt én lustaságnak nevezem. :-)

  A helikopterleszálló annyiban fontos, hogy ha pl: a harkai placcon szál le a helikopter akkor a mentő merre tud menni? Kőszegi úti vasúti átjáró... , de ott moóindig megy a vonat... a beteg életét veszélyezteti...
  ha elmegy végig a Csengerin és a Frankenburg uti felüljárón át Béke út, Kőszegi út... hosszú az út és a beteg élete megint csak még nagyobb veszélyben van a szállítást illetően! Ha majd neked vagy a családod bármely tagjának szüksége lenne ne adja isten, egy helikopteres szállításra akkor másként látnád a dolgot. A széfekkel én sem értek egyet! Minden osztályra kellene egy páncélszekrény ami különálló és zárható fiókokból áll és abban lehetne őrizni az értékeket. A másik, egy kórházba, szanatóriumba nem kell ékszereket és egyebeket vinni! persze, tudom vannak más értékek is...”
 • 6. Egy harmadik soproni 2008. január 04. 16:41
  „Ilyen mélygarázsra természetesen nem volt szükség, az hogy mennyiért lehet majd ott parkolni azt ma még senki sem tudja...

  Helikopter leszálló: tényleg ez a legnagyobb gondunkma Sopronban (már a képzeletbeli rangsorban) ,hogy nem épül meg vagy megépül? (Szerintem ez kb. olyan lényeges mint a széfek a kórházi ágyak mellett)”
 • 5. Egy soproni 2008. január 04. 10:01
  „Másik soproni!
  A mélygarázs is kell, hiszen a föld felett tarthatatklan állapotok vannak és nincs elég parkolóhely! Egy mélygarázsban fedett helyen parkolhatsz, télen nemkell kilapátolnod a kocsidat a hóböl és még kissé olcsóbb is a parkolási díj! A másik pedig az, hogy sok autós annyira el van szemtelenedve, hogy még a klozetra is kocsival járna és sajnos lusta 100 m-t sétálni. Sopronban nincs távolság, lehet bringázni is.

  defoe!
  persze 100 nm nem nagy terület, de belegondoltál abba, hogy ha egy helikopáter leszállna mondjuk a jelenlegi főorvosi parkoló helyén akkor a parkolótól kb 20 m-re levő házak ablakaiban miylen kár keletkezne? Egy helikopáterleszálló épÍtésének komoly feltételei vannak és sajnos nem megioldható néhány m3 betonnal és egy H betű felstésével. A soproni kórház területét ha ismered akkor tudod, hogy elég közel vannak egymáshoz az épületek ezért neméppen kivitelezhető. Mellesleg jobb annak az épületnek a tetejére megépíteni ahol mondjuk a műtéti tömb van...”
 • 4. géza 2008. január 03. 16:05
  „Én csak abból indulok ki, hogy ahol a baleset történik ott sincs kiépítve külön leszállóhely, nagyon sok esetben a közútra, vagy a szántóföldre szállnak le!”
 • 3. defoe 2008. január 03. 10:35
  „A korház udvarán 100 nm kijelölése olyan sokba kerülne:-)?”
 • 2. Másik soproni 2008. január 02. 15:36
  „A mélygarázs kellett,mint egy falat kenyér!”
 • 1. Egy soproni 2008. január 02. 14:29
  „Ha igy haladunk soha nem lesz helikopter leszállónk. A sürgösspgi osztállyal is mivan, mikor készül el végre és mennyi pénzből??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj közösségi (bor)marketingért

Sopron - Különdíjjal jutalmazták a Soproni Bormarketing Műhely Kht. munkáját. Az elismerés azért… Tovább olvasom